Πολιτικη

Αγωνιστική Συνεργασία: Συμπληρωματική χρηματοδότηση για το "σχολικά γεύματα"

Ερώτηση των δύο περιφερειακών συμβούλων.

Κύριε  Πρόεδρε και  κύριε Περιφερειάρχη είναι γνωστό ότι:

Από το 2016 και μετά υλοποιείται το πρόγραμμα «σχολικά γεύματα» από το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. 

Στα πλαίσια του προγράμματος διανέμεται μεσημεριανό σε όλους τους μαθητές των σχολείων που εντάσσονται στο πρόγραμμα. Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα, καταθέτουν αίτηση και οι μαθητές που το επιθυμούν, είτε συμμετέχουν στο ολοήμερο πρόγραμμα είτε όχι, αφού συμπληρώσουν μια υπεύθυνη δήλωση οι γονείς τους, λαμβάνουν για τις πέντε εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας, μεσημεριανό γεύμα. 

Στόχος ήταν να επεκταθεί το πρόγραμμα σταδιακά σε όλες τις σχολικές μονάδες διευκολύνοντας τους γονείς και επιδιώκοντας να αναπτυχθεί στα σχολεία μια κουλτούρα συλλογικότητας και αλληλεγγύης. Η Μεσσηνία είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα και 16 σχολεία (2150 μερίδες φαγητού) συμμετείχαν τις προηγούμενες σχολικές χρονιές.

Μετά την φετινή προκήρυξη του προγράμματος και έπειτα από λάθος συνεννόηση της Α΄ βαθμιας Διεύθυνσης Μεσσηνίας με το αρμόδιο Υπουργείο, τα σχολεία που τα προηγούμενα χρόνια σιτίζονταν μένουν εκτός προγράμματος. 

Συγκεκριμένα ενώ ζητήθηκε να αποσταλούν στο Υπουργείο τα σχολεία που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, η  Α΄βαθμια θεωρώντας ότι πρόκειται για επέκταση όπως αναφερόταν στις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου απέστειλε κατάλογο μόνο με τα επιπλέον σχολεία που επιθυμούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και όχι εκείνα που συμμετείχαν τα προηγούμενα έτη. Ως αποτέλεσμα στο ΦΕΚ που κυκλοφόρησε με τα σχολεία που θα συμμετέχουν στην σχολική σίτιση τα έτη 2019-2020 δεν συμπεριλαμβάνεται κανένα από τα σχολεία που σιτίζονταν τις προηγούμενες χρονιές.

Οι ευθύνες των αρμοδίων συνεχίζονται καθώς δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση για το τι έχει συμβεί. Μάλιστα δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων ( Αύγουστος 2019) υποστήριζαν ότι περισσότερα σχολεία θα συμμετάσχουν φέτος από την Μεσσηνία στο πρόγραμμα πράγμα που διαψεύδει το ΦΕΚ του Υπουργείου. Μέχρι τώρα οι γονείς παραμένουν στο σκοτάδι πιστεύοντας ότι το πρόγραμμα έχει απλά καθυστερήσει. 

Η Α΄βαθμια χωρίς ακόμα να έχει πάρει θέση δημόσια, έχει κινητοποιηθεί και ζητά από την μεριά της, λόγω του σφάλματος της, να υπάρξει επέκταση ώστε να συμπεριληφθούν και τα σχολεία που σιτίζονταν κανονικά τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμα όμως και αν γίνει δεκτό από το Υπουργείο κάτι τέτοιο θα μπορέσει να μπει σε λειτουργία με το νέο έτος.

Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγων Καλαμάτας και με μεμονωμένους συλλόγους σχολείων που παίρνουν πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσουν γιατί δεν έχει ξεκινήσει στα σχολεία τους η σίτιση όπως περίμεναν αφού είχαν κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και η Α΄βάθμια τους διαβεβαίωνε μέχρι πρόσφατα ότι θα κυλήσει κανονικά το πρόγραμμα. 

Γεγονός παραμένει πως «ένα απλό λάθος» όπως υποστηρίχθηκε από την Α΄βάθμια άφησε χωρίς μεσημεριανό γεύμα 2150 μαθητές. 2150 οικογένειες που χρειαζόντουσαν, άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο, τα γεύματα αυτά. Σίγουρα όμως όλες τα είχαν προσμετρήσει στον οικογενειακό προϋπολογισμό που «έτσι απλά» τίναξε στον αέρα η γραφειοκρατία και η ασυνεννοησία ανάμεσα στην τοπική Α΄βαθμια και το αρμόδιο Υπουργείο.

Με δεδομένη δυστυχώς αυτή την κατάσταση για την οποία δεν έχουν τη παραμικρή ευθύνη οι οικογένειες των παιδιών  των συγκεκριμένων 16 σχολείων σας ρωτούμε  κ. Περιφερειάρχη: 

1. Συμφωνείτε με την πρόταση  μας,  να χρηματοδοτήσει συμπληρωματικά  η Περιφέρεια για την φετεινή σχολική χρονιά 2019-2020 το πρόγραμμα «ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ¨» στη  Μεσσηνία ώστε να μην στερηθούν τα  παιδιά  των 16 σχολείων  τις (2150 μερίδες φαγητού) που συμμετείχαν τις προηγούμενες σχολικές χρονιές;

2. Θα προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς το Υπουργείο Παιδείας  ώστε: Ή να καλύψει έστω εκ των υστέρων  το συγκεκριμένο ποσό των χρημάτων  που θα  διαθέσει  η Περιφέρεια Πελοποννήσου; Ή  το  καλλίτερο  βέβαια να εντάξει τώρα και τα 16 σχολεία που αποκλείστηκαν λόγω της ασυνεννοησίας Υπουργείου  και Α΄βάθμιας αλλά και της σχετικά ασαφούς διατύπωσης της εγκυκλίου  του; 

Οι  ερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Πετράκος Θανάσης 

Δρούγκας Δημοσθένης 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.