Προορισμοι

Τα "μυστικά" του φάρου στο Παράλιο Άστρος (photos)

Ο φάρος του Άστρους λειτούργησε πρώτη φορά το 1893.

Ανήκει στην Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και πρόκειται για τετράγωνη πέτρινη κατασκευή.

Από το 1893 μέχρι το 1953 λειτουργούσε με πυρσό πετρελαίου, επιτηρούμενος από φαροφύλακα. Για την αναλαμπή χρησιμοποιούσαν κατάλληλο ωρολογιακό μηχανισμό, ο οποίος ανά τακτά χρονικά διαστήματα κουρδιζόταν από τον φαροφύλακα. Ο μηχανισμός ξεκουρδιζόταν με τη βοήθεια ενός βάρους που κινούνταν κάθετα στον πύργο του φάρου και παράλληλα περιέστρεφε το οπτικό σύστημα.

Από το 1953 μέχρι το 1999, οπότε και σταμάτησε η λειτουργία του, χρησιμοποιούνταν πυρσός ασετιλίνης. Ο εφοδιασμός του φάρου με ασετιλίνη γινόταν μία φορά τον χρόνο, με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Το 1999 καταργήθηκε η ασετιλίνη λόγω υψηλού κόστους λειτουργίας και συντήρησης, μεταφέρθηκε ο φάρος στην περιοχή Ανεμόμυλος, όπου έγινε ηλιακός. 

Στις 23 Ιανουαρίου 2013, ο φάρος του Παραλίου Άστρους χαρακτηρίστηκε μνημείο, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.