Στηλες - Δρομοι της Τριπολης

Ένας δασοφύλακας... παράδειγμα!

Πολλές φορές στους "Δρόμους της Τρίπολη" έχουμε αναφέρει εξέχουσες προσωπικότητες της πόλης μας... Αυτή τη φορά η ιστορία βρίσκει έναν εξαίσιο χαρακτήρα, τον Γιάννη Βρακέλλο, που σίγουρα λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το έργο του.

Ένας δασοφύλακας, όπως κανένας άλλος...

Ένας από τους ξεχασμένους τύπους της Τρίπολης υπήρξε ο Γιάννης Βρακέλλος. Ο "Κέρβερος" του πράσινου των γύρω περιοχών της Τρίπολης και ο δημιουργός των πρώτων αλσυλλίων.

Ο Βρακέλλος είχε αγάπη στο πράσινο, τόσο μεγάλη που παρακάλαγε σχεδόν γονατιστός τον Γουδή, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Φιλοδένδρων Τρίπολης (1898), να τον προσλάβει ως δασοφύλακα.

Όνειρό του ήταν να φορέσει τη στολή του δασοφύλακα. Κάποια στιγμή λοιπόν, ο σύλλογος του έκανε δώρο μία πράσινη στολή και στη συνέχεια τον διόρισε ως δασοφύλακα. 

Ο Βρακέλλος περπατούσε καμαρωτά πλέον με τη στολή του, ως πραγματικός άρχοντας των Δασών!

Δεν τον ενδιέφερε ο πενιχρός μισθός που έπαιρνε (ο μισθός του ήταν 15 δραχμές τον μήνα).

Προσέφερε πράγματι τις υπηρεσίες του στα άλση των εξωκλησιών που δημιουργήθηκαν τότε, όπως στον Άγιο Θεόδωρο. 

Όταν συνελάμβανε ο Βρακέλλος κάποιον χωρικό να ξεριζώνει (να κλέβει δηλαδή) ένα πεύκο ή μια αμυγδαλιά, τότε τον πήγαινε σηκωτό στην Τρίπολη, ώστε να απολογηθεί στους αρμόδιους για το "έγκλημά" του.

 

Από αυτή τη μικρή ιστορία βλέπουμε "κατάματα", πως κάποια εποχή τα πράγματα ήταν πιο "αθώα"... Τα χρήματα δεν είχαν τη δύναμη που έχουν σήμερα. Ο άνθρωπος δεν κυνηγούσε μόνο τα λεφτά, αλλά προσπαθούσε με κάθε τρόπο να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.

Ο Βρακέλλος είναι μια προσωπικότητα, που θα ήταν καλό να έχουμε όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού μας.

Βοηθούσε χωρίς να ζητά... πάλευε για το καλό του τόπου του και για το δικό του καλό.

Αυτά ναι... είναι παραδείγματα προς μίμηση! 

Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι από έργα του Συλλόγου Φιλοδένδρων. Δυστυχώς φωτογραφίες του κ. Βρακέλλου δεν έχουν βρεθεί.

Δείτε ΕΔΩ κι άλλες ξεχωριστές προσωπικότητες ανθρώπων της Τρίπολης! 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.