Πολιτικη

Ο Γ. Παπαηλιού για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε συνθήκες πανδημίας

Σε περιόδους κρίσης δεν πρέπει να υπάρχει μετάβαση σε καθεστώς "διαρκούς έκτακτης ανάγκης", τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ   Γιώργος Παπαηλιού, μιλώντας στην  επιτροπή παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  της Βουλής, κατά την ενημέρωσή της από τον Υπουργό Επικρατείας για τον «Ανθρώπινα δικαιώματα σε συνθήκες πανδημίας», στις 23.6.2020, είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής : 

Η έκτακτη ανάγκη, που υπήρξε συνέπεια της υγειονομικής κρίσης, έθεσε την πολιτεία και τους πολίτες ενώπιον μιας νέας πραγματικότητας, η οποία είχε και θεσμικά χαρακτηριστικά. Και αυτό διότι επεβλήθησαν αναγκαίοι περιορισμοί στα ανθρώπινα δικαιώματα, ατομικά και κοινωνικά. Σε αυτό το πλαίσιο δοκιμάστηκαν  οι βασικές αξίες του Συντάγματος,  χωρίς να ακυρωθούν ή να υποβαθμιστούν θεμελιώδεις αρχές του. Τα περιοριστικά μέτρα στο πεδίο των ατομικών δικαιωμάτων  που ελήφθησαν ήταν οριοθετημένα χρονικά και  επαναξιολογούνται συνεχώς, με σκοπό, μετά από στάθμιση,  την εξισορρόπηση των δικαιωμάτων. 

Σε περιόδους κρίσης δεν πρέπει να υπάρχει μετάβαση σε καθεστώς «διαρκούς έκτακτης ανάγκης».

Ο αγώνας κατά της πανδημίας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για τον περιορισμό των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.  Ο  αγώνας αυτός είναι και αγώνας κατά των δυσμενών οικονομικών συνεπειών που η υγειονομική κρίση επιφέρει και περαιτέρω (αγώνας) για τη δημιουργία όρων για την ανάταξη της οικονομίας και την αποκατάσταση προϋποθέσεων κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι περιορισμοί που επεβλήθησαν κατά την κρίση δεν πρέπει  να θεωρηθούν «κανονικότητα» και μετά την κρίση, όπως, χωρίς να το ομολογούν, θεωρούν ορισμένοι. Μάλιστα για κάποιους εξ αυτών  η κρίση συνεχίζεται και μετά την κρίση, αφού,μετά το τέλος της, περνά στη φάση της πρόληψης για άλλες μελλοντικές. 

Δεν πρόκειται ούτε για συνωμοσιολογική προσέγγιση ούτε για ακαδημαϊκή άσκηση, αλλά για άσκηση πραγματικής πολιτικής.  

Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, ιδίως στο πεδίο των κοινωνικών δικαιωμάτων. 

Ειδικότερα : Μετά τα υποκριτικά χειροκροτήματα προς τους λειτουργούς του ΕΣΥ, η ΝΔ συνεχίζει «το ίδιο τροπάρι το γνωστό». Όχι μόνιμες προσλήψεις, ΣΔΙΤ και συνέχιση των νεοφιλελεύθερων επιλογών στον τομέα της υγείας. 

Οι κάμερες στα σχολεία στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας παραβιάζουν την αρχή της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. 

Τα ατομικά και συλλογικά εργασιακά δικαιώματα όπως και το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλλει νεοφιλελεύθερης κοπής μέτρα στο πεδίο της εργασίας. Μειώνονται οι μισθοί, διευκολύνονται οι απολύσεις, ενισχύονται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας,  η εκ περιτροπής και η μερική απασχόληση ενώ παράλληλα αποδυναμώνεται το ΣΕΠΕ. Παγιώνεται η επισφάλεια και οι μη αναστρέψιμες συνέπειες στην άσκηση  συνταγματικά προστατευομένων θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων. 

Η διαφάνεια και ο δημοκρατικός έλεγχος στα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας μπαίνουν στο περιθώριο ή  θεωρούνται δευτερεύον ζήτημα. Οι απευθείας αναθέσεις δημοσίων έργων-συμβάσεων, «δίνουν και παίρνουν» υπό καθεστώς πλήρους  αδιαφάνειας. Η δικαιολογία της έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας φαίνεται να χρησιμοποιείται κατά το δοκούν προς όφελος κάποιων, συγκεκριμένων «ημετέρων», μεγάλων και ισχυρών. 

Επιπλέον στο πλαίσιο της δήθεν ενημέρωσης των πολιτών για την πανδημία χρηματοδοτήθηκαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με το ποσό των 20 εκ. ευρώ, χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων, χωρίς να δίδεται η δυνατότητα στους πολίτες να πληροφορηθούν τον τρόπο με τον οποίο αυτά διατέθηκαν. 

Και μία τελευταία παρατήρηση που αφορά το διεθνές πεδίο : Για το εμβόλιο (ως μέσον πρόληψης του κορωνοϊού) για το οποίο γίνεται λόγος, υπάρχει αντιπαράθεση-ανταγωνισμός μεταξύ πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών και κρατών που επιζητούν την αποκλειστικότητα και την προτεραιότητα χρήσης του. Είναι προφανές, ότι και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ανθρωπισμός και τα ανθρώπινα δικαιώματα «πάνε περίπατο».

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.