Πολιτικη

Γούργαρης για προϋπολογισμό στον δήμο Τρίπολης

Η τοποθέτηση του επικεφαλής στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τα τελευταία 20 χρόνια στην τοπική διοίκηση έχουν προχωρήσει αντιδραστικότατες αναδιαρθρώσεις όπως ο "Καλλικράτης" και ο "Κλεισθένης" που επιβάλλουν: Απόλυτη μείωση της χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανταποδοτικότητα παντού, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τα πεντάμηνα και τα 8μηνα να είναι καθεστώς, σύμπραξη με ιδιώτες και ΣΔΙΤ, πάρτι από ΜΚΟ και άλλους επαγγελματίες - κερδοσκόπους - "φιλεύσπλαχνους". Όλα αυτά για να περισσεύει ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματίες, τις τράπεζες, το χρέος.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνονται σταθερά οι κρατικές χρηματοδοτήσεις και να αυξάνουν τα ίδια έσοδα, δηλαδή η Τοπική δεύτερη φορολογία.

Ο Δήμος μας σύμφωνα με τους ισολογισμούς παρουσιάζει την εξής εικόνα σχετικά με τα ίδια έσοδα στο σύνολο των εσόδων του για την πενταετία 2015-2019 

Το 2015 43,21%

Το 2016 50,34%

Το 2017 53,34%

Το 2018 55,70%

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου δεκαμήνου του 2019 η σχέση ίδιων εσόδων είναι 63,57%.

Το 2012 τα ίδια έσοδα ήταν 30,52% μέσα σε λίγα χρόνια πλήρη ανατροπή.

Ο προϋπολογισμός που καταθέσατε σήμερα κινείται στα ίδια. Είναι αντιλαϊκός, είναι πλήρως εναρμονισμένος με τη λογική του κρατικού προϋπολογισμού, με θυσίες από το λαό για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο κρατικός προϋπολογισμός που ψηφίστηκε προβλέπει 54,2 δις Ευρώ. Το 93% το πληρώνει ο λαός και το 7% το κεφάλαιο. Περίπου 5.400 ευρώ κατά κεφαλήν φόροι. Για τους δημότες Τρίπολης η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα. 

Σύμφωνα με τα ποσά που εισπράττει το κεντρικό κράτος από τους θεσμοθετημένους πόρους για την τοπική Διοίκηση, ο Δήμος Τρίπολης έπρεπε να πάρει για το 2020 26,989,000€.

Επειδή η κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη παρακρατεί περίπου τα 2/3 και κατανέμει το υπόλοιπο στην Τοπική Διοίκηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού το ποσό αυτό για τον Δήμο μας κατεβαίνει στα 10,384,000€.

Εσείς δεν προϋπολογίζετε ούτε αυτό αλλά το ποσόν των 8,333,000€ που σημαίνει 171,000€ το μήνα λιγότερα για το Δήμο Τρίπολης.

Αν από την κρατική επιχορήγηση  αφαιρέσουμε το ποσό που πάει για τη μισθοδοσία του προσωπικού και τους αυτοδιοικητικούς φαίνεται καθαρά ότι για έργα και υπηρεσίες δεν μένει σχεδόν τίποτε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ότι κάνει ο Δήμος πρέπει να είναι από δικά του «έσοδα», δηλαδή από δεύτερη φορολογία, αφού το κράτος μας έχει ήδη λεηλατήσει.

Ενώ τα χρήματα βγαίνουν από τις τσέπες του λαού δεν προβλέπονται έργα για:

- Πολιτική Προστασία γενικότερα αλλά και συγκεκριμένα αντιπυρικά – αντισεισμικά

- Αντιπλημμυρική Θωράκιση κύρια στα χωριά της Μαντινείας, της Τεγέας, στην Τρίπολη και αλλού

- Παιδικούς σταθμούς

- Δημιουργίας νέων παιδικών χαρών, ακόμη και για συντήρηση των παλαιών δάνειο από τον Φιλόδημο παίρνετε.

- Ανέγερσης νέων σύγχρονων σχολείων μαζί και των ειδικών σχολείων

- Έργα οδοποιίας σύμφωνα με τις ανάγκες του Δήμου

Και σαν να μην έφτανε αυτό, πλέον το κράτος και η κυβέρνηση δεν αφήνουν όποιον διαφωνεί να κάνει έστω μία πρόταση αφού θα πρέπει να υποβάλλει αιτιολογική έκθεση και αυτή να έχει εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή. Δηλαδή όποιος θέλει να καταργηθούν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς ή να μειωθούν οι δημοτικοί φόροι κατά 20-30% θα πρέπει να πείσει ότι αυτό δεν πλήττει τα δημοσιονομικά της χώρας και του Δήμου.

Στη συζήτηση για τα τραπεζοκαθίσματα αυξήσατε το τέλος για τη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών που δεν μπορούν να πληρώσουν έγκαιρα από 35€ σε 55€ τετραγωνικό μέτρο που στην πράξη η αύξηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη αφού θα επιβαρυνθούν με τόκους και πρόστιμα. Επικαλεστήκατε τον εκτρωματικό νόμο και απαγορέψατε να μπει σε ψηφοφορία δική μου αντίθετη πρόταση. 

Κάνατε μια μικρή μείωση από 35€ σε 27,5€ στους λίγους που μπορούν ακόμη να πληρώσουν έγκαιρα και αυτό το βαπτίσατε μείωση τελών, δεν ξεγελάτε κανέναν. 

Ενώ τους μικροεπαγγελματίες τους τιμωρείτε, τους μεγάλους τους χαϊδεύετε. Αρνούνται από το 2012 να πληρώσουν το κοινωνικό τέλος και δεν υπάρχει ούτε ένα δελτίο τύπου ούτε μια δημόσια αναφορά για την απαράδεκτη στάση τους.   

Αντί να στηρίξουμε κάποιους ανθρώπους στα χωριά μας που κρατούν ακόμη ένα μαγαζάκι ανοιχτό για να συναντιούνται οι χωριανοί, τους επιβάλατε και από πάνω τέλη τραπεζοκαθισμάτων και ψυγείων.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήρθατε με γκολ από τα αποδυτήρια. Έχετε δεδομένο ότι όλες οι άλλες παρατάξεις εκτός από τη Λαϊκή Συσπείρωση θα ψηφίσουν την πρόταση σας. Δεν θα χρειαστεί να διακόψετε τη συνεδρίαση και να πάτε στη διπλανή αίθουσα για συνεννοήσεις όπως κάνατε με το τεχνικό πρόγραμμα.

Οι συνεννοήσεις έγιναν πολύ πριν από τη σημερινή συνεδρίαση όταν η Δημοτική Αρχή και οι άλλες παρατάξεις ψηφίσατε ομόφωνα στην Οικονομική Επιτροπή την πρόταση που καταθέσατε σήμερα.

Επιβεβαιώθηκε και από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των άλλων παρατάξεων.

Οι εκκλήσεις σας για υπερψήφιση του προϋπολογισμού απευθύνονται σε εμάς, στη Λαϊκή Συσπείρωση.

Εμείς προεκλογικά ζητήσαμε από τους Δημότες να μας στηρίξουν για να είμαστε με βάση τους συσχετισμούς η εργατική λαϊκή αντιπολίτευση.

Στην ορκωμοσία όταν πολλοί δήλωναν διαθέσιμοι εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι θα είμαστε συνεπείς στο ρόλο μας ως εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση και το τηρούμε.

Προεκλογικά οι υπόλοιπες παρατάξεις, ανταλλάσσατε βαριές κατηγορίες μεταξύ σας, στήνατε κάλπικες αντιπαραθέσεις για να κρύψετε την πολιτική σας ταύτιση και ότι το μόνο που σας χώριζε ήταν το ποιος θα καθίσει στην καρέκλα της Δημοτική Αρχής.

Αυτό λύθηκε με τις εκλογές.

Συνεχίσατε όμως τις κάλπικες αντιπαραθέσεις και μετά τις εκλογές, έγιναν μερικοί σκυλοκαβγάδες για δευτερεύοντα και διαδικαστικά ζητήματα.

Ήρθαν όμως τα κύρια, το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός και δεν μπορείτε να κρύβεστε.

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα καταθέσατε δύο ίδιες προτάσεις μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, απόλυτα εναρμονισμένες με την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική, λες και ήταν γραμμένες και οι δύο δια χειρός Θεοδωρικάκου – Μητσοτάκη.

Παίξατε στο αν θα ψηφιστεί το πρωτότυπο της Δημοτικής Αρχής ή το αντίγραφο των τριών παρατάξεων και μετά από συνεννόηση λύσατε τη μοναδική σας «διαφορά» που ήταν το σπάσιμο του ποσού ενός κωδικού στα τρία και ψηφίσατε όλοι μαζί το πρωτότυπο.

Έτσι φτάσαμε σήμερα στην πλήρη ευθυγράμμιση. Μας προκαλείτε κύριε Δήμαρχε όταν μας ζητάτε να ψηφίσουμε και εμείς τον προϋπολογισμό. Όχι μόνο δεν μπορούμε να τον ψηφίσουμε, αλλά τον καταγγέλλουμε στα λαϊκά στρώματα και τον καταψηφίζουμε.

Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν μπορώ να πιστέψω ότι αποδέχεστε όλοι αυτή την ισοπέδωση, θα περιμένω τις τοποθετήσεις σας και την ψηφοφορία. Ο προϋπολογισμός είναι το «εργαλείο» με το οποίο η Δημοτική Αρχή θα ασκήσει την όποια κοινωνική πολιτική για όλο το χρόνο, θα παρέχει υπηρεσίες στους δημότες, θα κάνει έργα που θα βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής και εργασίας τους. Όμως το «εργαλείο» αυτό είναι περιορισμένης χρήσης. Δεν μπορεί να υπηρετήσει ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες του Δήμου που έχει τεράστια προβλήματα και που θα έπρεπε να είχαν λυθεί (ορισμένα) πριν 20 – 30 χρόνια.

Εμείς δεν θα σταματήσουμε να απαιτούμε: Χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς), δημόσια και δωρεάν κάλυψη σε αναγκαίες υποδομές για το λαό, προστασία του περιβάλλοντος με ατμόσφαιρα, νερό, πράσινο και ελεύθερους χώρους και εξασφάλιση των αναγκαίων έργων οδοποιίας, τη διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους και όχι με κριτήριο την επιχειρηματική κερδοφορία, την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερων χώρων, τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, την προστασία των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων μέσα από ένα διευρυμένο κρατικό δίκτυο δομών.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.