Αποψεις

Κορωνοϊός: Ελληνικό.."θαύμα"; Όχι, βέβαια..

Πριν καλά καλά δούμε την "κορύφωση" της πανδημίας, έχουμε αρχίσει να.."πανηγυρίζουμε"..

Κατανοητό, εν μέρει..Κάπως θα πρέπει να "χρυσωθεί" το χάπι της, αναπόφευκτης και ταυτόχρονα απαράδεκτης, περιστολής των ατομικών και κοινωνικών μας ελευθεριών. Ωστόσο, τα δεδομένα αντικειμενικά στοιχεία, εφόσον εξεταστούν με γνώμονα την "κοινή λογική"- και όχι κάποια εκλεπτυσμένη επιστημονική μέθοδο, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, σ' αυτό το στάδιο-, δείχνουν πως ήταν, μάλλον, εφικτή η αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα σε σχέση, πάντα, με άλλες χώρες οι οποίες έχουν κατά πολύ περισσότερους επισκέπτες και τουρίστες καθημερινά. 

Εν γένει, εάν συνδυάσει κάποιος το γράφημα εξέλιξης της πανδημίας με το αντίστοιχο που αναφέρει τις αεροπορικές συνδέσεις που έχει- είχε..- κάθε χώρα με άλλες, θα παρατηρήσει το αυτονόητο: Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι εκείνες με τις περισσότερες αεροπορικές ή άλλες διασυνδέσεις με το εξωτερικό.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει η πυκνότητα του πληθυσμού και η ύπαρξη μεγάλων αστικών μητροπόλεων. Η Ιταλία, για παράδειγμα, είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες, παγκοσμίως..

Οπωσδήποτε, θα πρέπει να πιστωθεί στην Ελληνική Κυβέρνηση πως έλαβε σκληρά μέτρα αμέσως όταν συνειδητοποίησε το μέγεθος του κινδύνου, χωρίς να περιμένει ν' αρχίσει η καταγραφή των θυμάτων. Και, ίσως, να έπρεπε να τα πάρει νωρίτερα. Υπάρχουν, ταυτόχρονα, καταγεγραμμένες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών- ακόμα και του Υπουργού Υγείας-, στις αρχές Φεβρουαρίου που καθησύχαζαν τον πληθυσμό. Ότι, δηλαδή, έκαναν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες..

Η Γαλλία "έδειξε" το δρόμο

Είναι αδιαμφισβήτητο πως η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα- πλην Ιταλίας, φυσικά- που έλαβε "δρακόντεια" μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων ήταν η Γαλλία. Ευτυχώς, εμείς ακολουθήσαμε γρήγορα κι, επίσης, ευτυχώς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδωσε τη "μπαγκέτα" στους ειδικούς. Αυτονόητο μεν, αλλά πόσες φορές στην Ελλάδα έχει γίνει το.."αυτονόητο"..;

Το.."timing"..

 "Ιδανικό" για εμάς ήταν και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο συνέβη η "μεταφορά" της πανδημίας στην γηραιά ήπειρο. Σ' εποχή, δηλαδή, όπου στην Ελλάδα είναι κατά πολύ μειωμένες οι ροές ξένων επισκεπτών και τουριστών. Φυσικά, υπήρχε και υπάρχει το συνεχιζόμενο πρόβλημα της μετανάστευσης, αλλά, ακόμα και σ' αυτό το ζήτημα, είχαμε την.."τύχη" να έχουμε την πολύ πρόσφατη "εμπλοκή" με την Τουρκία και το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων. Ακόμα κι αυτό, στο βαθμό που εφαρμόστηκε, βοήθησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το "προβληματικό" σύστημα υγείας

Εδώ θα μας επιτρέψετε να κάνουμε, εν ευθέτω χρόνω, ειδικό αφιέρωμα. Φαντάζει, όντως, "απίστευτο" πως τόσες προηγμένες χώρες αδυνατούν ν' αντιμετωπίσουν μια πανδημία που δεν είναι δα και τόσο θανατηφόρος- απ' όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα και τα οποία μπορούν να διαφοροποιηθούν στην πορεία. Κι όμως, δεν είναι καθόλου "απίστευτο" ούτε "αντιφατικό". Οπωσδήποτε, οι λόγοι είναι αρκετοί και έχουν να κάνουν με τον τρόπο ανάπτυξης και τις προτεραιότητες κάθε χώρας. Γι' αυτό κι ένα αντίστοιχο άρθρο- ή μια μελέτη, από τις πολλές που θα γίνουν- οφείλει να "περιμένει" το τελικό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν ωφελεί σε τίποτε να θεωρούμε πως κάναμε και κάνουμε κάτι ιδιαίτερο. Ακολουθούμε το "πρωτόκολλο" που ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις και- λόγω και της δεκαετούς ύφεσης, συν τοις άλλοις- δεν είχαμε ν' αντιμετωπίσουμε τις ίδιες δυσκολίες με χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και άλλες. Άρα οι συγκρίσεις μ' αυτές είναι, τουλάχιστον, ανεδαφικές.

Εάν, όμως, κατορθώσουμε ν' αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης- που θα είναι, με μαθηματική βεβαιότητα, πολύ μεγαλύτερες για εμάς απ' ότι για τους Ιταλούς, για παράδειγμα-, τότε, πραγματικά, θα μπορούμε να "πανηγυρίσουμε" και, πιθανώς, να βγούμε στις πλατείες, εφόσον επιτρέπεται, ν' "αυτοχειροκροτηθούμε"..

Mέχρι τότε, καλό θα ήταν να μην βαυκαλιζόμαστε με "θαύματα" και "επαίνους"..

(Στη φωτογραφία: Απολύμανση σε δημόσιο σχολείο της Αθήνας, αρχές Μαρτίου 2020)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.