Αποψεις

Ο κόσμος το 'χει "τούμπανο"..

Ο Σύριζα και το "προβοκατόρικο" σποτ για τα ΜΜΕ "ξεσήκωσαν" τις γνωστές, "υποκριτικές" κατά βάση αντιδράσεις.

"Υποκριτικές" γιατί κινούνται σ' ένα απλοϊκό επίπεδο "αστικού καθωσπρεπισμού", προσποιούμενες πως αγνοούν μια αντικειμενική και ξεκάθαρη αλήθεια: Το κοινωνικό σύνολο έχει, εδώ και χρόνια, "τσουβαλιάσει" δημοσιογράφους αλλά και πολιτικούς, αποδίδοντάς σε όλους όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό συγκεκριμένα αρνητικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με αυτή την "ισοπέδωση"- που, προφανώς και είναι μια λαϊκιστική, πρόχειρη και φασίζουσα αντίληψη-, οι δημοσιογράφοι είναι "παπαγαλάκια, αργυρώνητοι και ψεύτες" ενώ οι πολιτικοί "προδότες, διεφθαρμένοι και ψεύτες".

Σπεύδει, λοιπόν, ο Σύριζα να "εκμεταλλευτεί" την παραπάνω κοινωνική αντίληψη για επικοινωνιακούς λόγους, όπως είχε κάνει η Ν.Δ. προεκλογικά επάνω, κυρίως, σε θέματα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και η τραγωδία στο Μάτι.

Αντίστοιχα, η σημερινή Κυβέρνηση, με τις πράξεις της, όχι μόνο επιβεβαιώνει την παραπάνω, συν τοις άλλοις, επικίνδυνη αντίληψη περί δημοσιογραφικού επαγγέλματος, αλλά δείχνει και να την επικροτεί απολύτως- φθάνει να την εξυπηρετεί.

Προφανώς και δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι "λακέδες της εκάστοτε εξουσίας", ούτε όλοι οι πολιτικοί " διεφθαρμένοι και ιδιοτελείς αριβίστες". Αλλά το να υποκρινόμαστε πως δεν υφίσταται η αντίληψη αυτή ως, σχεδόν, "κοινός τόπος" στις όποιες συζητήσεις μεταξύ των πολιτών, είναι εμφανώς παιδαριώδες και αφελές.

Σε κάθε περίπτωση, τα δυο μεγάλα κόμματα της Ελλάδας θα πρέπει ν' αποφασίσουν, κάποια στιγμή, αν θα μετεξελιχθούν σε "ευρωπαϊκά, αστικά" τέτοια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία τους, τη δομή τους και, φυσικά, τη διαμόρφωση του πολιτικού τους λόγου ή αν θα συνεχίσουν, είτε με επικοινωνιακά σποτάκια είτε με πράξεις, να "διαιωνίζουν" το πελατειακό, οπισθοδρομικό και λαϊκιστικό "μοντέλο" που τα ίδια πιστεύουν πως τους εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή εκλογική επιρροή.

Αν επιλέξουν την "πεπατημένη", η "στοχοποίηση" δημοσιογράφων και πολιτικών θα συνεχιστεί με, πιθανώς, "εκρηκτικά" αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον, δεδομένων των ιδιαίτερα δύσκολων καταστάσεων στις οποίες θα περιέλθει η χώρα.

Τέλος, δεν θα πρέπει να μείνουν εκτός "κάδρου" απόδοσης ευθυνών και οι Έλληνες πολίτες που, καθώς έχουν εδώ και χρόνια περιέλθει σε μια ιδιάζουσα κατάσταση πνευματικής "απάθειας ή οκνηρίας" όσον αφορά τη δημόσια ζωή και την ενημέρωσή τους- πλην συγκυριακών εξαιρέσεων-, δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο παρά για την "ησυχία" τους, η οποία "ερμηνεύεται" ως εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων, επιβεβαίωση δογματικών αντιλήψεων και, τελικά, μια σταθερά επιδεινούμενη παρακμή.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.