Αποψεις

"Εποχή κορωνοϊού": "Μονόδρομος" η αύξηση κρατικών επενδύσεων

H πανδημία αλλάζει άρδην την εξελικτική πορεία της Οικονομίας και τ' αντίστοιχα "μοντέλα".

Μπορεί να βρίσκεται σ' εξέλιξη η "καραντίνα" για τους πολίτες πολλών χωρών του πλανήτη, αλλά ήδη έχει ξεκινήσει η αντιπαράθεση για το "οικονομικό μοντέλο" που θα πρέπει να εφαρμοστεί για να μην καταστεί η επερχόμενη ύφεση "ταφόπλακα" για μεγάλο μέρος της σύγχρονης, οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Ήδη, στη χώρα μας αλλά και σε πολλές άλλες, το κράτος έχει αναλάβει να στηρίξει σχεδόν ολόκληρο το φάσμα της Οικονομίας, καθώς τα μέτρα περιορισμού των οικονομικών δραστηριοτήτων που το ίδιο επέβαλλε στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι, αδιαμφισβήτητα, "μέγγενη" για την επιχειρηματικότητα.

Ωστόσο, παραμένει ζητούμενο το ποια στρατηγική θα υιοθετηθεί προκειμένου ν' αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, με δεδομένο τ' ότι δεν μπορούμε, ρεαλιστικά, να μιλάμε για πλήρη επιστροφή στην ομαλότητα, πριν βρεθεί μια αξιόπιστη θεραπεία της νόσου "covid-19".

Eλλάδα: Οι οικονομικές προοπτικές

Ενώ άλλες χώρες που έχουν "χτυπηθεί" βάναυσα από την πανδημία, μπορούν να αισθάνονται πιο "σίγουρες" για τη σταδιακή τους επαναφορά όταν θα μπορέσει ν' αποκατασταθεί η πολύ σημαντική οικονομική "εξωστρέφειά" τους, η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο δυσχερή θέση.

Όντας υπό καθεστώς ασφυκτικού δημοσιονομικού ελέγχου- ο οποίος, για να μην ξεχνιόμαστε, θα συνεχίσει να υφίσταται με το πέρας της κρίσης, καθώς δεν έχει αποφασιστεί κάτι το διαφορετικό-, η χώρα μας θα πρέπει να εστιάσει, γι' άλλη μια φορά, στην κρατική συνδρομή απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, για να μπορέσει ο τελευταίος να βγει από την "τρύπα". 

Μάλιστα, σ' ένα μεγάλο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων ιδιωτικής φύσεως, η κρατική αρωγή θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη, καθώς είναι άγνωστος ο χρόνος που θα χρειαστούμε για να επανέλθουμε σε μια, ορισμένη, "κανονικότητα".

Σε μια χώρα που το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω δραστηριοτήτων αφορά "παροχή υπηρεσιών"- ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα- και, παράλληλα, μ' έναν πρωτογενή τομέα που ενώ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την παρούσα συγκυρία, δεν δείχνει ικανός για κάτι τέτοιο από μόνος του, η αύξηση των κρατικών επενδύσεων ή ακόμα και η υιοθέτηση ενός σύγχρονου, κρατικού κορπορατισμού, φαίνεται "μονόδρομος".

Νέο μνημόνιο ή νέοι φόροι..;

Μάλλον και τα δύο..Με πραγματιστικούς όρους, ο Έλληνας φορολογούμενος δεν θα πρέπει να περιμένει ελάττωση των φορολογικών του "βαρών" κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, μάλλον αύξησή τους και ειδικά των λεγομένων "έμμεσων" φόρων που είθισται ν' αφορούν περισσότερο τα μεσαία και κατώτερα οικονομικά στρώματα. Παράλληλα, είναι βέβαιο πως θα γίνουν περικοπές στο δημόσιο τομέα, όχι σε τομείς όπως η Υγεία φυσικά.

Από την άλλη μεριά, βέβαιο θεωρείται πως θα χρειαστεί κι ένα νέου τύπου "Μνημόνιο" μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, καθώς είναι επίσης βέβαιο πως η χώρα δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις με τον τρόπο που αυτές είχαν διευθετηθεί προ κορωνοϊού. Εκτός, αν επιλεγεί η "προσκόλληση" στις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες, με αποτέλεσμα την έλλειψη οικονομικών κρατικών πόρων για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων συνεπειών της πανδημίας. 

Να σημειώσουμε πως, μέχρι τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ασχοληθεί μόνο με την έκτακτη επιχορήγηση των χωρών που πλήττονται. Το "μετά" έχει παραπεμφθεί για..μετά..

"Ευρω-ομόλογο"..

Ο πληθωρισμός του νομίσματος, τακτική που ακολουθούν ήδη οι Η.Π.Α. και η Αγγλία, είναι μια λύση που, κατά πολλούς οικονομολόγους, είναι η πλέον ενδεδειγμένη για να μειωθούν οι "κλυδωνισμοί" επάνω στην παγκόσμια Οικονομία. Ωστόσο, η Ευρώπη δεν δείχνει, προς ώρας, μεγάλη προθυμία ν' ακολουθήσει σ' αυτή την κατεύθυνση, ελέω κυρίως των χωρών του Βορά. Προφανώς, υπάρχουν πολλοί λόγοι περί αυτού αλλά είναι γεγονός πως στη συγκεκριμένη περίπτωση οι συνήθεις δικαιολογίες των.."Θεσμών", δεν ευσταθούν. 

Λογικά, η Ευρώπη θα προχωρήσει σε μια ριζική απόφαση περί "πληθωρισμού του Ευρώ"- με τον ένα ή τον άλλο τρόπο-, εφόσον θα πιεστεί προς αυτή την κατεύθυνση από την πραγματικότητα αλλά και από άλλες πλευρές.

Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανό ο κορωνοϊός ν' αποτελέσει τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της "κακώς δομημένης" Ένωσης..

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.