Σαν Σημερα: Προσωπα

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Αρκάς πολιτικός Δημήτρης Γόντικας

Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός, Πρόεδρος της Βουλής τη διετία 1950-1952.

Ο Δημήτριος Γόντικας γεννήθηκε στα Μαγούλιανα Αρκαδίας το 1888. Καταγόταν από ιστορική οικογένεια της Γορτυνίας, με προσφορά στην Εθνεγερσία του 1821. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετά την αποφοίτησή του άρχισε να δικηγορεί στον Πύργο Ηλείας.

Στην πολιτική εισήλθε το 1930, θέτοντας υποψηφιότητα με το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου στην αναπληρωματική εκλογή του νομού Ηλείας, όταν ο αδελφός του Κωνσταντίνος Γόντικας παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα για να αναλάβει διοικητής της νεοσύστατης Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν εξελέγη και επέστρεψε στη δικηγορία.

Στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου 1932 ήταν και πάλι υποψήφιος με το Κόμμα των Φιλελευθέρων στην Ηλεία και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής. Επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου 1936 και διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής, επί προεδρίας Θεμιστοκλή Σοφούλη, μέχρι την 4η Αυγούστου 1936, οπότε ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς άρχισε να κυβερνά δικτατορικά.

Περισσότερα ΕΔΩ

 

Περισσότερα ΕΔΩ

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.