Αποψεις

Ένα μνημείο για την "Άλωση της Τριπολιτσάς"..

Είναι γνωστή η έλλειψη μνημείου για την ίδια την "Άλωση" της πόλης το 1821..

Η Τρίπολη προσπάθησε να "βγάλει" την υποχρέωσή της απέναντι στον Κολοκοτρώνη και τους συμπολεμιστές του, κατά κύριο λόγο με τον ανδριάντα στην Πλατεία του Άρεως αλλά και με μια σειρά από προτομές σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Ωστόσο, το ίδιο το γεγονός της "Άλωσης" δεν έχει κανένα μνημείο που ν' αναφέρεται στα γεγονότα, με αντικειμενικό και "εκσυγχρονισμένο" τρόπο..

Είναι μεγάλη ευκαιρία ο εορτασμός των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 για να γίνει μια προσπάθεια-ίσως μέσω κάποιου χορηγού- να δημιουργηθεί ένα "ηρώο" ίσως..

Παράλληλα, κατά την άποψή μας, θα πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθεί, κάποια στιγμή, ένα μνημείο- υπόμνηση της σφαγής που έλαβε χώρα στην Τριπολιτσά.

Αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για "ευαίσθητο" ζήτημα αλλά εάν πραγματικά η Ελλάδα και, φυσικά, η Τρίπολη ανήκουν στον φιλελεύθερο, δυτικό κόσμο, δεν θα έπρεπε να υφίστανται δισταγμοί.

Να θυμίσουμε πως στην Τριπολιτσά, θέλουμε δεν θέλουμε, σφαγιάστηκαν 32.000 άμαχοι, κυρίως Τούρκοι και Εβραίοι. Ο ίδιος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (φωτογραφία) αναφέρει στ' απομνημονεύματά του τον αριθμό αυτό.

Το να αντιμετωπίζουμε επιλεκτικά την Ιστορία μας δεν είναι ίδιον ενηλίκων ανθρώπων. Επιπρόσθετα, μιας και μιλάμε συνεχώς για την αύξηση της επισκεψιμότητας της πόλης, φανταστείτε να διαθέταμε ένα μνημείο που ν' αναφερόταν, ας πούμε, στην "πρώτη εθνοκάθαρση" της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Μια πρακτική που ακολούθησαν, φυσικά, κατόπιν και οι Οθωμανοί, χρησιμοποιώντας τον Ιμπραήμ, στον οποίο είχαν παραχωρήσει το δικαίωμα να εποικίσει την Πελοπόννησο με Αιγυπτίους Μουσουλμάνους.

Σε κάθε περίπτωση, αντιλαμβανόμαστε πως είναι δύσκολο να υιοθετηθεί μια πρόταση σαν την παραπάνω. Αλλά, εάν ο εορτασμός των 200 ετών από την Επανάσταση- και την Άλωση-, περιοριστεί σε "δοξολογίες", "παρελάσεις" και "πανηγυρικούς", θα έχει χαθεί μια ακόμη ευκαιρία να "προχωρήσουμε" ως έθνος..

Να σημειωθεί, δε, πως το 1921, όταν εορτάστηκαν τα 100 χρόνια από την Επανάσταση κι ενώ βρισκόμασταν σε πολεμική αντιπαράθεση με το Τουρκικό κράτος, υπήρξαν παρεμβάσεις και άρθρα, ακόμα και διαλέξεις ιστορικών και άλλων διανοουμένων που εστίαζαν στα "διδάγματα" που οφείλουμε να εξάγουμε από τα "λάθη" που έγιναν το 1821.

Φαντάζεστε το 2021, κι ενώ η Ελλάδα έχει υποτίθεται εκσυγχρονιστεί, να έχουμε μόνο "πανηγύρια", "αντιτουρκισμό" και "εθνικιστικά παραληρήματα"..;

 

YΓ. Αν νομίζετε, πάντως, πως ένα μνημείο για τη σφαγή των αμάχων δεν θα είχε επισκεψιμότητα, δείτε πόσο έχει αυξηθεί ο τουρισμός στην Κρακοβία, ειδικά τα τελευταία χρόνια, λόγω Άουσβιτς..Παραλληλισμός, φυσικά, δεν γίνεται..Μόνο αναγωγή..

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.