Στηλες - Αρκαδικο λεξικο

Η Αρκαδία... οι ξένοι και οι ξεναγοί!

Υπάρχει μια πανάρχαια συνωμοσία μεταξύ των Αρκάδων, ν’ αφήσουν πίσω τους ελάχιστα απτά σημεία της παρουσίας τους στην Ιστορία...

Στην Αρκαδία μπορεί να βρεθείς τυχαία, ως περαστικός, μπορεί να εντυπωσιαστείς από την ομορφιά της ως επισκέπτης του Σαββατοκύριακου, ένα έρωτας μπορεί να σε κάνει μέχρι και μόνιμο κάτοικό της, για να βγάλεις όμως "ρίζες"στον τόπο αυτό χρειάζεσαι - όπως όλα τα μεγάλα δέντρα που πρέπει να μεταφυτευτούν - έναν καλό "γεωπόνο", κάποιον που θα σε πάρει από το χέρι για να σου μιλήσει με αγάπη, νοσταλγία αλλά και με χιούμορ για τις ιστορίες του τόπου του, ιστορίες που τις άκουσε και εκείνος μικρός και τις έχει καθοσιώσει μέσα στο μυαλό του.

Χρειάζεσαι κάποιον να σου διηγηθεί τις ιστορίες των δέντρων (δεν το ήξερα, στην Αρκαδία έμαθα ότι κάθε δέντρο έχει τη δική του ιστορία), των χωραφιών, των πηγών ακόμη και των βράχων.

Θ’ αρχίσεις να ψυχανεμίζεσαι τι είναι Αρκαδία ας πούμε όταν μάθεις ποιο ήταν το πρώτο πανδοχείο της περιοχής της Μαντινείας, το όνομα του ιδιοκτήτη του, το παρατσούκλι του, όταν συνειδητοποιήσεις ότι στο σημείο που κάθεσαι εσύ σήμερα και πίνεις μοσχοφίλερο, καθόταν κάποιος άλλος πριν από σένα και έλεγε τα χωρατά του.

Άπαξ και βρεις τον "κρίκο" σου στην αλυσίδα των γενεών, άπαξ και καταλάβεις ας πούμε γιατί μια γιαγιά που σε σένα φαντάζει ασήμαντη, γεμίζει άλλοτε με χαρά και άλλοτε με δάκρυα συγκίνησης τα μάτια αυτών που αγαπάς, αυτών που έχεις ακολουθήσει μέχρις εκεί, τότε ίσως έχεις αρχίσει να μπαίνεις στο νόημα.

 

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.