Αποψεις

"Να σταματήσουμε να παράγουμε ρεύμα από λιγνίτη"

Σχόλιο του γνωστού δημοσιογράφου, Τάκη Πουρναράκη, σε ανάρτηση του Βουλευτή της Ν.Δ. στην Αρκαδία, Κώστα Βλάση.

 

Η ανάρτηση είχε να κάνει με τη συνέχιση της λειτουργίας του λιγνιτικού κέντρου Μεγαλόπολης, μέσω της εκτροπής του Αλφειού ποταμού καθώς και της μετεγκατάστασης του οικισμού του Τριποτάμου.

 

Αφορμή αποτέλεσε η επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ με θέμα: “Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφασίζει, συμφωνεί και εκτελεί τη χρεωκοπία της ΔΕΗ”. 

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βλάσης κατηγορεί την Κυβέρνηση, και τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Σταθάκη, για "Έλλειψη ικανότητας και εμπειρίας σε συνδυασμό με ιδεοληπτικές τακτικές και κομματικές αγκυλώσεις", οι οποίες οδηγούν την Δ.Ε.Η. σε "Αδιέξοδο"..

 

Βέβαια, το σχόλιο του κ. Πουρναράκη αναφέρεται στην περιβαλλοντική διάσταση του θέματος. Άλλωστε, είναι ήδη υπαρκτή η δέσμευση της Ελλάδας, σύμφωνα και με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό αλλά και με τις συμφωνίες για το Κλίμα, να περιορίσει σταδιακά την παραγωγή ρεύματος από το συγκεκριμένο ορυκτό και να εκμεταλλευθεί τις Α.Π.Ε. (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).

 

Οπωσδήποτε, με δεδομένο πως οι μονάδες της Δ.Ε.Η στη Μεγαλόπολη αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, είναι λογικό να ενδιαφέρεται για την τύχη τους ένας Βουλευτής του Νομού.

 

Είναι, όμως, επίσης δεδομένο πως, με μαθηματική βεβαιότητα, η Ελλάδα θα πρέπει, κάποια στιγμή, να εγκαταλείψει παρωχημένες και επιζήμιες για το περιβάλλον λογικές παραγωγής ενέργειας και να εκσυγχρονίσει τις αντίστοιχες υποδομές. Παράλληλα, είναι τραγελαφικό να μην εκμεταλλεύεται τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μια χώρα σαν την Ελλάδα...Θα έπρεπε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα χωρών, όπως η Κόστα Ρίκα. Εκεί, το 80% της παραγόμενης ενέργειας, προέρχεται από τον...ήλιο, τα κύματα και τους ανέμους, καθιστώντας την "Πλούσια Ακτή" πλήρως αυτάρκη ενεργειακά.

 

Φυσικά, όσο επιμένουμε να διατηρούμε δομές και πρακτικές για να μην..."ενοχλήσουμε" ψηφοφόρους και δυνητικούς "πελάτες", θα καταλήγουμε πάντα στο ίδιο, νομοτελειακό, αποτέλεσμα: Να κάνουμε βεβιασμένες, πρόχειρες και ελλιπώς σχεδιασμένες κινήσεις, κατόπιν εορτής, με αποτέλεσμα να μην εισπράττουμε καν ένα αξιοπρεπές αντίτιμο από όσους "εξαγοράζουν" ή "ενοικιάζουν" τις υφιστάμενες υποδομές του ευρύτερου ελληνικού δημοσίου-βλέπε και Fraport (περιφερειακά αεροδρόμια), Cosco (λιμάνι Πειραιά"), Ferrovie Dello Stato Italiane (Τραινοσέ)..-

 

Ο κ. Πουρναράκης έχει δίκιο, μεν, αλλά θα έπρεπε να προσθέσει στο σχόλιό του το εξής:

 

"Τελικά, τι ανάπτυξη θέλουμε και ποιος, άραγε, θα.."σπάσει αυγά" για να την υλοποιήσει, κύριοι..;"

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.