Πολιτικη

"ΦιλόΔημος": 33 νέα έργα Ύδρευσης - Αποχέτευσης, 93,2 εκατ.€

Την ένταξη στο Πρόγραμμα "ΦιλόΔημος" 33 νέων έργων στο πλαίσιο των Προσκλήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, συνολικού προϋπολογισμού 93.237.205,28 ευρώ, με  χρηματοδότηση συνολικού ύψους 89.837.667,40 ευρώ, υπέγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. 

Από τις 15 Ιουνίου 2018, πρώτη ημέρα της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων ένταξης στις δύο νέες προσκλήσεις του Προγράμματος, έχουν υποβληθεί  171 αιτήσεις, εκ των οποίων 114 στην Πρόσκληση Ι (Ύδρευση) και 57 στην Πρόσκληση ΙΙ (Αποχέτευση), για έργα συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 650 εκατ. ευρώ. 

 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΕ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ:

ΔΕΥΑ Βόρειας Κυνουρίας - 2.587.300,77 €

Σύστημα τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών ύδρευσης και αντικατάσταση υφιστάμενων αγωγών ύδρευσης εξ αμιάντου στους οικισμούς Άστρος, Παράλιο Άστρος, Καστρί, Βέρβαινα και Άγιος Ανδρέας του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Δήμος Νότιας Κυνουρίας - 1.593.562,49 €

Αναβάθμιση δικτύου ύδρευσης Δ.Ε. Τυρού

 

Ο "ΦιλόΔημος", αποτέλεσμα της συνεργασίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχει εξασφαλίσει συνολικά 400 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, εντός του 2018, με 200 εκατ. ευρώ ανά κατηγορία, όπως προβλέπουν οι αντίστοιχες Προσκλήσεις που υπέγραψαν ο ΥΠΕΣ Πάνος Σκουρλέτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.  

Ο "ΦιλόΔημος" πλέον καταγράφει μια ιδιαίτερα δυναμική πορεία αποδεικνύοντας τη σημασία και τη σκοπιμότητα του Προγράμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 Το Υπουργείο Εσωτερικών και η Τεχνική Γραμματεία, με συντονισμένες ενέργειες και εντατική εργασία προχωρούν στην υλοποίηση του Προγράμματος. Ενδεικτικά:

• Το Πρόγραμμα "ΦιλόΔημος" ενεργοποιήθηκε μόλις εντός 6 μηνών από την ψήφιση του Ν.4509/2017, ο οποίος προέβλεπε τη δημιουργία του, με 3 προσκλήσεις συνολικού ύψους 425 εκατ. ευρώ, (ύδρευση, αποχέτευση, αποκατάσταση ΧΑΔΑ). 

• Μέσα σε μόλις 8 εργάσιμες ημέρες - από τις 15/6/2018 που ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων - υπερκαλύφθηκε το διαθέσιμο ποσό των 400 εκατ. ευρώ των Προσκλήσεων Ι και ΙΙ (σε επίπεδο αιτήσεων).

• Μόλις 1,5 μήνα από την έναρξη υποβολής των αιτήσεων είχε  αξιολογηθεί σχεδόν το 40% των αιτήσεων.

Η ανταπόκριση των Δήμων και ΔΕΥΑ στο Πρόγραμμα φανερώνει το μέγεθος των αναγκών σε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Η επίδραση αυτών των έργων στις τοπικές κοινωνίες προβλέπεται ιδιαίτερα θετική, καθώς στοχεύουν στο να  εξασφαλίσουν επαρκή και ποιοτική ύδρευση σε χιλιάδες ανθρώπους, να μειώσουν κόστη για τους πολίτες και τους Δήμους, αλλά και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα ζητήματα διαχείρισης των υδάτων, αλλά και των υγρών αποβλήτων οικισμών και ευρύτερων περιοχών  εντός των Δήμων που θα υλοποιηθούν. 

 

 Ακολουθεί ο κατάλογος των έργων και τα ποσά χρηματοδότησης.

Πρόσκληση Ι:

 

 

Τέλος, μαθαίνουμε ότι από το Υπουργείο Εσωτερικών θα ακούσουμε μάλλον καλά νέα για τις προτάσεις της ΔΕΥΑΤ που έχουν υποβληθεί στο ΦιλόΔημο και αφορούν: 

1. Στο έργο "Αποχετευτικό δίκτυο & εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων οικισμού Λεβιδίου Δήμου Τρίπολης", προϋπολογισμού 9,5 εκατ. €, ένα έργο που εκκρεμεί για πάνω από 2 δεκαετίες και επιτέλους φαίνεται να παίρνει το δρόμο του.  

Να σημειωθεί ότι το Λεβίδι είναι οικισμός Γ' προτεραιότητας, πληθυσμού δηλαδή 2.000 με 15.000 κατοίκων και η μη υλοποίηση του έργου θα οδηγούσε σε σημαντικού ύψους μηνιαίο πρόστιμο για τη χώρα βάσει της ισχύουσας Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Επίσης,

2. Στο σπουδαίας σημασίας για την ύδρευση της Τρίπολης έργο με τίτλο: "Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης του Συνδέσμου των Τ.Κ. Αρτεμισίου, Κάψια, Λουκά, Σημιάδων της Δ.Ε. Μαντινείας, Νεοχωρίου, Ζευγολατιού της Δ.Ε. Κορυθίου και Αγίου Βασιλείου, Πελάγους της Δ.Ε. Τρίπολης του Δήμου Τρίπολης" προϋπολογισμού περίπου 2,5 εκατ. €.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.