Πολιτικη

Mετά την...πίτα, η αντιπαράθεση

Το προ ημερησίας διάταξης θέμα που έθεσε η Αντιπεριφερειάρχης, κ. Νικολάκου, σχετικά με το πρόγραμμα "Κέντρα Κοινότητας" που διαχειρίζεται η Περιφέρεια, πυροδότησε μια, ενίοτε, έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των Περιφερειακών Συμβούλων.

 

Υπήρχε η θέση της Περιφερειακής Αρχής, που υποστηρίζει την ,σχεδόν, πλήρη υλοποίηση του προγράμματος εκ μέρους της, μέσω των δήμων ως φορέων όπου θα δημιουργηθούν οι δομές.

 

Η μείζονα αντιπολίτευση, συμπορευόμενη με τη θέση του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Υπουργού, κ. Φωτίου, υποστηρίζει πως βασικοί φορείς υλοποίησης του προγράμματος θα πρέπει να είναι οι δήμοι, καθώς γνωρίζουν καλύτερα-όπως ειπώθηκε- τα τοπικά, καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

 

Τη θέση αυτή αμφισβήτησε ο κ. Τατούλης και ανέφερε χαρακτηριστικά την αποτυχία του αντιστοίχου προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι". Τόνισε, πάντως, πως η Περιφέρεια είναι σε συνεργασία με τους δήμους, όπως πάντα.

 

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Νίκος Πατσαρίνος δήλωσε πως μόνο η Περιφέρεια Πελοποννήσου ακολουθεί το συγκεκριμένο τρόπο υλοποίησης του προγράμματος και, κατά συνέπεια, φοβάται πως θα χαθεί αυτή η ευκαιρία-ενδεχόμενο που αποκλείστηκε κατηγορηματικά απ' τον Περιφερειάρχη.

 

Οπωσδήποτε, οι δυο "πολιτικές φιλοσοφίες" που αναδείχθηκαν απ' τη συζήτηση είναι εκείνη που προβάλει ως προτεραιότητα την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης και το διακριτό της ρόλο απ' την κεντρική κυβέρνηση- κεντρικό, άλλωστε, πρόταγμα, του ιδεολογικού και πολιτικού αφηγήματος που έχει συνθέσει ο κ. Περιφερειάρχης και εκείνη που προτάσσει την ανάγκη συνεργασίας και συναίνεσης μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης-με όποια ρίσκα έχει αυτό....

 

Τελικά, όμως, η χώρα και η Περιφέρεια έχουν την "πολυτέλεια" να γίνονται, σήμερα, συζητήσεις επί διαφορετικών..."φιλοσοφιών" και επί...της διατύπωσης  μιας απόφασης-καθώς και αυτό συζητήθηκε επί μακρόν, με αποτέλεσμα να αλλάξει η αρχική διατύπωση, όπου αναφερόταν πως η πρακτική της Υπουργού, κ. Φωτίου, είναι "αντιδημοκρατική" και το οποίο μετεβλήθη σε "αντιδεοντολογική"...

 

Στο δια ταύτα, η πρόταση της Αρχής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και ο κ. Τατούλης κάλεσε τη μείζονα αντιπολίτευση να διαλέξει αν είναι υπέρ της αυτοτέλειας της αιρετής Περιφέρειας ή όχι...

 

Πάντως, δεν καταλάβαμε, τελικά πόσοι δήμοι έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Περιφέρειας προς ανάληψη του προγράμματος, καθώς εκτός των δήμων της Μεσσηνίας και του δήμου Κορινθίων που έχουν πάρει σαφή θέση-οι πρώτοι θετική, ο δεύτερος αρνητική-, με τους υπολοίπους γίνονται ακόμη συνεννοήσεις....

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.