Διαφορα

Στον αφανισμό οδηγείται η "Βασιλική Καρυδιά" στην Αρκαδία

Στον αφανισμό οδηγείται η Βασιλική Καρυδιά στην Αρκαδία, καθώς η καλλιέργειά της με το πέρασμα των χρόνων την έκανε ασύμφορη και πλέον αντικαθίσταται από νέες ποικιλίες, περισσότερο ανθεκτικές και παραγωγικότερες.

Ο Δημήτρης Συψής, τέταρτης γενιάς παραγωγός καρυδιού από την Ορεινή Πιάνα Αρκαδίας, επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σειρά προβλημάτων, λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών. "Η Βασιλική Καρυδιά εξαφανίζεται γιατί αν και έχει πολύ καλής ποιότητα καρύδι δεν παράγει όπως παλιά. Αυτοί που επιμένουν είναι όσοι τη χρησιμοποιούν για οικιακούς σκοπούς".

Στην Αρκαδία φέτος υπήρξαν χωριά που, λόγω των καιρικών συνθηκών, υπέστησαν σημαντικότατη μείωση της παραγωγής. Η στρεμματική απόδοση διαμορφώνεται ανάλογα με την ποικιλία.

Στον νομό συνολικά, οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι λεγόμενες Φρακέτες (Franquette) και Τσάντλερ (CHANDLER). Όπως τονίζει στην "ΥΧ" ο Δημήτρης Συψής, "φέτος είχαμε μία πρώιμη χρονιά και είναι χαρακτηριστικό ότι στα μέσα Οκτωβρίου πρέπει να έχω μαζέψει 2 έως 3 τόνους, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια τέτοια εποχή δεν είχα μαζέψει ούτε ένα καρύδι". Το βασικό άνοιγμα της ψαλίδας είναι από 3,80 έως 4,50 ευρώ, χωρίς δεσμεύσεις που να το περιορίζουν.

"Υπάρχουν πολλοί αγρότες που τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα. Το κράτος έπρεπε να μας προστατεύει και από τη στιγμή που υπάρχουν διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να ενημερωνόμαστε, ώστε να τα αξιοποιούμε", καταλήγει.

 

ΠΗΓΗ: ypaithros.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.