Πολιτικη

Τρεις νέες αλλαγές στον "Κλεισθένη" την..ύστατη ώρα!

Το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί, την τελευταία στιγμή, αλλαγές για να "διευκολυνθούν οι υποψήφιοι και η συγκρότηση των συνδυασμών"

 

Οι αλλαγές είναι οι εξής: 

 

Δεν θα ισχύουν τα ασυμβίβαστα του «Κλεισθένη» που προέβλεπαν παραίτηση από μία υψηλή δημόσια θέση 18 μήνες πριν τις εκλογές.

Αυτό σημαίνει πως αν ψηφιστεί η συγκεκριμένη αλλαγή, τότε θα υπάρξει… "ελευθέρας" για την εκλογική μάχη για όσους κατέχουν θέση διευθυντή ή προϊσταμένου στο Δημόσιο. 

 

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στην εκλογή του προέδρου των κοινοτήτων, η οποία θα γίνεται πλέον ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους υποψηφίους των δύο πρώτων συνδυασμών, καθώς και εκλογή από τον πρώτο γύρο σε περίπτωση που το ψηφοδέλτιο λάβει το 50%+1, με βάση το σύστημα της απλής αναλογικής.

 

 Η τρίτη αλλαγή αφορά στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου, για την οποία θα απαιτείται αριθμός υποψηφίων προσαυξημένος κατά 50% σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των εδρών του δημοτικού συμβουλίου. Πρόκειται για αύξηση κατά 20%, καθώς στην ψηφισμένη διάταξη η προσαύξηση ήταν στο 30%. 

 

Ο arcadia 93.8 επικοινώνησε με το Υπουργείο των Εσωτερικών και, κατόπιν σχετικής ενημερώσεως, θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως δεν αλλάζει ο ελάχιστος απαραίτητος αριθμός υποψηφίων, απλά δίνεται η δυνατότητα για την ύπαρξη περισσότερων τέτοιων.

 

Οι αλλαγές, τις οποίες είχε προαναγγείλει ο υπουργός Αλέξης Χαρίτσης στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΕ, τον περασμένο Δεκέμβριο, στην ουσία θα δείξουν τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές του προσεχούς Μαΐου και αναμένεται να ψηφιστούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή υπό τη μορφή τροπολογίας.

 

Στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί ακόμη ρύθμιση για τους οριστικά επιτυχόντες του διαγωνισμού 3Κ/208 του ΑΣΕΠ. Ειδικότερα, θα προβλέπεται ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα εξαιρεθούν από τη σχετική απαγόρευση, που προβλέπεται για τις προεκλογικές περιόδους. Αυτό κρίνεται σκόπιμο, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο μέχρι να ανακοινωθούν οι οριστικοί πίνακες με τους επιτυχόντες και να υπογραφούν από τους δημάρχους οι διαπιστωτικές πράξεις διορισμού τους, να έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση προσλήψεων, που ξεκινάει έναν μήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή στις 26 Απριλίου.

 

Οι δήμαρχοι πάντως πιέζουν την ηγεσία του υπουργείου οι αλλαγές να ψηφιστούν στα τέλη Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας ότι μετά ο χρόνος τους θα είναι περιορισμένος, λόγω του προεκλογικού τους αγώνα. Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί διάταξη για την ποσόστωση των φύλων στις εθνικές εκλογές, επεκτείνοντας την πρόβλεψη για συμμετοχή υποψηφίων τουλάχιστον στο 40% από κάθε φύλο (γυναίκες και άνδρες) σε κάθε ψηφοδέλτιο. 

 

(με στοιχεία από το protagon.gr)

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.