Αφιερωματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 938: 5+1 σπουδαίες Ελληνίδες από την Πελοπόννησο! (video, photos)

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, κάνουμε μια μικρή αναδρομή στην πορεία πέντε σημαντικών Ελληνίδων από την Πελοπόννησο, που με το έργο και τη ζωή τους αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν εμβληματικές προσωπικότητες!

Μαρία Κάλλας

Η Μαρία Σοφία Άννα Καικιλία Καλογεροπούλου, όπως ήταν το πλήρες ελληνικό όνομά της, γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 στη Νέα Υόρκη, ενώ ο τόπος καταγωγής της είναι το μικρό χωριό Νεοχώρι της Ιθώμης στη Μεσσηνία. Ήταν κορυφαία Ελληνοαμερικανίδα υψίφωνος και η πλέον γνωστή παγκοσμίως ντίβα της όπερας.

Αν και μικρότερη από το ηλικιακό όριο εισαγωγής, κατάφερε να μπει στο Εθνικό Ωδείο και, φυσικά, πολύ γρήγορα να ξεχωρίσει, χάρη στην ασύλληπτη έκταση και το μοναδικό μέταλλο της φωνής της. Ο πρώτος μεγάλος της ρόλος στο λυρικό τραγούδι ήρθε πριν από τα 20α γενέθλιά της, το 1942, στην όπερα του Puccini "Tosca".

Ο μοιραίος έρωτας

Στη θριαμβευτική "πρεμιέρα" της Μήδειας" η Κάλλας γνώρισε τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον μεγάλο ανεκπλήρωτο έρωτα της ζωής της.

Ο χωρισμός, η γνωριμία της και η σχέση της με τον Αριστοτέλη Ωνάση, που έμελλε να τη στιγματίσει για πάντα, η μάχη της με τα κιλά και η κατάθλιψη είναι μερικά από τα κεφάλαια της προσωπικής της ζωής που συνέβαλαν στη δημιουργία του μύθου της, που κάθε άλλο παρά γκρεμίστηκε με την επαγγελματική καταστροφή της.

Έκτοτε, η Μαρία Κάλλας κλείστηκε στο διαμέρισμά της στο Παρίσι και τον εαυτό της. Η μεγάλη ντίβα έφυγε από τη ζωή το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου 1977 από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 54 ετών, όμως η μαγική φωνή της και η θυελλώδης ζωή της συγκλονίζουν ακόμα.

 

Μελίνα Μερκούρη 

Η Μελίνα Μερκούρη γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1920 στην Αθήνα και ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός. Η οικογένεια Μερκούρη, προερχόταν από την Αργολίδα και μέλη της είχαν πολεμήσει στην επανάσταση του 1821.

Βραβευμένη ηθοποιός, εμβληματική Υπουργός Πολιτισμού, παγκόσμιας ακτινοβολίας προσωπικότητα και μια άκρως γοητευτική γυναίκα, η Μελίνα Μερκούρη έζησε με πάθος, είπε "όχι" σε κάθε σύμβαση και άφησε το στίγμα της για πάντα. 

Πολέμησε για τα πιστεύω και τις επιδιώξεις της (με τίμημα τις απόπειρες δολοφονίας εναντίον της, μία από τις οποίες παραλίγο να της στερήσει τη ζωή) και ήταν ουσιαστικά η γυναίκα που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά της με τον εθνικό αγώνα της Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. 

Στις 6 Μαρτίου, συμπληρώθηκαν 24 χρόνια από τον θάνατό της.

Ο θρύλος της, όμως, ζει. Και το όραμά της, μαζί με το ελεύθερο πνεύμα της, συνεχίζουν να εμπνέουν τροφοδοτώντας τον.

 

Ειρήνη Παππά

Δεν δίσταζε να εμφανίζεται χωρίς μακιγιάζ, απασχόλησε πολύ για τη σχέση της με τον Μάρλον Μπράντο και γοήτευσε τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Η Ειρήνη Παππά, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Ειρήνη Λελέκου, γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1926 στο Χιλιομόδι Κορινθίας. 

Ο κινηματογράφος

Η Ειρήνη Παππά έχει πάρει μέρος σε σχεδόν 80 ταινίες. Εκτός από τις επιτυχημένες μεταφορές των τραγωδιών, οι πιο γνωστές ταινίες της είναι "Τα κανόνια του Ναβαρόνε", όπου ενσαρκώνει την αγωνίστρια Μαρία Παπαδήμου (1961) και ο "Αλέξης Ζορμπάς", που ενσαρκώνει τη χήρα.

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης Μανοέλ ντε Ολιβέιρα την έχει περιγράψει ως την "πανέμορφη και μεγαλοπρεπή φιγούρα που ενσαρκώνει τη γυναικεία ψυχή στη βαθύτερη έκφραση της. Είναι η εικόνα της Ελλάδας όλων των εποχών, μητέρα ενός ποταμού, πηγή ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού".

Mετράει πολλές τιμές και βραβεύσεις κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης καλλιτεχνικής της πορείας.

Η γοητεία της Ειρήνης Παππά

Η Ειρήνη Παππά ποτέ δεν υιοθέτησε τον τίτλο της σταρ ωστόσο σαν γυναίκα γοήτευε πολύ τους άνδρες. Εκτός από τον γάμο της που άρχισε και τελείωσε όταν ήταν πολύ νέα, η σχέση της που απασχόλησε αρκετά τον τύπο της εποχής ήταν αυτή με τον Μάρλον Μπράντο, τον οποίο η Ελληνίδα ηθοποιός συνέχισε να γοητεύει ακόμα και μετά τον χωρισμό τους. Η Παππά γοήτευσε ιδιαίτερα και τον Κολομβιανό συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.  

Χωρίς αμφιβολία, η Ειρήνη Παππά θα είναι πάντα ένα πρόσωπο-σημείο αναφοράς για το αστείρευτο ταλέντο της, τον δυναμισμό και την γοητεία της.

 

Κατίνα Παξινού

Η Κατίνα Παξινού γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1900 στον Πειραιά μέσα σε μία μεγαλοαστική οικογένεια με καταγωγή από το Άργος. Ο πατέρας της Βασίλης Κωνσταντόπουλος ήταν αλευροβιομήχανος και μαζί με τον θείο της Ηλία προμήθευαν με άλευρα το Άργος αλλά και ολόκληρη την Πελοπόννησο διατηρώντας αντίστοιχο εργοστάσιο στον Πειραιά.

Η μουσική αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη και ανυπέρβλητη αγάπη της Παξινού και το όνειρό της ήταν να ασχοληθεί αρχικά με το τραγούδι. Η πρώτη της εμφάνιση γίνεται το 1920 στο ρόλο της Βεατρίκης στην ομώνυμη όπερα Αδελφή Βεατρίκη.

Η γνωριμία της με τον Αλέξη Μινωτή γίνεται το 1928 στο καμαρίνι της, και η επίδρασή του επάνω της θα γεννήσει μία άλλη μεγάλη αγάπη που θα κρατούσε μέχρι το τέλος της ζωής της.

Η εμφάνισή της στην πρόζα γίνεται το 1929 στο θέατρο Κοτοπούλη με το έργο ‘Γυμνή Γυναίκα’ του Ανρί Μπατάιγ με μεγάλη επιτυχία, όπου η Παξινού καθιερώνεται ως πρωταγωνίστρια δραματικών ρόλων και όχι άδικα. Οι σπουδές της επάνω στη μουσική και ο λυρισμός της αναδεικνύουν ένα πραγματικό ηφαίστειο επάνω στο σανίδι του θεάτρου που μπορεί να συναρπάσει το κοινό της και να μεταμορφωθεί αναλόγως. Τιποτα δεν γίνεται πια τυχαία.

Το 1931 θα συνεργαστεί με τον Αιμίλιο Βεάκη και λίγο αργότερα θα σχηματίσουν θίασο μαζί με τον Μινωτή όπου θα ανεβάσουν έργα όπως το ‘Πόθοι κάτω από τις λεύκες’ και ‘Ο πατέρας’ του Στρίντμπεργκ.

"Για ποιον χτυπά η καμπάνα", η ταινία που της χάρισε το Όσκαρ!

Η καριέρα της θα απογειωθεί με τη συνεργασία του ζευγαριού με το Εθνικό θέατρο με το οποίο θα ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη, ενώ θα είναι εκείνοι που θα αναβιώσουν τις μεγάλες παραστάσεις στο ιστορικό θέατρο της Επιδαύρου. Μεγάλες ερμηνείες περιμένουν την Παξινού. Ρόλοι της όπως η Ηλέκτρα του Σοφοκλή, η Γερτρούδη στον Άμλετ, η Κυρία Άλβινγκ θα μείνουν αξέχαστοι σε κοινό και κριτικούς. 

Μέχρι το 1940 τα πράγματα θα πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο. Η σχέση της με τον Μινωτή ολοκληρώνεται και τυπικά το 1940 με τον γάμο τους, η ευτυχία όμως δεν θα κρατήσει πολύ καθώς ξεσπά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η Παξινού κατά τη διάρκεια του πολέμου θα εγκατασταθεί στις ΗΠΑ καθώς δεν μπορούσε από την Ευρώπη όπου βρισκόταν να γυρίσει στην Ελλάδα και ο Μινωτής θα την ξαναβρεί αφού δραπετεύσει από τους Γερμανούς ταξιδέψει στην Τουρκία και την Αίγυπτο και τέλος φτάσει στις ΗΠΑ, όπου το αστέρι της Παξινού θα λάμψει τόσο στο Μπρόντγουεϊ όσο και στο αμερικανικό σινεμά.

Μάλιστα, η πρώτη της ταινία στο Χόλυγουντ ‘Για ποιον χτυπά η καμπάνα’, όπου θα υποδυθεί την επαναστάτρια Πιλάρ, όχι μόνο θα της χαρίσει το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου το 1944 αλλά θα την αναδείξει και στην πρώτη μη αμερικανή ηθοποιό που κατάφερε να αποσπάσει τη συγκεκριμένη διάκριση.

Η Παξινού  άφησε την τελευταία της πνοή στις 22 Φεβρουαρίου του 1973 και μαζί της ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού θεάτρου θα σιωπούσε για πάντα. 

 

Κική Δημουλά

Διακεκριμένη και πολυβραβευμένη ποιήτρια της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, με μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό.

Η Βασιλική Ράδου, όπως ήταν το πατρικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Ιουνίου του 1931, με καταγωγή από την Καλαμάτα.

Η Κική Δημουλά πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1952 με την ποιητική συλλογή Ποιήματα, την οποία αποκήρυξε μετά από λίγο και την απέσυρε από την κυκλοφορία. Από τότε εξέδωσε πολλές ποιητικές συλλογές.

Ο ποιητικός λόγος της Κικής Δημουλά ακολούθησε μια εξελικτική πορεία, με επιδράσεις από την καβαφική ποίηση στο ξεκίνημά του και με βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία τη λογοπλαστική τάση και την εικονοπλαστική ενάργεια. 

Ο προβληματισμός της Δημουλά, σαφώς υπαρξιακός, εκφράζει την αγωνιώδη αναζήτησή της για το νόημα της φθαρτής ανθρώπινης ζωής. Τα θέματα που κυριαρχούν στα ποιήματά της είναι η απουσία, η φθορά, η απώλεια, η μοναξιά και ο χρόνος.

Ἀπὸ τὸν κόσμο τῶν γρίφων φεύγω ἥσυχη.

∆ὲν ἔχω βλάψει στὴ ζωή μου αἴνιγμα:

δὲν ἔλυσα κανένα.

 

Μαρία Μενούνος 

Η Μαρία Μενούνος είναι ηθοποιός, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια. Γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1978, στην Μασαχουσέτη, ενώ κατάγεται από ένα μικρό αρκαδικό χωριό, το Άκοβο.

Το 1996, σε ηλικία 16 ετών, με την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων της, η Μενούνος πήρε μέρος στο διαγωνισμό ομορφιάς Miss Massachusetts Teen USA, όπου και κέρδισε την πρώτη θέση. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κολέγιο Έμερσον. Όντας στο κολέγιο κατάφερε να κερδίσει το βραβείο EVVY για την καλύτερη παρουσίαση ειδήσεων και να εργαστεί ως διεθνής ανταποκριτής για το Channel One News.

Παρά τις επιτυχίες της στο μόντελινγκ, αυτό που την γοήτευε περισσότερο και με το οποίο ήθελε να ασχοληθεί επαγγελματικά ήταν η δημοσιογραφία.

Εκτός της δημοσιογραφίας έχει εργαστεί με επιτυχία και ως ηθοποιός, έπαιξε σε κωμωδίες και τηλεοπτικές σειρές. Μερικές από τις οποίες: ρομαντική κωμωδία “Kickin It Old Skool” καθώς και στην κωμωδία “Tropic Thunder” και στην ταινία “Fantastic Four”. 

Μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες της ως δημοσιογράφος ήταν ότι το 2008 κατάφερε να πάρει συνέντευξη από όλη την οικογένεια του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

 

Πηγή πληροφοριών: mixanitouxronou.gr, wikipedia.gr, theatrikaprogrammata.gr, sansimera.gr, queen.gr, argolikeseidhseis.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.