Εργασια

Ο ΟΑΕΔ δεν είναι μόνο για τους ανέργους

Πλήθος παροχών, μεταξύ αυτών προγράμματα απασχόλησης, βοηθήματα, παροχές μητρότητας,συνεχιζόμενη κατάρτιση και επαγγελματική εκπαίδευση παρέχει ο ΟΑΕΔ στους εργαζόμενους.

Μέσα από την εγγραφή στο μητρώο του ΟΑΕΔ, ο εργαζόμενος έχει την δυνατότητα να λάβει τις υπηρεσίες και τις παροχές.

 

Κατάρτιση προσωπικού

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την κατάρτιση του προσωπικού ο οργανισμός προσφέρει Προγράμματα ΛΑΕΚ 0.24% και 1-25 (Από το 2014) και Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις ΛΑΕΚ 1-25.

 

Παροχές μητρότητας

Στις μητέρες που απέκτησαν πρόσφατα παιδί, ο ΟΑΕΔ, προσφέρει συμπληρωματικές παροχές μητρότητας οι οποίες καταβάλλονται σε ασφαλισμένες του Ε.Φ.Κ.Α.-τ. Ι.Κ.Α. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (παρέχουν εξαρτημένη εργασία). Η καταβολή τους γίνεται σε γυναίκες που εργάζονται κατά την έναρξη της αδείας κυοφορίας, μετά τον τοκετό και εφόσον εισπράξουν το επίδομα από τον Ε.Φ.Κ.Α.-τ. Ι.Κ.Α. για την αποχή από την εργασία λόγω κυοφορίας και λοχείας.

 

Δικαιούχοι είναι επίσης και οι τεκμαιρόμενες μητέρες του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, όμως αποκλειστικά για το χρονικό διάστημα που τους χορηγήθηκε η άδεια και το επίδομα λοχείας από τον Ε.Φ.Κ..Α - τ. Ι.Κ.Α.

 

Οι παροχές μητρότητας είναι ίσες με τη διαφορά που προκύπτει αν από τις αποδοχές που καταβάλλει ο Εργοδότης αφαιρεθεί το επίδομα που κατέβαλε ο Ε.Φ.Κ.Α-τ. Ι.Κ.Α. για το ίδιο χρονικό διάστημα.

 

Βρεφονηπιακοί σταθμοί

Ο Οργανισμός με το πρόγραμμα λειτουργίας Βρεφονηπιακών Σταθμών στοχεύει να συμβάλλει στο επιτελούμενο έργο στο χώρο της προσχολικής αγωγής, καλύπτοντας κατά το δυνατόν τις ανάγκες των δικαιούχων των παροχών του Ο.Ε.Ε.

 

Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ φιλοξενούνται βρέφη από οκτώ (8) μηνών έως 2,5 ετών και νήπια από 2,5 ετών έως την εγγραφή τους στο Νηπιαγωγείο. Είναι παιδιά γονέων που είναι δικαιούχοι των παροχών του Ο.Ε.Ε.

 

Tα κριτήρια επιλογής βρεφών και νηπίων καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ, είναι κοινωνικά (παιδιά πολυτέκτων, ορφανά, παιδιά μονογονικών οικογενειών ,παιδιά αναπήρων κ.λ.π) και οικονομικά (με προτεραιότητα τα παιδιά με γονείς χαμηλού εισοδήματος).

 

Ρύθμιση οφειλών δικαιούχων εργατικής κατοικίας στους οικισμούς του τ.ΟΕΚ.

 

Ο ΟΑΕΔ καλεί τους ενδιαφερόμενους πολίτες δικαιούχους κατοικίας σε οικισμούς τ.ΟΕΚ να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση αποπληρωμής των οφειλών τους μέσω μηχανογραφικής εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί για το σκοπό αυτό.

 

Μάλιστα δώθηκε παράταση μέχρι τις 25 Απριλίου 2019 η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων στο portal του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (www.oaed.gr) για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών των οικιστών του τ. Οργανισμού ΕργατικήςΚατοικίας (τ.ΟΕΚ), στους οποίους έχουν χορηγηθεί οριστικοί τίτλοι παραχώρησης κατοικίας.

 

Παροχές σε μαθητές - σπουδαστές

Οι ενήλικες εργαζόμενοι μαθητές - σπουδαστές - φοιτητές που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εργάζονται στον ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ δικαιούνται πλην της κανονικής τους άδειας επιπλέον άδεια τριάντα (30) εργάσιμων ημερών τον χρόνο άνευ αποδοχών άρα και άνευ ενσήμων, για να συμμετάσχουν στις γραπτές εξετάσεις της σχολής που φοιτούν.

 

Επίσης οι σπουδαστές των ΙΕΚ που εποπτεύονται από το Δημόσιο δικαιούνται την άδεια των τριάντα (30) ημερών άνευ αποδοχών, καθώς και οι προπτυχιακοί φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου (ανεξαρτήτου ηλικίας) μόνον για τα προβλεπόμενα έτη σπουδών.

 

Πρόγραμμα διαμονής παιδιών σε κατασκηνώσεις

Το πρόγραμμα διανομής παιδιών σε κατασκηνώσεις είναι πρόγραμμα επιδότησης δικαιούχων της παροχής για τη διαμονή των παιδιών τους ηλικίας 6 έως 16 ετών σε παιδικές κατασκηνώσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και έχουν περιληφθεί στο «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ. Τα παιδιά είναι απαραίτητο να έχουν Επιταγή Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις .

 

Το πρόγραμμα καταρτίζεται από σχετική ΚΥΑ που εκδίδεται κάθε χρόνο, βάσει της οποίας, στη συνέχεια, δημοσιεύεται Δημόσια Πρόσκληση του Οργανισμού με τους λεπτομερείς όρους και τις προϋποθέσεις αυτού. Η Δημόσια Πρόσκληση αναρτάται στον Διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ.

 

Το πρόγραμμα υλοποιείται κατά την περίοδο του καλοκαιριού, από τα μέσα Ιουνίου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

 

Τα παιδιά μπορούν να διαμείνουν μέχρι δεκαπέντε (15) συνεχόμενες ημέρες κατ’ ανώτατο όριο, συμπεριλαμβανομένων και των ημερών προσέλευσης και αναχώρησης, σε παιδική κατασκήνωση που επιλέγουν ελεύθερα από το «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο της κατασκήνωσης.

 

Πρακτική άσκηση και σπουδές στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ 

 

Λειτουργούν 51 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ .Η φοίτηση στις ΕΠΑΣ διαρκεί δύο έτη (τέσσερα εξάμηνα).

 

Οι μαθητές των ΕΠΑΣ το πρωί πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση σε επιχειρήσεις ενώ το απόγευμα παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στις ίδιες ειδικότητες. Κάθε χρόνο φοιτούν 9.000-10.000 μαθητές στις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Οι μαθητές που φοιτούν στις Σχολές του ΟΑΕΔ αποκτούν επαγγελματική εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας ασκούμενοι σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων της εθνικής οικονομίας σε πολλές τεχνικές ειδικότητες.

 

Οι μαθητευόμενοι ασκούνται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε ΔΕΚΟ, Δήμους και στον δημόσιο τομέα. Το σύστημα on the job-training που εφαρμόζει ο ΟΑΕΔ έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην πράξη καθώς οι μαθητές σε σημαντικό ποσοστό μετά το τέλος των σπουδών τους συνεχίζουν να απασχολούνται στις θέσεις πρακτικής άσκησης.

 

Η αμοιβή των ασκούμενων μαθητών ανέρχεται στο 75% του κατώτατου ημερομισθίου που ορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και για τα τέσσερα εξάμηνα πρακτικής άσκησης, που αντιστοιχεί σε 17,12 € την ημέρα.

 

Η πρακτική άσκηση των μαθητών επιδοτείται με 11 € για κάθε ημέρα πρακτικής άσκησης. Τα χρήματα καταβάλλονται είτε στον εργοδότη είτε απευθείας στους μαθητές.

 

Σχετικά με τη φοίτηση στα προγράμματα κατάρτισης των ΚΕΚ του ΟΑΕΔ δεν έχουν σταθερή διάρκεια αλλά αυτή εξαρτάται από το εκπαιδευτικό αντικείμενο.

 

Συνήθως κυμαίνονται από 25 έως 260 ώρες παρακολούθησης θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς και ο τρόπος επιλογής των υποψηφίων αναφέρονται σε σχετική εγκύκλιο που εκδίδεται από τη Δ/νση Επαγγελματικής Κατάρτισης και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

 

Αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό(EURES)

Βασικοί ρόλοι του Δικτύου EURES είναι να παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης, συμβουλευτικής και πρόσληψης ή τοποθέτησης αλλά και να προβαίνει σε ενέργειες προκειμένου να διευκολύνει εκείνους που αναζητούν εργασία σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Επιπλέον, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες προς εργοδότες με σκοπό την εύρεση κατάλληλων υποψηφίων για εργασία. Οι υπηρεσίες του EURES προσφέρονται δωρεάν από τις εκάστοτε Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης και δεν επιβαρύνουν με κανένα τρόπο τους αναζητούντες εργασία ή τους εργοδότες.

 

Πηγή: dikaiologitika.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.