Σαν Σημερα: Προσωπα

Σαν σήμερα: Η καταστροφή των Ψαρών

Ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.

Καταστροφή των Ψαρών αποκαλείται η άλωση των Ψαρών και η σφαγή των κατοίκων τους από τον Οθωμανικό Στρατό τον Ιούνιο του 1824, κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

 

Μετά και από την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο το 1822 από το πλήρωμα του Κωνσταντίνου Κανάρη, ο Σουλτάνος εμφανίζεται αποφασισμένος να καταστρέψει τα Ψαρά, απ’ όπου εξαπολύονταν πολλές επιτυχημένες επιθέσεις εναντίον των Οθωμανών. 10 χιλιάδες άνδρες αριθμούσε ο οθωμανικός στόλος που κατέπλευσε στα Ψαρά στις 19 Ιουνίου του 1824, και που μετά από τριήμερη πολιορκία κατέλαβε ολοκληρωτικά το νησί, σφαγιάζοντας τους κατοίκους του και κατακαίοντάς το.

 

Η τελευταία αντίσταση που προέβαλαν Ψαριανοί πριν την ολοκληρωτική καταστροφή του νησιού, ήταν η οχύρωση 500 περίπου από αυτούς στο φρούριο της Παλαιοχώρας, την «Μαύρη Ράχη«, όπου βρισκόταν η πυριτιδαποθήκη του νησιού. Όταν ο κλοιός έγινε ασφυκτικός, αποφάσισαν να αυτοπυρποληθούν, ανατινάζοντας τα πυρομαχικά και τους εαυτούς τους.

 

Το γνωστότερο λογοτεχνικό έργο για την καταστροφή των Ψαρών, είναι το σχετικό επίγραμμα του Διονύσιου Σολωμού:

 

Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη,

περπατώντας η δόξα μονάχη

μελετά τα λαμπρά παλικάρια

και στην κόμη στεφάνι φορεί

γινωμένο από λίγα χορτάρια

που ‘χαν μείνει στην έρημη γη.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.