Αστυνομικο Ρεπορταζ

Ημερίδα μνήμης της ΕΛ.ΑΣ. για τα θύματα της τρομοκρατίας

Με σύνθημα: "Δεν μισούμε, δεν ξεχνάμε, θα νικήσουμε !"

Ημερίδα μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο Πολεμικό Μουσείο.

Η Ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος και πραγματοποίησε την εναρκτήρια εισήγηση.

Ακολούθησαν τρεις θεματικές ενότητες, με την πρώτη να περιγράφει την «εξέλιξη της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Μιχάλη Τσιντσίνη και εισηγητές τον κ. Βασίλη Βαμβακά, Αναπληρωτή Καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, τον κ. Νίκο Δεμερτζή, Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚΕ και τους δημοσιογράφους κ. Πάσχο Μανδραβέλη και κ. Γιάννη Πρετεντέρη.

Η δεύτερη ενότητα αφορούσε στην «τρομοκρατία υπό την οπτική των τεχνών και των γραμμάτων», με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Μιχάλη Μητσό και εισηγητές τον δημοσιογράφο κ. Ηλία Κανέλλη, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου κ. Δημήτρη Λιγνάδη, τη δικηγόρο και συγγραφέα κα Καρολίνα Μέρμηγκα και τον συγγραφέα κ. Χρήστο Χωμενίδη.

Το αντικείμενο της τρίτης θεματικής ενότητας ήταν «Ασφάλεια και Ελευθερίες : Οι δημοκρατικοί θεσμοί και η απειλή της τρομοκρατίας», με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Παύλο Τσίμα και εισηγητές τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώην Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, την κα Μαριέττα Γιαννάκου, Βουλευτή Επικρατείας Ν.Δ. και πρώην Υπουργό Παιδείας, την κα Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον κ. Μιχάλη Σταθόπουλο, Ομότιμο Καθηγητή ΕΚΠΑ και πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης.

Ακολούθως προβλήθηκε βίντεο με την ιστορική εξέλιξη της τρομοκρατίας διεθνώς, από το 1969 έως σήμερα, το οποίο επιμελήθηκε και παρουσίασε ο δημοσιογράφος κ. Παύλος Τσίμας.

Τα συμπεράσματα της Ημερίδας συνόψισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα μαζί με την κα Σταυρούλα Αξαρλιάν, ιδρύτρια του Συλλόγου αλληλεγγύης θυμάτων τρομοκρατίας «Θάνος Αξαρλιάν».  

Η κα Αξαρλιάν ευχαρίστησε για την εκδήλωση και ζήτησε την αρωγή της Πολιτείας στις οικογένειες των θυμάτων. Ο Υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η σημερινή Ημερίδα είναι αφιερωμένη, όχι μόνο στα θύματα της τρομοκρατίας, αλλά και στις οικογένειες τους που κατάφεραν να ξεπεράσουν το δραματικό γεγονός γιατί έκαναν δύο πράγματα: Δεν ξέχασαν και δεν μίσησαν.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας μήνυμα απηύθυναν η Πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου και εκπρόσωπος του Πρέσβη των Η.Π.Α., δύο χωρών με  θύματα από τρομοκρατική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Επιπλέον αναγνώστηκε μήνυμα του Πρέσβη της Ισπανίας, ως εκπροσώπου των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δεχθεί μαζικά τρομοκρατικά χτυπήματα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν συγγενείς θυμάτων τρομοκρατίας, Υπουργοί, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, πλήθος επισήμων από την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πνευματική ζωή της χώρας, Πρέσβεις, η Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και Αξιωματούχοι από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, τις Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές και τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.