Αφιερωματα

Τρίπολη: 10 + 1 λόγοι να την αγαπήσεις!

Μπορεί να μην είμαι από την Τρίπολη, σίγουρα όμως έχω πολλούς λόγους να την αγαπήσω!

1."Ζωντανές πλατείες"

Από την σύγχρονη πλατεία Πετρινού μέχρι και τη γραφική πλατεία Βασιλείου, η Τρίπολη έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις πλατείες της.

- Στην κεντρική Πλατεία της Τρίπολης, στην πλατεία του Αγίου Βασιλείου δεσπόζει σήμερα ο ομώνυμος μητροπολιτικός ναός. Σε παράδρομο της πλατείας στεγάζεται το παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου της Τρίπολης, όπου θα δείτε φωτογραφίες και κειμήλια του 1821.

- Στον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης, συναντάμε την πλατεία Πετρινού. Γεμάτη cafe και μαγαζιά, γεμάτη ζωή, ειδικότερα από τότε που στην πόλη ιδρύθηκαν τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στην Πετρινού βρίσκεται νεοκλασικό κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο, το οποίο κατά καιρούς φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις από την Αθήνα καθώς και πολλές τοπικές θεατρικές και μουσικές σκηνές. Στην Τρίπολη, αξίζει να δείτε και το σπίτι του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη.

- Η πλατεία Άρεως, που με την έκτασή της ξαφνιάζει τον επισκέπτη, είναι μια από τις μεγαλύτερες πλατείες των Βαλκανίων. Στην πλατεία δεσπόζει το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, του οποίου τα οστά βρίσκονται εκεί σε ειδική κρύπτη από το 1993, καθώς και το Δικαστικό μέγαρο που αποτελεί στολίδι για την πλατεία.

2. Πράσινο μέσα στην πόλη

Η Τρίπολη έχει το προνόμιο να έχει ένα δάσος δίπλα στις πολύβουες πλατείες της.

Το Άλσος του Αγίου Γεωργίου είναι ένας μαγευτικός προορισμός μόλις ένα χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης.
Τα καταπράσινα μονοπάτια, τα οποία ενδείκνυνται για τρέξιμο και περιπάτους, αποτελούν "ησυχαστήριο" για όποιον  θέλει λίγο να ξεφύγει από την "βαβούρα" της πόλης.

Επίσης μέσα στην πόλη υπάρχουν πολλά καταπράσινα πάρκα τα οποία φροντίζει ο σύλλογος φιλοδένδρων.

3. Κέντρο - Απόκεντρο

Η Τρίπολη είναι μία πόλη που έχει από τις πιο προνομιακές γεωγραφικές θέσεις.

Παρόλο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μεγάλες πόλεις, καθώς υπάρχουν όλες οι υπηρεσίες, τράπεζες, μαγαζιά και δραστηριότητες, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα που απέχει λιγότερο από 2 ώρες.

4. Κοντινοί καλοκαιρινοί προορισμοί 

Αφού έχεις πάρει όλη την απαραίτητη ηρεμία που χρειάζεσαι από την Τρίπολη και θες να κάνεις ένα μπανάκι να ξεσκάσεις, σου έχει τη λύση! 

Η Καλαμάτα, το Άστρος και το Ναύπλιο, είναι κάποια παραδείγματα καλοκαιρινών προορισμών που μπορείς να επιλέξεις σε απόσταση, λιγότερο από μισή ώρα.

5. Κοντινοί χειμερινοί προορισμοί

Στα ορεινά της Αρκαδίας θα βρείτε, το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου σε υψόμετρο 1600 μέτρα, κάτω από την υψηλότερη κορυφή του Μαινάλου και τα διάσημα χωριά της Αρκαδίας, όχι αδίκως, Βυτίνα, Στεμνίτσα, Δημητσάνα καθώς  και άλλους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς για όλους τους Έλληνες.

6. Το γήπεδο του Αστέρα

Αν βρεθεί κάποιος στην Τρίπολη σχεδόν θα συγκινηθεί από την αγάπη των πολιτών για την ομάδα του Αστέρα Τρίπολης.

Οι λάτρεις του ποδοσφαίρου αλλά και για αυτούς που θέλουν απλά να παρακολουθήσουν έναν αγώνα για να περάσουν ευχάριστα το απόγευμα τους, έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ομάδα Ά κατηγορίας που διαγωνίζεται κατά καιρούς και με ομάδες του εξωτερικού.

7. Μοντέρνα διασκέδαση

Η νυχτερινή διασκέδαση στην πόλη έχει συνεχώς ανοδική πορεία.

Μοντέρνες καφετέριες κοσμούν τις πλατείες της πόλης, με επιρροές από bistro του εξωτερικού.

Με ποικιλίες coctail και κρασιών, στηρίζουν το τοπικό στολίδι του ελληνικού αμπελώνα, το Μοσχοφίλερο.

Στην νυχτερινή ζωή της πόλης υπάρχει νεανική ενέργεια, καθώς η Τρίπολη "φιλοξενεί" περίπου 1000 φοιτητές και ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται, έπειτα από την ίδρυση δύο νέων τμημάτων, της νοσηλευτικής και της διοικητικής επιστήμης και τεχνολογίας.

8. Χαμηλή εγκληματικότητα

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας του να αγαπάς τη πόλη σου, είναι η αίσθηση ότι μπορείς να γυρίσεις ασφαλής στο σπίτι. Η Τρίπολη αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό σε σχέση με πολλές πόλεις της Ελλάδος.

9. Πολιτισμός

Εκκλησίες, Μοναστήρια, Αρχαιολογικοί χώροι όλα σε απόσταση αναπνοής! Από που να ξεκινήσει κανείς; Από την Αρχαία Μαντινεία, το Αρχαίο Θέατρο και τα ερείπια του ναού του Δία; Την ιστορική Μονή της Επάνω Χρέπας με την ειδυλλιακή θέα; To Σπήλαιο του Κάψια, ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια σε όλη την Ελλάδα; Επιλογές σίγουρα υπάρχουν! 

10. Τοπικά προϊόντα

Αυτός ο ευλογημένος τόπος δεν θα μπορούσε να μην αφήνει τη δική του σφραγίδα στους αμπελώνες της Πελοποννήσου.

Ο λόγος για το Μοσχοφίλερο το οποίο κάνει θραύση και στο εξωτερικό.

Ένα από τα στολίδια του ελληνικού αμπελώνα γεμάτο φρεσκάδα, συνοδεύει τα περισσότερα τραπέζια των Αρκάδων.

Σπάνιες ποικιλίες μήλων, κάστανα, λάδι ο "χρυσός της Πελοποννήσου", γαλακτοκομικά προϊόντα, πολλές φορές μοναδικά σε Ελλαδικό επίπεδο, όλα παράγονται εδώ με πολύ αγάπη από τους ντόπιους.

10+1. Οι άνθρωποι

Η γνωστή ιστορία ότι οι άνθρωποι "κάτω από το αυλάκι" δεν είναι καλοί, είναι ένας μύθος.

Έχω συνεργαστεί με πάρα πολλούς ανθρώπους κατά καιρούς, σε δύσκολες συνθήκες, με εξουσία, και αναφέρω αυτούς τους δύο παράγοντες γιατί σε καταστάσεις πίεσης παρουσιάζει κάποιος τον πραγματικό του εαυτό, και ειλικρινά έχω τις καλύτερες εντυπώσεις.

Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι, και σίγουρα αυτό δεν το ορίζει μια γεωγραφική θέση, υπάρχουν άνθρωποι με παιδεία και χωρίς.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.