Περιεργα

Πανσέληνος Αυγούστου: "Μύθοι" και "δεισιδαιμονίες"

Συνδεδεμένη ανέκαθεν με προλήψεις και λαϊκές δεισιδαιμονίες, η Πανσέληνος θεωρείται αιτία πολλών "κακών".

Παρότι στη σύχρονη "λαϊκή" και "ποπ" κουλτούρα είναι συνυφασμένη με το "ρομαντισμό", υφίστανται, από την αρχαιότητα ήδη, πολλές δεισιδαιμονίες σχετικά με την επίδρασή της επάνω στον άνθρωπο, οι οποίες και "επιβιώνουν" μέχρι σήμερα.

Οι πρόγονοί μας βάφτισαν στη μυθολογία τη Σελήνη "Εκάτη". Αποτελούσε θεότητα που προκαλούσε δέος και τρόμο. Κάποιοι πίστευαν ότι είναι η κόρη του Δία και της Δήμητρας, άλλοι της Ήρας και του Περσέα κι άλλοι την ταύτιζαν με την Άρτεμη.

Η αρχαιότερη ανάμεσα στις παραδόσεις είναι ο σύνδεσμος του φεγγαριού με το λαγό. Αυτή η ευρεία συσχέτιση, πιστοποιείται από κυλίνδρους της Μεσοποταμίας, σφραγιδολίθους από αχάτη, που βρέθηκαν στη Συρία, κινεζικά αρχαία νομίσματα, τα «φεγγαρόγλυκα» της Κεντρικής Ασίας, καθώς και από τους θρύλους μακρινών μεταξύ τους φυλών και εθνών.

Η εικαζόμενη ομοιότητα της ορατής πλευράς της Σελήνης με το κεφάλι ενός λαγού ενέπνευσε το ινδικό επίθετο για το φεγγάρι «τσατσίν» ή «Σασάνκα», δηλαδή «σημαδεμένο με τον λαγό», μέσα από τον εξής θρύλο για τον Sakya muni, τον Βούδα: «ετούτος ο άγιος άνθρωπος, σε κάποια προηγούμενη ζωή του ήταν λαγός και, καθώς ζούσε μαζί με ένα πίθηκο και μια αλεπού, δέχθηκαν την επίσκεψη του θεού `Ιντρα μεταμφιεσμένου σε ζητιάνο, που για να δοκιμάσει τη φιλοξενία τους τους ζήτησε φαΐ. Τα τρία ζώα έψαξαν στην περιοχή και έφεραν φαΐ, και μόνο ο λαγός επέστρεψε με άδεια χέρια. Αλλά για να μη υστερήσει στο καθήκον του προς επισκέπτη, μάζεψε ξύλα, άναψε φωτιά και έπεσε ο ίδιος σε αυτή, προσφέροντας τον εαυτό του ως δείπνο του ζητιάνου. Σε ανταπόδοση, ο `Ιντρα τον αντάμειψε με μια θέση στο φεγγάρι, όπου τον βλέπουμε τώρα.»

Στις περισσότερες λαϊκές παραδόσεις, η Σελήνη αντιπροσώπευε πάντα τη σκοτεινή πλευρά της φύσης, την αόρατη όψη της. Εκείνη ελέγχει παλίρροιες, βροχές, ύδατα, πλημμύρες κι εποχές και ως εκ τούτου τη διάρκεια της ζωής. Η Πανσέληνος συμβολίζει την ολότητα, την ολοκλήρωση, την ισχύ και την πνευματική δύναμη.

Οι Ινουίτ (Εσκιμώοι) πίστευαν ότι η Σελήνη είναι ένα κορίτσι που τρέχει μακριά από τον αδελφό του, τον ήλιο, επειδή της είχε παραμορφώσει το πρόσωπο πετώντας της στάχτες.

Οι Ίνκας μιλούσαν για μια όμορφη κοπέλα, που ερωτεύτηκε το φεγγάρι και ενώθηκε για πάντα με αυτό.

Οι «σεληνομανείς» υπνοβατούν, οι πληγές ματώνουν εντονότερα, τα θεραπευτικά βότανα που μαζεύονται αυτή τη μέρα έχουν αυξημένες θεραπευτικές ιδιότητες. Τα δέντρα, που κλαδεύονται μπορεί να ξεραθούν. Η αστυνομία σε πολλές περιοχές της υφηλίου ενισχύει τις περιπολίες, αφού υπάρχει η πίστη ότι η εγκληματικότητα αυξάνεται και οι μαίες βρίσκονται σε μεγαλύτερη ετοιμότητα, καθώς πιστεύουν ότι την πανσέληνο γεννιούνται περισσότερα μωρά.

Οι αστρολόγοι, τέλος, υποστηρίζουν ότι η είσοδος της Σελήνης στο εκάστοτε ζωδιακό σημείο δημιουργεί έντονη επιρροή και επίδραση στα ανθρώπινα συναισθήματα. Η κοινότητα αστρονόμων και αστροφυσικών έχει διχαστεί επανειλημμένως σχετικά με την παρατήρηση και καταγραφή διάφορων φαινόμενων στην επιφάνειά της.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.