Αποψεις

Τσίπρας/Μητσοτάκης: Η "επίσημη" έναρξη της "μάχης"

Η "head to head" (κεφάλι με κεφάλι) αντιπαράθεση των δυο υποψηφίων Πρωθυπουργών από Θεσσαλονίκη και Αθήνα

 

Η προεκλογική περίοδος μπορεί να έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό-όπως, δυστυχώς, είθισται να συμβαίνει στη χώρα μας-, τώρα όμως είναι που έχει λάβει σαφή χαρακτήρα, καθώς διακρίνεται η "φιλοσοφία" που θα ακολουθήσει ο καθένας από τους δυο επικρατέστερους υποψηφίους για την Πρωθυπουργία.

 

Αλέξης Τσίπρας: Παροχές ως "διορθώσεις" και "διαίρει και βασίλευε"

 

Είναι αδιαμφισβήτητο πως ο νυν Πρωθυπουργός αποτελεί, ακόμα, το "βαρύ χαρτί" του Σύριζα στην προσπάθειά του να "εγκαθιδρυθεί" ως το "ηγεμονεύον" κόμμα του χώρου της Ελληνικής Κεντροαριστεράς. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο βασικός στόχος της παράταξης αυτής στις επόμενες εθνικές εκλογές και όχι η επικράτηση.

 

Με δεδομένο πως θα χαρακτηριστεί "επιτυχία" μια "προσγείωση" του Σύριζα σε ποσοστό της τάξεως του 20-25 %, ο κ. Τσίπρας ποντάρει στις παροχές-αυτές που επέτρεψαν η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και η μερική στάση πληρωμών προς τρίτους από το Δημόσιο, για να μην ξεχνιόμαστε- αλλά και στο "νεωτερικό διχασμό" των Ελλήνων, χρησιμοποιώντας μανιχαϊστικού τύπου ρητορική και συγκεκριμένα ιστορικά παραδείγματα. 

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Νέα Δημοκρατία ενωμένη και ανανεωμένη"

 

Και οι δυο ομιλίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο 12ο Συνέδριο του κόμματος, κατέδειξαν πως αυτό που δημιουργεί το μεγαλύτερο "άγχος" στον κ. Μητσοτάκη δεν είναι ο αντίπαλος αλλά το ίδιο του το κόμμα.

 

Είναι σωστή, κατά βάση, αυτή η ανάλυση που έχει κάνει το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, γιατί, ακόμα και τώρα, η ΝΔ "πάσχει" από εσωστρέφεια και ενδημικές αντιφάσεις, τις οποίες ο ίδιος προσπαθεί να "διασκεδάσει" ή και να "συνθέσει", ενίοτε χρησιμοποιώντας "ατυχή" παραδείγματα όπως η αναγωγή του μυθιστορήματος "Τα μυστικά του βάλτου" της Πηνελόπης Δέλτα σε "ιστορική αλήθεια".

 

Από εκεί και πέρα, όπως είχε αποδειχτεί περίτρανα και κατά την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη πρόσφατα, έχει πολύ "δρόμο" μπροστά της η Ν.Δ για να μετεξελιχθεί σε "ευρωπαϊκό κόμμα"- όπως διατείνεται πως είναι.

 

Ευτυχώς για τη Ν.Δ, ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και πίστη στο σχεδιασμό του για τη χώρα-ενώ, ακόμα και ο ίδιος, ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν είχε μπορέσει να "κάνει τη διαφορά". Άλλο όμως "Υπουργός" και άλλο "Πρωθυπουργός". 

 

Εμφανίζεται, οπωσδήποτε, "εφικτός" ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη Ν.Δ, αλλά είναι αμφίβολο εάν αυτό θα είναι και εθνικά επωφελές.

 

Τέλος, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πότε θα επιλέξει ο κ. Τσίπρας να προκηρύξει τις εκλογές. Είναι, ουσιαστικά, το βασικό "όπλο" του σε σχέση με τον κ. Μητσοτάκη και έχει την ευχέρεια να το ενεργοποιήσει όποτε θέλει. 

 

Αναμένουμε να δούμε και το κατά πόσον θα "συνδεθούν" οι εκλογές με το λεγόμενο "Μακεδονικό" ή αν θα επιλέξει ο κ. Τσίπρας να "διατηρεί" τη Ν.Δ. σε συνεχή εκλογική ετοιμότητα-άλλωστε μπροστά μας έχουμε Αυτοδιοικητικές Εκλογές και Ευρωεκλογές-, ακολουθώντας το "δόγμα" της "προεκλογικής κόπωσης".

 

Θα πρέπει να τονίσουμε, ωστόσο, πως, κατά το παρελθόν, δεν υπήρχε τέτοια "συρρίκνωση" των μικροτέρων κομμάτων-όχι τόσο ως "εκλογικό ποσοστό" αλλά ως "επιρροή"-, είτε γιατί τα ίδια έχουν "υπαρξιακά ζητήματα", είτε γιατί η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει μόνο "πελατειακά" την πολιτική και, κατά συνέπεια, προσεγγίζει μόνο τις εν δυνάμει "εξουσιαστικές" δυνάμεις.

 

Η εξέλιξη αυτή, δυστυχώς, υποβαθμίζει περαιτέρω τη δημοκρατική διαδικασία και "ανοίγει" το δρόμο σε ανορθολογικές και ακραίες "εκφράσεις" του εκλογικού σώματος που αισθάνεται "αποκλεισμένο" κοινωνικά και οικονομικά.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.