Πολιτικη

"Διχασμένο" το Περιφερειακό Συμβούλιο περί "Κλεισθένη"

H "μεταφορά" αρμοδιοτήτων του Περιφερειακού Συμβουλίου σ' Επιτροπές και οι αλλαγές στον "Κλεισθένη" μέσω τροπολογιών.

Η συζήτηση "προκλήθηκε" από τον επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", κ. Πετράκο, ο οποίος ζήτησε ν' ανακληθούν οι αποφάσεις αυτές της Κυβέρνησης, μετά από "απαίτηση" του Περιφερειακού Συμβουλίου.

"Αφορμή" για την υπόθεση αποτελεί, φυσικά, η ανάθεση της αρμοδιότητας απόφασης για τις "αναγκαστικές απαλλοτριώσεις" που αφορούν την ΣΔΙΤ για τ' απορρίμματα της Πελοποννήσου, στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου- όπου, ως γνωστόν, η Περιφερειακή Αρχή, μέσω πάλι τροπολογίας επάνω στον "Κλεισθένη", έχει την "απόλυτη πλειοψηφία".

Στο ζήτημα των "αναγκαστικών απαλλοτριώσεων" αναφέρθηκαν οι κ. Πετράκος και Γόντικας, με τους κ. Τατούλη και Δέδε ν' ασκούν εν γένει κριτική στην πρακτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση σχετικά με τις αλλαγές στον "Κλεισθένη". Ο κ. Τατούλης μίλησε για "βίαια Κυβερνητική παρέμβαση στην τοπική αυτοδιοίκηση με σκοπό την χειραγώγησή της", ενώ ο κ. Δέδες "χρησιμοποίησε" την ίδια την εισήγηση του Βουλευτή της Ν.Δ.- και Ηλείας- κ. Τζαβάρα, για ν' αποδείξει πως η Ν.Δ. σκέπτεται και νομοθετεί "κομματικά" και "πελατειακά" επάνω στο θέμα.

Οι εκπρόσωποι των αντιπολιτευομένων παρατάξεων εμφανίστηκαν, όπως αναμενόταν, "αρνητικοί" απέναντι στις νομοθετικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης επάνω στον "Κλεισθένη", με την τελευταία να υποστηρίζει πως ο στόχος της είναι να επιτευχθεί η λεγόμενη "Κυβερνησιμότητα" σε Περιφέρειες και Δήμους. "Προσχηματικό" επιχείρημα, χαρακτήρισαν την "Κυβερνησιμότητα" εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια "αντισυνταγματική" πρακτική.

Ο κ. Νίκας, από την πλευρά του, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η "απλή αναλογική" έχει πρόβλημα, όποτε έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Για το παρόν σύστημα, το "Κλεισθενικό" δηλαδή, ο κ. Νίκας ανέφερε πως "πνέει τα λοίσθια, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής κοινωνίας".

Εκτίμησε δε πως θα υπάρξει μέχρι το Μάιο πλήρης ανατροπή στα δεδομένα της αυτοδιοίκησης, όσον αφορά τον "Κλεισθένη". Ξεκαθάρισε δε πως, οιαδήποτε κι αν είναι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, δεν μπορεί να υποδειχθεί η μη εφαρμογή του νόμου σε κανένα συλλογικό όργανο. Τέλος, επεσήμανε πως περί της "αντισυνταγματικότητας" ή όχι των τροπολογιών της Κυβέρνησης, θ' αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

To λόγο έλαβε και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, κ. Αργειτάκος, ο οποίος ζήτησε να επισπευσθεί η διαδικασία περί των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, με αποτέλεσμα να υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της παράταξης του κ. Τατούλη, με τον ίδιο ν' αμφισβητεί τη σκοπιμότητα της παρουσίας του κ. Αργειτάκου στη συνεδρίαση του Πε.Συ. 

"Οι Δήμοι δεν αντέχουν άλλο καλοκαίρι. Το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα", ήταν η "αποστροφή" του κ. Αργειτάκου.

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.