Πολιτικη

Απαντήσεις Μητσοτάκη για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο!

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

"Το 2009 το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το αναγκαίο περιβαλλοντικά έργο της διαχείρισης απορριμμάτων με τη μέθοδο Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για όλα τα εργοστάσια της χώρας Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ηλείας, Σερρών, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Αττικής κλπ.

1,7δις (50% ιδιώτης – 50% ΕΣΠΑ)

10-12.000 μόνιμες θέσεις εργασίας

20-25.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Το έργο δημιουργεί προφανή οφέλη στις τοπικές οικονομίες, στον τουρισμό, στη νέα ποιοτική γεωργία και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των νέων γενιών και έχει ταυτόχρονα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αφού:

- προστατεύεται απόλυτα το φυσικό περιβάλλον από την άναρχη εναπόθεση των απορριμμάτων

- παράγεται πράσινη ενέργεια και

- βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων και προστατεύεται απόλυτα η δημόσια υγεία.

Αυτός ο ολοκληρωμένος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων έχει επί πλέον πλεονέκτημα ότι ελαχιστοποιεί την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών για τέλη καθαριότητας.

Το έργο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία για 28 χρόνια τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ), τριών χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και δύο σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), συνολικού προϋπολογισμού 168 εκ ευρώ, εκ των οποίων τα 66εκ ευρώ θα προέρχονταν από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και τα υπόλοιπα από ιδιωτική συμμετοχή. Με το έργο, δημιουργούνται περίπου 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την διετή κατασκευαστική περίοδο και περίπου 350 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας κατά την 28ετή περίοδο λειτουργίας του, καθώς και εκατοντάδες έμμεσες θέσεις εργασίας.

Σε εκδήλωση που έγινε στην Τρίπολη στις 3/7/2013, ύστερα από διαγωνισμό που προηγήθηκε για το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ στον οποίο η εταιρεία «ΤΕΡΝΑ» αναδείχτηκε ως μειοδότης, παρευρέθηκαν οι κ. Μανιάτης, Χατζηδάκης, Μηταράκης και στην ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο πρέπει να προχωρήσει.

Τον Ιούλιο του 2014 από το ΥΠΕΚΑ εκδόθηκε η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Όλο αυτό το διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκρινε το έργο και έλεγε ότι πρόκειται για ένα «φαραωνικού τύπου» έργο, το οποίο γίνεται με σκανδαλώδη σύμβαση και «γνωστούς κατασκευαστές» και προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να σταματήσει.

Το 2015 η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει ότι το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει και περνά τροπολογία (5/11/2015) η οποία ακυρώνει το ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ηλείας την οποία μάλιστα την ψηφίζει και η ΝΔ.

Στις 23/02/2016 οι Βουλευτές Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας), Ιωάννης Μανιάτης (Αργολίδας) και Λεωνίδας Γρηγοράκος (Λακωνίας), κατήγγειλαν μέσω δελτίου τύπου την απόφαση για την κατάργηση του έργου ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, λέγοντας ότι σε λίγες μέρες θα “ξεψηφίσουν” τη διάταξη, όπως και έγινε.

Ταυτόχρονα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ απροκάλυπτα και κυνικά αναιρούν τον ίδιο τους τον εαυτό: ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί μέσω του κ. Σταθάκη ενέταξαν το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Από την άλλη, η ΝΔ αρχικά διεξήγαγε και διαπραγματεύτηκε το σχετικό διαγωνισμό, και μάλιστα συμμετείχε με 2 υπουργούς της στη σχετική παρουσίαση της σύμβασης στην Τρίπολη. 

Παρ΄όλα αυτά το 2015 άλλαξε γνώμη αφού ψήφισε την Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία ακυρώθηκε το ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου και το 2017 κατατέθηκε Ερώτηση από όλους τους Βουλευτές της περιφέρειας εναντίον των όρων του έργου.

Στις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προστίθεται κι η απουσία οποιασδήποτε προσπάθειας της να καλέσει σε κοινό τραπέζι διαλόγου την Περιφέρεια, τους Δήμους και τον ανάδοχο, προκειμένου να συζητηθούν και επιλυθούν όλα τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν. Η Αυτοδιοίκηση, Τοπική και Περιφερειακή έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο ρόλος της Πολιτείας οφείλει να είναι υποστηρικτικός των συνεργειών και χρηματοδοτικός.

Με νέα τροπολογία έξι γραμμών η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 22 Μαρτίου 2018 ξαναδίνει την αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τσιρώνης την παίρνει, Σκουρλέτης τη φέρνει.

Στις 14 Ιουνίου 2018 υπεγράφη η σύμβαση ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου μεταξύ Περιφέρειας και ανάδοχου εταιρίας.

Σε επίπεδο αυτοδιοίκησης ο κ. Τατούλης κατά τη διάρκεια της θητείας του παρόλο που  έχει κατ' επανάληψη εκφράσει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει το έργο το συντομότερο δυνατόν, ώστε από το 2016 να έχει δοθεί οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που για χρόνια εκθέτει την Πελοπόννησο και τότε στελέχη της ΝΔ, σήμερα Περιφερειακοί Σύμβουλοι με τον κ. Νίκα κατήγγειλαν το έργο.

Πριν λίγες ημέρες, στην εξέταση του θέματος για την κήρυξη αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων αυτή απορρίφθηκε με 23 ψήφους  αφού καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις των μειοψηφιών με 23 ψήφους. Το θέμα  καταψήφισε και η παράταξη Τατούλη, που ως περιφερειακή αρχή υλοποίησε το έργο ΣΔΙΤ και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις, και το ψήφισαν αυτοί που αντιδρούσαν επί Τατούλη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από το 2013 στην Αρκαδία παρακολουθούμε μια ασυνέπεια λόγων είτε σε εθνικό είτε σε επίπεδο αυτοδιοίκησης σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τελικά τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι πολίτες. Ως πότε όμως οι πολιτικές σκοπιμότητες θα υπερβαίνουν το κοινό καλό;

Γι’ αυτό, με επίκαιρη ερώτησή μου στον πρωθυπουργό καλούμε να αναληφθούν πρωτοβουλίες χωρίς καθυστέρηση ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός και ο παραλογισμός.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Πρωθυπουργό, κ. Κ. Μητσοτάκη

Θέμα: «Ο γόρδιος δεσμός και ο παραλογισμός στο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου πρέπει να λυθεί»

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το 2009 ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ξεκινήσαμε το αναγκαίο φιλοπεριβαλλοντικά έργο της διαχείρισης απορριμμάτων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ που δημιουργεί προφανή οφέλη στις τοπικές οικονομίες, στον τουρισμό, την  γεωργία την ευαισθητοποίηση των νέων, με μικρότερη μάλιστα  για τους πολιτών για τέλη καθαριότητας.

Το έργο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου προϋπολογισμού 168 εκ ευρώ (66 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα ιδιωτική συμμετοχή) προβλέπει την κατασκευή με λειτουργία για  28 χρόνια  ολοκληρωμένου δικτύου μονάδων επεξεργασίας  ταφής  και σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Δημιουργούνται περίπου 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και περίπου 350 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας  καθώς και εκατοντάδες έμμεσες θέσεις εργασίας.

Τον Ιούλιο του 2014 από το ΥΠΕΚΑ εκδόθηκε η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, με σφοδρή αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  περνά τροπολογία (5/11/2015) που ψήφισε και η ΝΔ, η οποία ακυρώνει το ΣΔΙΤ. Στις 22/3/2018 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει με τροπολογία την αρμοδιότητα υπογραφής της σύμβασης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και υπογράφεται το ΣΔΙΤ με τους αναδόχους στις 14/6/2018.Πριν λίγες ημέρες, απορρίφθηκε με 23 ψήφους (καταψήφισε και η παράταξη Τατούλη) η πρόταση για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και το έργο είναι πάλι μετέωρο. 

Από το 2013 στην Αρκαδία παρακολουθούμε το γόρδιο δεσμό και τον παραλογισμό με το μείζον θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών και τελικά τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι πολίτες και η χώρα με πρόστιμα.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να λύσει το γόρδιο της διαχείρισης των απορριμμάτων  στη Πελοπόννησο και να προχωρήσει το ΣΔΙΤ όπως έχει ανάγκη η Αρκαδία και η Πελοπόννησος;

Θα επιτρέψετε να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, να συνεχισθεί η μη προστασία του περιβάλλοντος και οι κίνδυνοι για την  δημόσια υγεία των πολιτών της Πελοποννήσου;"

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.