Ροη Ειδησεων

Η Άλκη Ζέη συναντά το κοινό της Τρίπολης (photos)

Mια πολύ σημαντική προσωπικότητα της νεοελληνικής λογοτεχνίας φιλοξένησε η πόλη μας το Σάββατο, 22 Απριλίου.

Ο λόγος για τη συγγραφέα Άλκη Ζέη, η οποία ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Φεστιβάλ "Αrcadian Screenings" σε συνεργασία με το Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης αλλά και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, καθώς η προβολή της ταινίας "Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης" είναι απότοκο της συνεργασίας των δύο θεσμών.

 

Η ταινία αυτή, που είναι έργο της κινηματογραφίστριας Μαργαρίτας Μαντά, πρωτοπαρουσιάστηκε στις 9 Μαρτίου στο Φεστιβάλ Νοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης και αφορά τη ζωή της συγγραφέως, που κουβαλάει μέσα της ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα και ένα συγγραφικό έργο που έχει καταξιωθεί διεθνώς και συνεχίζει να καταξιώνεται, επηρεάζοντας πολλές γενιές ανθρώπων.

 

Ο τίτλος, μάλιστα, παραπέμπει ευθέως σε ένα από τα γνωστότερα βιβλία της κ. Ζέη ( "Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου", ένα παιδικό βιβλίο που εκτυλίσσεται την περίοδο της γερμανο-ιταλικής κατοχής). Άλλωστε, όπως είναι παγκοίνως γνωστό, η Άλκη Ζέη, μαζί με τη Ζωρζ Σαρρή, ήταν αυτές που άλλαξαν την φυσιογνωμία του παιδικού βιβλίου στη χώρα μας, εμπλουτίζοντας τα έργα τους με κοινωνικές, ιστορικές και πολιτικές αναφορές, κατάλληλες να αφομοιωθούν και να καταστούν υλικό ανάγνωσης όχι μόνο για παιδιά αλλά και για ενήλικες.

 

Αξιοσημείωτη και η τεράστια επιτυχία της κ. Ζέη στο εξωτερικό, καθώς τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.

 

Στην ταινία, εκτός απ' την Άλκη Ζέη, εμφανίζονται και μιλούν γι' αυτήν και το έργο της κορυφαίοι έλληνες δημιουργοί, όπως ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος και ο σκηνοθέτης Μάνος Ζαχαρίας. Μάλιστα, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση μια φράση του κ. Πατρίκιου, που θεωρώ πως είναι ακριβέστατη: "Δεν υπάρχει λογοτεχνικό έργο που να μην έχει βιωματικά στοιχεία. Αν δεν έχει βιωματικά στοιχεία είναι άδειο".

 

Να σημειώσουμε πως, μεταξύ άλλων, η Άλκη Ζέη έχει συγγράψει τα έργα "Το καπλάνι της Βιτρίνας", "Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο" και "Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα", με το τελευταίο να απευθύνεται σε ενήλικες.

 

Το έργο με τίτλο "Το Καπλάνι της βιτρίνας", το πρώτο της μυθιστόρημα, υπήρξε έργο-σταθμός για την ελληνική, παιδική λογοτεχνία και θεωρείται, πλέον, ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 που πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό.  Η Άλκη Ζέη αποτελεί πρέσβειρα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, καθώς το σύνολο του έργου της είναι μεταφρασμένο και κυκλοφορεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Η ίδια έχει επίσης μεταφράσει από τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα ρωσικά αρκετά βιβλία, ανάμεσα στα οποία έργα των Τζιάννι Ροντάρι και Βέρα Πανόβα.

Μετά την προβολή της ταινίας, η κ. Ζέη συνομίλησε με τους θεατές, απαντώντας, κυρίως, σε ερωτήσεις σχετικές με την πολιτική της δράση, σε συνάρτηση πάντα με την καλλιτεχνική της δραστηριότητα στην οποία είχε και πάντοτε αρωγό τον αποθανόντα σύζυγό της, τον σκηνοθέτη και διανοούμενο, Γιώργο Σεβαστίκογλου. Την κ. Ζέη παρουσίασαν, με εναργή και λιτό τρόπο, στο κοινό, ο κ. Κώστας Σπυρόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ "Αrcadian Screenings" και η κ. Εύη Μεντή, Πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης. Τέλος, την συντρόφευσε ο κ. Μάνος Ζαχαρίας, ο οποίος, εκτός από τη συμμετοχή του στην ταινία, ήταν παρών και στη συζήτηση.

Για την ιστορία, οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας ήταν, μεταξύ άλλων, οι : Πέτρος Σεβαστίκογλου (Σενάριο, σε συνεργασία με τη Μαργαρίτα Μαντά), Χρήστος Δεληγιάννης (μουσική) , Ιωάννα Σπηλιοπούλου (μοντάζ) και Ηλίας Αδάμης, Δημήτρης Κασσιμάτης (φωτογραφία).

 

Τέλος, θα πρέπει να εξάρουμε την πρωτοβουλία του Φεστιβάλ "Arcadian Screenings", που προσφέρει στην Τρίπολη πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, δίνοντας, παράλληλα, την ευκαιρία στο κοινό να έλθει σε επαφή με πολύ σημαντικές παρουσίες της σύγχρονης, ελληνικής τέχνης και διανόησης.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.