Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Διήμερο αφιέρωμα σε Αρκάδες Αγωνιστές

Από το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης, σε συνεργασία με τον «Τεγεατικό Σύνδεσμο», την «Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» και την «Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου», συνδιοργανώνουν το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019, διήμερο ιστορικό αφιέρωμα στους Αρκάδες Αγωνιστές που έλαβαν μέρος στους απελευθερωτικούς αγώνες της Μακεδονίας, κατά την περίοδο του Μακεδονικού Α-γώνα (1904-1908) και τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913).

Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στον Τεγεάτη Ταγματάρχη Νικόλαο Γεωργούλη, που έπε-σε ηρωικά στη Μάχη των Γιαννιτσών στις 19 Οκτωβρίου 1912. Συμμετέχει ο Βυζαντινός Χορός της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας «Ο Ά-γιος Νεοϊερομάρτυς Λάζαρος ο Τριπολίτης», υπό τη διεύθυνση του κ Βασίλη Γεωργαρά

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Σαββάτο 16 Νοεμβρίου Ώρα 17:00 

Στο Πάρκο του Τεγεατικού Συνδέσμου, Παλαιά Επισκοπή Τεγέας:

1) Επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτου.

2) Ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο του Τεγεατικού Συνδέσμου.

3) Ξενάγηση στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης.

Κυριακή 17 Νοεμβρίου Ώρα 10:45

Στο Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης

1) Έκθεση κειμηλίων και φωτογραφικό πανόραμα Αρκάδων αγωνιστών, που πολέμησαν στους απελευθερωτικούς αγώνες της Μακεδονίας 

2) Ομιλίες:

«Αρκάδες Αγωνιστές στους Απελευθερωτικούς Αγώνες της Μακεδονίας» από τον Εκπαι-δευτικό-Συγγραφέα Παπαλαζάρου Ιωάννη.

«Ένας Τεγεάτης Ήρωας στην Μάχη των Γιαννιτσών» από τον Α΄ Αντιπρόεδρο του Πολεμι-κού Μουσείου, Ταξίαρχο Πολεμικής Αεροπορίας Γεωργόπουλο Παναγιώτη.

«Πως γνώρισα τον τρις προπάππου μου, μέσα από τις μνήμες της οικογένειας», από την μαθήτρια Ειρήνη Παπαναστασίου.

3) Βυζαντινοί Ύμνοι

Από τον Βυζαντινό Χορό της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας «Ο Άγιος Νεοϊερομάρτυς Λάζαρος ο Τριπολίτης»

Οι συνδιοργανωτές

Αποστολή του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και η κατάλληλη έκθεση των πολεμικών κειμηλίων, η τεκμηρίωση και η μελέτη της πολεμικής ιστορίας, όπως και η προβολή των ιερών αγώνων του Ελληνικού Έθνους, ώστε να αποδεικνύεται η αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια και η ενότητα του Ελληνισμού.

Ο Τεγεατικός Σύνδεσμος, ιδρύθηκε το 1883 από Τεγεάτες της Αθήνας και του Πειραιά. Οι σκοποί του έχουν σαν επίκεντρο την πρόοδο και την ανάπτυξη της Τεγέας. Οι κύριοι άξονες των δράσεών του είναι η αλληλοϋποστήριξη, η επιβράβευση, η λαογραφία, ο πολιτισμός, η ιστορία και το περιβάλλον, που επεκτείνονται πέραν της Τεγέας με αναφορές για την Αρκαδία και το Πανελλήνιο.

Η Εταιρεία ιδρύθηκε το 1992, με σκοπό την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης και της περιφέρειας των Γιαννιτσών, η διατήρηση, ενίσχυση, καλλιέργεια και προβολή των Ελληνικών Μακεδονικών Παραδόσεων, η έρευνα, η αξιοποίηση και προβολή όλων των ιστορικών και λαογραφικών θησαυρών και όλων των στοιχείων που έχουν σχέση με την συμβολή των Μακεδόνων στους Εθνικούς αγώνες από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα στον Μακεδονικό Αγώνα.

Η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου, ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1992. Η Ε.Δ.Ι.Α. είναι επιστημονική εταιρεία, με σκοπό τη συγκέντρωση, διάσωση και αξιοποίηση του ιστορικού υλικού από το 1821 μέχρι σήμερα.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.