Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

"Ο δότης μυελού οστών δίνει υπόσχεση ζωής στον λήπτη!" (photos)

Την Παρασκευή (21/9) η Τρίπολη ενημερώθηκε για τη διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών από τον σύλλογο "Άξιον Εστί" και τους ειδικούς προσκεκλημένους του.

 

Με έντονα συναισθήματα και ζωτικής σημασίας ενημέρωση, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (21/9) στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης ημερίδα με θέμα "Εθελοντισμός: Πολιτισμός – Παιδεία  – Ημερίδα για τον εθελοντή αιμοδότη και τον εθελοντή δότη μυελού των οστών".

Την ημερίδα διοργάνωσε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αρκαδίας "Άξιον Εστί" με προσκεκλημένους ομιλητές ειδικούς γιατρούς αλλά και Επίκουρο  Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς όπως τονίστηκε από όλους τους ομιλητές "η εθελοντική αιμοδοσία και δωρεά μυελού των οστών αποτελεί ζήτημα ανθρωπιάς, επιστήμης, παιδείας και πολιτισμού".

Καλεσμένοι εισηγητές για το μείζον θέμα της δωρεάς μυελού των οστών ήταν η αιματολόγος του Νοσοκομείου Παίδων, Καλλιόπη Ζησάκη, η υπεύθυνη αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία", Παναγιώτα Τσολάκου, και ο Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος.

Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Αρκαδίας "Άξιον Εστί", Γιώργος Παναγούλης, απευθύνοντας χαιρετισμό στους λιγοστούς εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου και το μικρό αριθμητικά κοινό της ημερίδας, αλλά και επισημαίνοντας τα αιμοδοτικά προβλήματα, που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινωνία, τις αιματολογικές ανάγκες των νοσοκομείων και τους στόχους του "άξιον εστί", που δεν είναι άλλοι από το να γίνει συνείδηση στον σύγχρονο πολίτη ο εθελοντισμός, ειδικά όσον αφορά στην αιμοδοσία και τη δωρεά μυελού οστών.

Με τη σειρά τους απηύθυναν χαιρετισμό και τόνισαν την σημασία του έργου του "άξιον εστί", ο Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, Ιωάννης Κατσίρης, και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, Γιώργος Θεοδωρακόπουλος -οι μόνες πολιτικές παρουσίες στον χώρο μέχρι την καθυστερημένη έλευση του επικεφαλής της τοπικής μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Σμυρνιώτη.

"Από τα 18 έως τα 45 μπορούμε να είμαστε δότες μυελού των οστών κι έτσι να δώσουμε ελπίδα για ζωή σε κάποιον συνάνθρωπό μας, ο οποίος έχει προσβληθεί από κάποια μορφή καρκίνου και μπορεί με τη δική μας δωρεά να σώσει τη ζωή του! Διασφαλίζεται η υγεία και του δότη και του λήπτη με μία σειρά εξετάσεων για τον πρώτο και μία σειρά ισχυρών σχημάτων χημειοθεραπείας για τον δεύτερο, ώστε να έχουμε επιτυχή μεταμόσχευση!"

Η κυρία Ζησάκη τόνισε την απλή διαδικασία λήψης δείγματος από τον δότη, η οποία δεν είναι άλλη από την λήψη λιγοστού σίελου με μία μπατονέτα! Από εκεί και μετά, η διαδικασία δωρεάς μυελού οστών έχει απλοποιηθεί και από τους δότες δεν απαιτείται χειρουργείο, αλλά μία διαδικασία, που ομοιάζει σε αυτήν της αιμοδοσίας!

Στη συνέχεια, η κυρία Τσολάκου μίλησε συγκεκριμένα για τις αιμοληπτικές ανάγκες του "Παίδων", την "συμπαγή" εικόνα της Τρίπολης και την δυνατή παρουσία της νεολαίας στην εθελοντιή αιμοδοσία και δωρεά μυελού των οστών, για να ολοκληρώσει ο Επίκουρος Καθηγητής του ΠαΠελ τονίζοντας την θαυμαστή ανταπόκριση των φοιτητών σε κάθε αιμοδοτικό κάλεσμα και την αναγκαιότητα να γίνει παιδεία και συνείδηση ο εθελοντισμός!

Κλείνοντας την ομιλία της η αιματολόγος, κ. Ζησάκη, τόνισε: "Μαθαίνουμε στα παιδιά μας, ότι στα 18 τους χρόνια πρέπει να επιλέξουν σχολή σπουδών και επάγγελμα για μια ζωή. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας, ότι στα 18 μπορούν να ψηφίσουν και να εκλέξουν κυβερνήσεις, οι οποίες νομοθετού. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας, ότι στα 18 μπορούν οδηγήσουν αυτοκίνητο -με ό,τι αυτό συνεπάγεται. ΔΕΝ μαθαίνουμε όμως στα παιδιά μας, ότι στα 18 μπορούν να σώσουν μία ανθρώπινη ζωή!"

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.