Αφιερωματα

Σπήλαιο Κάψια: Ταξίδι στα έγκατα της γης! (video, photos)

Το Σπήλαιο "Καταβόθρες του Κάψια" βρίσκεται 15 χιλιόμετρα μακριά από την Τρίπολη και 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό Κάψια. Είναι ένα σπουδαίο μνημείο της φύσης όχι μόνο για την Πελοπόννησο αλλά και για όλη την Ελλάδα.

Οι ειδικοί το έχουν κατατάξει στον κατάλογο των 10 πιο αξιόλογων σπηλαίων της ελληνικής επικράτειας. 

Όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ, τα σπήλαια Κάψια σημειώνουν, ετησίως, άνοδο της επισκεψιμότητας και φιλοξενούν πολλά groups επισκεπτών από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και από την αλλοδαπή.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η παρουσίαση των σπηλαίων είναι άψογη και, μάλιστα, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση-όπως επιβάλλεται σε αντίστοιχους χώρους- στη χρήση του φωτισμού και της μουσικής επένδυσης. 

Ωστόσο, υφίστανται και αρκετά προβλήματα με τη χρηματοδότησή τους, όσο και με το καθεστώς που διέπει την εν γένει λειτουργία τους. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στην προσπάθεια προσέλκυσης οικονομικής αρωγής από προβεβλημένους οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

Ανακαλύφθηκε το 1887 από το Γάλλο αρχαιολόγο Γουσταύο Φουζέρ, στο πλαίσιο των ανασκαφών του στη Μαντινεία και εξερευνήθηκε το 1892. Ανάμεσα στα ευρήματα του σπηλαίου συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, ανθρώπινα οστά και πήλινα σκεύη.

Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα έργο τέχνης, απαράμιλλης ομορφιάς, δημιουργημένο από τον πιο ταλαντούχο καλλιτέχνη, την ίδια τη φύση.

Το σπήλαιο έχει μήκος, σε ευθεία, 380 μέτρα και ο διάκοσμος του αποτελεί ένα σπάνιο, μεγαλειώδες θέαμα συνδυασμού χρωμάτων, σχεδίων και φυσικών συμπλεγμάτων.

Μέχρι σήμερα έχουν εξερευνηθεί περίπου 6.500 τ.μ. του σπηλαίου ενώ στο εσωτερικό του εντοπίστηκαν απολιθώματα νεολιθικής εποχής, ίχνη παλαιάς πλημμύρας, ανθρώπινα οστά και κρανία αλλά και πήλινα λυχνάρια του 4ου και 5ου αιώνα μ.Χ.

Στο εσωτερικό του σπηλαίου υπάρχουν μικρά και μεγάλα δωμάτια, πολυδαίδαλοι διάδρομοι και μοναδικά συμπλέγματα από σταλακτίτες και σταλαγμίτες που ξεπερνούν κατά πολύ το ένα μέτρο.

Στην "αίθουσα των θαυμάτων" του σπηλαίου μπορεί να αντικρίσει κανείς ένα αληθινό δάσος από κατάλευκους σταλακτίτες που κρέμονται από την οροφή και πολύχρωμους σταλαγμίτες σε μοναδικούς συνδυασμούς χρωμάτων και σχεδίων.

Εικόνες πραγματικά θεαματικές που κάνουν το Σπήλαιο του Κάψια ένα σπήλαιο μοναδικής αξίας αλλά και ομορφιάς.

 

Πηγή πληροφοριών: wikipedia /eleftherostypos.gr

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.