Εργασια

ΑΣΕΠ: Αυτές είναι οι αλλαγές που έρχονται στις προσλήψεις του Δημοσίου

Ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες οι διαδικασίες ψήφισης από τη Βουλή για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που αλλάζει τα "δεδομένα" για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ορίζεται ότι από 1 Ιανουαριου 2019 οι προσλήψεις του πάσης φύσεως τακτικού και εποχικού προσωπικού θα διενεργούνται βάση πολυετούς και ετήσιου στρατηγικού προγραμματισμού.

Παράλληλα, για την έγκριση οποιοδήποτε αιτήματος πρόσληψης τακτικού προσωπικού από φορείς της γενικής κυβέρνησης που έχουν υποχρέωση τήρησης ψηφιακού οργανογράμματος απαιτείται η προηγούμενη ανάρτηση σε αυτό της οικίας κενής θέσης.

Το σχέδιο νόμου, αποτελείται από 65 άρθρα, στα οποία προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η καθιέρωση πολυετούς και ετήσιου στρατηγικού σχεδιασμού για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, μέτρα για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων από το ΑΣΕΠ, επέκταση της χορήγησης γονικών αδειών, ρυθμίσεις για τις σπουδές και την επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και συγκρότηση δομών για τον επιτελικό σχεδιασμό και εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης, προβλέπονται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Με τον πολυετή στρατηγικό σχεδιασμό προσλήψεων, προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου κάθε έτους, τα υπουργεία θα καταρτίζουν σχέδιο με τις εκτιμώμενες ανάγκες τους (και των εποπτευόμενων φορέων) σε προσωπικό ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα για την επόμενη τετραετία.

Το σχέδιο θα αποστέλλεται στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο με βάση αυτό θα συντάσσει συγκεντρωτικό τετραετές σχέδιο προγραμματισμού προσλήψεων και θα υποβάλλεται προς έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών.

Κατ’ εξαίρεση, τα πρώτα τετραετή σχέδια για την περίοδο 2020-2023 θα υποβληθούν στο αρμόδιο υπουργείο έως τις 29 Μαρτίου 2019. Επιπλέον, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου κάθε έτους τα υπουργεία καταρτίζουν καταστάσεις με το αιτούμενο προς έγκριση πρόσληψης τακτικό και εποχικό προσωπικό για το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων των εποπτευόμενων φορέων, ενώ για τις προσλήψεις στους ΟΤΑ συντάσσεται ξεχωριστό αίτημα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Με βάση τα αιτήματα των φορέων, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης καταρτίζει το συνολικό σχέδιο προγραμματισμού προσλήψεων του επόμενου έτους και εκδίδεται μία και μόνον εγκριτική πράξη για τα αιτήματα. Ο εγκεκριμένος ετήσιος προγραμματισμός θα αποστέλλεται στο ΑΣΕΠ, για να διαμορφώσει τον προγραμματισμό του για τις προσλήψεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα να ενοποιούνται τα αιτήματα σε μία ενιαία κατά κλάδους/ειδικότητες προκήρυξη.

Επίσης, το ΑΣΕΠ θα έχει τη δυνατότητα να προκηρύσσει περισσότερους πανελλαδικούς διαγωνισμούς ανά έτος, αντί του ενός που ισχύει σήμερα, ενώ για τη αποφυγή γραφειοκρατικού φόρτου, παρέχεται η ευχέρεια να υπάρξουν προκηρύξεις για τα δύο πρώτα έτη του τετραετούς σχεδιασμού.

Οι υποψήφιοι για πρόσληψη δεν θα υποβάλλουν στο ΑΣΕΠ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με την αίτηση συμμετοχής τους σε προκήρυξη, όπως ισχύει σήμερα, αλλά η κατάταξη στους πίνακες προτεραιότητας γίνεται με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται στην αίτηση. Δικαιολογητικά θα καλούνται να υποβάλουν πριν από την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διοριστέων οι υποψήφιοι που αντιστοιχούν στον αριθμό του συνόλου τω θέσεων που προκηρύχθηκαν προσαυξημένο κατά 50%.

Οι προσωρινοί πίνακες θα αναρτώνται αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών. Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι η μείωση του γραφειοκρατικού βάρους και η ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.