Αποψεις

Η Ευρώπη σε κατάσταση "εκτάκτου ανάγκης"..

Διαδηλώσεις και καταστροφές στη Γαλλία, "αναβρασμός" στην Ιταλία, αλλά οι "εγκέφαλοι" της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκέπτονται μόνο το τι θα κάνουν οι "αγορές"..

Ενώ η Γαλλία "τρέμει" από το λεγόμενο "Κίνημα των κίτρινων γιλέκων" και η Ιταλία "συγκρούεται" με το επονομαζόμενο "Ευρω-Ιερατείο", η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Ε.Ε. κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, αποδίδοντας τις ταραχές στην " αντισυστημική ρητορική" πολιτικών που κατατάσσονται είτε στην άκρα δεξιά είτε στην άκρα αριστερά.

 

Η αφορμή, πάντως, για τις ταραχές στη Γαλλία ήταν η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα αλλά και, γενικότερα, η άνοδος του κόστου ζωής .

 

Δυστυχώς, μέχρι τώρα έχουμε 3 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη Γαλλία, ενώ βανδαλισμοί και εμπρησμοί δημοσίων κτιρίων και οχημάτων βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Όπως σημειώνει το αγγλικό ενημερωτικό δίκτυο BBC, o Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Μακρόν, εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης-γεγονός που, για παρόμοιους λόγους και όχι τρομοκρατική επίθεση, είχε κάνει μόνο ο Πρόεδρος Σαρλ Ντε Γκωλ το 1968.

 

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο "κίνημα" δεν έχει διακριτή ηγεσία και απέκτησε το "momentum" που χρειαζόταν μέσω των social media, συμμετέχουν δε σε αυτό πολίτες από ολόκληρο το κοινωνικό και ιδεολογικό φάσμα.

 

Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για μια αντίδραση των λεγόμενων "αποκλεισμένων", δηλαδή Ευρωπαίων πολιτών που αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρα-γι' αυτούς- οικονομικά προβλήματα-που, αντίστοιχα, οδηγούν σε κοινωνικό αποκλεισμό- και οι οποίοι αισθάνονται εντελώς "αποκομμένοι" από τα "κέντρα αποφάσεων" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Επιπρόσθετα, πολλοί είναι αυτοί που "κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου", σχετικά με τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του Μαΐου, όπου και αναμένεται να υπάρξει άνοδος της εκλογικής επιρροής των λεγομένων "Ευρωσκεπτικιστών". Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε πως η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου δεν "παίζει" ουσιαστικά ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, καθώς αποτελεί- το Ευρωκοινοβούλιο- θεσμό "συμβουλευτικού και συμβολικού" χαρακτήρα.

 

Το τελευταίο αυτό γεγονός, αποτελεί και την αιτία-σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές- της "ανισορροπίας" και του "δημοκρατικού ελλείμματος" που χαρακτηρίζει τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, όταν "άτυπα" όργανα, όπως το σχετικά πρόσφατα εισαχθέν "Eurogroup", "απολαμβάνουν" μεγαλύτερη ισχύ από αιρετά όργανα.

(Κεντρική φωτογραφία: Κατεστραμμένο γλυπτό που βρίσκεται στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι και απεικονίζει τη "Marianne", γυναίκα- σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης και της Γαλλικής Δημοκρατίας)

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.