Αποψεις

Ελλάδα: Ζωντανοί.."κατά τύχη"!

Η διαχρονική ανικανότητα, η αδιαφορία, η διαφθορά και ο "ερασιτεχνισμός" που διέπει τον ελληνικό κρατικό μηχανισμό αλλά και την ίδια τη νεοελληνική κοινωνία οδηγεί, συχνότερα πλέον, σε "εθνικές τραγωδίες"..

 

Προφανώς, σε κάθε τέτοια περίπτωση, οι περισσότερες ευθύνες ανήκουν σε όποιον έχει, κάθε φορά, επιφορτιστεί με το έργο του συντονισμού των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση ενός επικίνδυνου, φυσικού φαινομένου.

 

Από εκεί και πέρα, είναι γεγονός πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα με αποτελεσματικό τρόπο διότι, εδώ που τα λέμε, ποτέ δεν υπήρξε αυτό άμεση προτεραιότητα των εκάστοτε κυβερνήσεών της.

 

Για του λόγου το αληθές, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας, ακόμα και σήμερα, αποτελεί, ουσιαστικά, ένα κομμάτι της κρατικής διοίκησης που δεν διαθέτει καμία αυτοδυναμία, καμία ad hoc αρμοδιότητα και είναι απόλυτα εξαρτώμενο από την πολιτική ηγεσία.

 

Η τελευταία αυτή, διαχρονικά, αδυνατεί να καταλάβει πως η δημόσια διοίκηση δεν είναι "μέσο" πολιτικής επιβολής αλλά νευραλγικός άξονας βελτίωσης της λειτουργίας ενός κράτους που, αφού αφέθηκε να αναπτυχθεί με στρεβλό και παρασιτικό τρόπο, τώρα "γεννάει" νεκρούς και υλικές καταστροφές..

 

Παράλληλα, η μοιρολατρική ή "ωχαδερφιστική" αντίληψη που, παραδοσιακά, χαρακτηρίζει τον πληθυσμό, φαίνεται πως όχι μόνο δεν αμβλύνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά, αντίθετα, αποκτά νέα ερείσματα.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, το μόνο, άμεσο, ρεαλιστικό μέτρο αντιμετώπισης μελλοντικών καταστροφών είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμιακού μας συνόλου επί βασικών θεμάτων ατομικής επιβίωσης-δεδομένων των συνθηκών.

 

Η αλλαγή του κλίματος είναι δεδομένο πως θα οδηγήσει στη συχνότερη εμφάνιση ακραίων φυσικών φαινομένων. Η χώρα μας είναι, κατά τεκμήριο, "ανοχύρωτη", απέναντι σε αυτά. Συνεπώς, αν δεν θέλουμε άλλες "εθνικές τραγωδίες", θα πρέπει να σταματήσει η "διαπίστωση" και να ξεκινήσει η "πρόληψη"..

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.