Αφιερωματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 938: Η ιστορία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Τρίπολης (photos)

H ιδέα ίδρυσης βιβλιοθήκης στην Τρίπολη ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον "Σύλλογο Φιλοπροόδων, ο ΠΑΝ". Ο "ΠΑΝ" ιδρύθηκε στις 14 Ιουλίου 1924 από δεκαπέντε εξαίρετους συμπολίτες μας. 

Ιδρυτής και ψυχή του Συλλόγου ήταν ο Ηλίας Σπύρου Πετρόπουλος, Γραμματέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Τριπόλεως. Εκτός από πρόεδρος του "ΠΑΝΟΣ" υπήρξε ταυτόχρονα και Έφορος της Βιβλιοθήκης και της Φιλαρμονικής καθώς και πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού. Το σπουδαιότερο στοιχείο όμως είναι ότι ο οραματιστής κ. Πετρόπουλος, ήταν αυτός που είχε κύριο λόγο στη δημιουργία της Βιβλιοθήκης, της οποία υπήρξε και Πρόεδρος και Έφορος επί σειρά ετών.

Η ιδέα γίνεται πραγματικότητα 

Η προσπάθεια να στηθεί η βιβλιοθήκη ξεκίνησε από το 1926. Για τη στέγασή της οι αδερφοί Ανδρέας και Δημήτριος Ματζούνης με απόφαση που εκδόθηκε στις 25 Μαρτίου 1929 παραχώρησαν τον χώρο στο ομώνυμο Ίδρυμα. Το μεγαλύτερο ζήτημα στάθηκε η συγκέντρωση βιβλίων που να ανταποκρίνονται στο σκοπό της βιβλιοθήκης, δηλαδή στο να ανταποκρίνονται στην εγκυκλοπαιδική μόρφωση των Τριπολιτών. 

Για το λόγο αυτό τα μέλη του Συλλόγου απευθύνθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη, η οποία παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις για ουσιαστική συνδρομή, στάθηκε αρνητικά σε όλη αυτή τη ιδέας, όπως αρνητική ήταν και η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στην πρόταση που υποβλήθηκε σχετικά με τη διά νόμου υποχρέωση κάθε συγγραφέα και κάθε εκδότη να στέλνει στον Σύλλογο αντίγραφα των νεοεκδιδομένων έργων τους. Θετικότερα ωστόσο ανταποκρίθηκαν Αρκάδες συγγραφείς, πανεπιστημιακοί καθηγητές και ιδιώτες που πραγματοποίησαν δωρεές βιβλίων στη βιβλιοθήκη του "Πανός".

Το 1928 παραδόθηκε προς έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο ο πρώτος έντυπος κατάλογος βιβλίων. Εκφράστηκαν σημαίνουσες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Διευθυντής των Βιβλιοθήκης της Βουλής, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας που προλόγισαν το έντυπο. Ο κατάλογος αυτός περιλάμβανε βιβλία αναφερόμενα σε κάθε επιστήμη, όπως στη Φιλολογία, στη Λογοτεχνία και στα ελληνικά αλλά και σε άλλες γλώσσες.

Τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης του "Πανός" πραγματοποιήθηκαν στις 20 Οκτωβρίου 1929 σε κλίμα πανηγυρικό. Η λειτουργία της ξεκίνησε με Έφορο τον Κωστή Μεντώρο, μόλις την επόμενη των εγκαινίων και παρέμενε ανοιχτή για το κοινό πρωινές αλλά και απογευματινές ώρες. Η "νεαρά" βιβλιοθήκη κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της συγκέντρωνε κατά μέσο όρο πενήντα αναγνώστες ημερησίων, αριθμός που κρίθηκε ικανοποιητικός. 

Ενδεικτική της απήχηση της Βιβλιοθήκης και ανάδειξης της ως μοναδικό πνευματικό κέντρο της Τρίπολης, πρέπει να θεωρηθεί η αναφορά σε άπειρους αναγνώστες, στον τελευταίο απολογισμό που έγινε το 1931.

Κάπως έτσι σκιαγραφούνται τα πρώτα βήματα της ζωής της Βιβλιοθήκης του "Πανός" που διατήρησε το όνομα αυτό μέχρι το 1956, οπότε μετονομάστηκε σε Δημόσια Βιβλιοθήκη Τριπόλεως.

Από το 1998 μέχρι σήμερα δε ονομάζεται Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τριπόλεως, παρέχοντας στο κοινό της πόλης μας αξιόλογο έργο.

 

Ακολουθούν φωτογραφίες από διάφορες εκδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη του "Πανός"...

 

Πληροφορίες από την εργασία του Νικόλαου Ε. Αργυρόπουλου, "Δημόσια Βιβλιοθήκη Τριπόλεως - Ιστορία και Αναμνήσεις" 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.