Διαφορα

Αρκαδία: Αύξηση σποροπαραγωγής πατάτας

Μονόδρομος η αύξηση της εγχώριας σποροπαραγωγής πατάτας.

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται φέτος οι μηχανισμοί ελέγχου του πατατόσπορου στην Αρκαδία, προκειμένου να μην επαναληφθεί η μεγάλη ζημιά που σημειώθηκε κατά την περασμένη χρονιά, με το κόστος για αρκετούς παραγωγούς πατάτας να είναι ανυπολόγιστο. 

"Η περσινή χρονιά έκρυβε πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις για παραγωγούς που είχαν πάρει εισαγόμενο σπόρο, καθώς στην πορεία αποδείχθηκε ότι ήταν ακατάλληλος. Η ζημιά ξεκίνησε από 30%-40% και σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε μέχρι και σε ολική ζημιά", τονίζει στην "ΥΧ" ο Θοδωρής Τζιούμης, παραγωγός στην περιοχή. Όπως αποκαλύπτει, "υπάρχει περίπτωση παραγωγού που προμηθεύτηκε τρεις τόνους πατατόσπορου και όλοι ήταν ακατάλληλοι". Ο ίδιος αναρωτιέται "πώς είναι δυνατόν να εισάγονται σπόροι από τη Γαλλία ή την Ολλανδία με πρόβλημα ασθένειας, που μπορεί να αφήσει το αποτύπωμά της στο χώμα. Είναι ανάγκη πλέον να παράγουμε πολλαπλασιαστικό υλικό για να μας παρέχει ασφάλεια, αλλά να το αγοράζουμε σε χαμηλότερη τιμή, ώστε να είναι ανταγωνιστική η πατάτα".

Απαραίτητη η συνεργασία

"Στους καιρούς αυτούς, που στερεύουν τα χρήματα, υπάρχει περίπτωση στην αναζήτηση φτηνού σπόρου κάποιος να ακολουθήσει αλλότριους τρόπους για να βρει άκρη και τότε οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι", επισημαίνει ο υπεύθυνος του Κέντρου και γεωπόνος, Πιέρρος Δημάκος.

Ο ίδιος τονίζει ότι για να αναπτυχθεί η σποροπαραγωγή πατάτας απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών, του υπουργείου, της σποροπαραγωγικής εταιρείας και των παραγωγών. "Εάν δεν γίνει αυτό, τότε θα παίρνουμε συνεχώς εισαγόμενο σπόρο", σημειώνει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εισαγόμενος σπόρος πωλείται στην τιμή των 1,50 ευρώ, όταν ο ελληνικός είναι στη μισή τιμή και πλεονεκτεί στην ποιότητα. "Η σποροπαραγωγή συμμετέχει στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν, ενώ ο παραγωγός παίρνει φτηνότερο τον σπόρο και έχει μεγαλύτερα έσοδα, αν είναι ο ίδιος σποροπαραγωγός. Κέρδος φυσικά έχει και ο απλός παραγωγός πατάτας", υπογραμμμίζει ο κ. Δημάκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν λειτουργούσαν στην Αρκαδία 12 περίπου σποροπαραγωγικά κέντρα, τα οποία άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Πλέον, καθοριστικό ρόλο στην περιοχή διαδραματίζει ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας, που έχει συμβάλει σημαντικά στην παραγωγή της πατάτας.

Το έτος 2017 η παραγωγή σπόρου στον Συνεταιρισμό έφτασε τους 300 τόνους, ενώ το 2018, λόγω ιώσεων, έπεσε στους 90 τόνους. Για φέτος, στον Συνεταιρισμό φιλοδοξούν να φτάσουν σε παραγωγή τα επίπεδα του 2017. Ο συνεταιρισμός της Αρκαδίας διαθέτει πελάτες σε όλη την Ελλάδα και οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις έχουν οδηγήσει στη δημιουργία υποδομών, που θα εγγυώνται την ποιότητα.

 

ΠΗΓΗ: ypaithros.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.