Προορισμοι

Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας: "Το μπαλκόνι της Τρίπολης" (photos)

To μοναστήρι της Παναγίας Επάνω Χρέπας είναι το πιο ορεινό μοναστήρι στην Πελοπόννησο!

Η Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας βρίσκεται σε υψόμετρο 1278 μέτρων σε κατάφυτη πλαγιά του Μαινάλου και φαίνεται από την πόλη της Τρίπολης. Το Μοναστήρι της Επάνω Χρέπας τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου και έχει θέα όλον τον κάμπο της Μαντινείας έως τον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο. Είναι το υψηλότερο μοναστήρι της Πελοποννήσου και λέγεται γι’ αυτό "μπαλκόνι της Τρίπολης".

Στη Μονή φυλάσσεται το Δισκοπότηρο που σύμφωνα με την παράδοση κοινωνήθηκε ο Γέρος του Μοριά και το Ευαγγέλιο που ασπάστηκε πριν την Απελευθέρωση της Τριπολιτσάς. Η θαυματουργή της εικόνα σύμφωνα με την παράδοση διάλεξε η ίδια, με τη χάρη της Παναγίας να εγκατασταθεί στην ελατοβριθή πλαγιά.

Η μονή χρίστηκε γύρω στο 1100 μ.Χ. και υπήρξε ιστορικό προπύργιο των αγώνων των Ελλήνων. Η Μονή είναι σταυροπηγιακή. Το καθολικό της είναι καμαροσκέπαστη βασιλική, ενώ η αγιογράφηση μαρτυρείται ακόμα παρά τα ίχνη που έχει αφήσει ο χρόνος.

Σύμφωνα με την παράδοση η θαυματουργική εικόνα που έχουμε σήμερα στο τέμπλο βρισκόταν αρχικά στον Άγιο Γεώργιο της Τρίπολης. Έφυγε όμως από εκεί και την βρήκαν στη σπηλιά της Επάνω Χρέπας. Τρεις φορές την πήραν και την έφεραν πίσω και εκείνη βρισκόταν πάλι στη σπηλιά. Έτσι έχτισαν αρχικά εκκλησία και τοποθέτησαν την εικόνα στο τέμπλο και στη συνέχεια κτίσανε το μοναστήρι, που από το 1935 μετατράπηκε σε γυναικείο.

Η θέση της Μονής δεν της εξασφάλισε ποτέ ησυχία. Κρυμμένη μέσα στα έλατα αποτέλεσε ξακουστό λημέρι του Εικοσιένα για τους κλέφτες και τους αρματολούς. Τα δραματικά γεγονότα στην πολιορκία της Τρίπολης, η καταστροφή των επαναστατών του 1770, η εξόντωση των Αλβανών το 1779, τα συμβάντα της Επανάστασης μέχρι Ιμπραήμ σφράγισαν και τη δική της μοίρα. Κατά την Τουρκοκρατία γνώρισε πολλές λεηλασίες και επιδρομές αλλά η Παναγία πάντα τιμωρούσε τους Τούρκους. Στη Μονή αυτή την παραμονή της Άλωσης της Τριπολιτσάς  ο παπαγιώργης Τσιλιμίγκρας ο Περθωρίτης (Περθώρι: ιστορικό χωριό 5 χλμ. κάτω από τη Μονή προς την Τρίπολη), ο λεγόμενος Πουρνάρας λόγω του σκληροτράχηλου, ευλόγησε με την εικόνα της Παναγίας τον αγώνα. Ο παπαγιώργης Τσιλιμίγκρας είναι εκείνος, που με  85-90 Περθωριώτες ακολούθησε πρώτος τον Παπαφλέσσα και έπεσαν όλοι ηρωικά στο Μανιάκι. Σ' αυτό το μοναστήρι είχε ως επί το πλείστον το παρατηρητήριο του ο Γέρος του Μωριά και οι Περθωριώτες βοσκοί παρακολουθούσαν  τις κινήσεις των Τούρκων και με καπνούς ειδοποιούσαν τους αγωνιστές. Στο μοναστήρι λειτουργούσε και κρυφό σχολειό.

Και κατά την Κατοχή όμως πέρασε πολλές δοκιμασίες από τους κατακτητές.

Η Μονή εορτάζει του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου), όπου γίνεται μεγάλη πανήγυρης, της Παναγίας (15 Αυγούστου) και στα παρεκκλήσια της Αγ. Παρασκευής και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. 

Πληροφορίες: wikipedia

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.