Στηλες - Δρομοι της Τριπολης

Φυλακές Τρίπολης... αναδρομή στην ιστορία (photos)

Ενα μεγάλο κεφάλαιο, είναι η ιστορία των ποινικών φυλακών που υπάρχουν στην Τρίπολη από την εποχή του Καποδίστρια...

Από τις πρώτες ημέρες υπάρξεώς του, το νέο Ελληνικό κράτος έπρεπε να καταβάλλει προσπάθειες για την εμπέδωση της τάξης, ένεκα της αναρχίας που επικρατούσε στην απελευθερωθείσα χώρα. Την ανάγκη αυτή αντιμετώπισε η Β' Συνέλευση των Ελλήνων το έτος 1823, αφού ψήφισε τον πρώτο ποινικό κώδικα, ο οποίος μεταξύ των άλλων προέβλεπε την ποινή την φυλακίσεως. 

Τότε οι τόποι εκτίσεως των ποινών ήταν τα εναπομείναντα φρούρια (π.χ. Παλαμήδι) και μερικές παλιές ιδιωτικές οικίες.

Πρώτος ο Καποδίστριας, (1828 - 1831) κατανόησε την ανάγκη οργανωμένων φυλακών και το 1830, ψήφισε τον πρώτο Σωφρονιστικό Κώδικα. Με πολλούς τρόπους, ο ίδιος προσπάθησε να κάνει πιο ανθρώπινη τη θλιβερή κατάσταση των φυλακισμένων. Όσον αφορά για την ύπαρξη των ποινικών φυλακών στην πόλη μας, υπήρχαν επί της εποχής του Καποδίστρια.

Πού υπήρχαν φυλακές στην Τρίπολη...

Από την ιστορία και την παράδοση, βλέπουμε ότι έχουμε κατά καιρούς σε διάφορες περιοχές της πόλης φυλακές. Συγκεκριμένα τα σημεία οπού υπήρξαν φυλακές είναι, στη Δημοτική Αγορά που πλέον είναι δημοτικός χώρος στάθμευσης οχημάτων και επί της οδού πρώην Όθωνος και νυν Δ. Αποστολόπουλου και Δεληγιάννη, εκεί ήταν οι ποινικές φυλακές, μαζί με το εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου. Γυναικείες φυλακές συναντάμε επί της οδού 28ης Οκτωβρίου, οπού βρισκόταν η γέφυρα που χώριζε την Τρίπολη από του Σέχι, νυν οδός Οπλαρχηγού Σεχιώτη. Οι γυναικείες φυλακές υπήρξαν στα τέλη του 19ου αιώνα και φυσικά υπήρξαν και ανδρικές φυλακές.

Επί Κατοχής και εμφυλίου πολέμου είχαμε πολλές πολιτικές φυλακές στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου, στο κτίριο Κολούτση (εκεί που βρίσκεται σήμερα ο ΟΤΕ), στα Σφαγεία, στις σημερινές φυλακές, στο ισόγειο και τα υπόγεια της Ιερατικής Σχολής στο κάθε αστυνομικό τμήμα, καθώς και σε διάφορα θολωτά υπόγεια της Τρίπολης. Υπαίθριες φυλακές για πολιτικούς κρατούμενους, βρισκόταν στις οδούς Παλαιολόγου και Αρβάλη. Στο παλιό γήπεδο του Παναρκαδικού, στο κτήμα του Μαλλιαρόπουλου, στις οδούς Καλαβρύτων και Οπλαρχηγού Σεχιώτη, ήταν φυλακές στρατόπεδο συγκεντρώσεως με εκατοντάδες κρατούμενους. Αριστερά της οδού Αγίου Αθανασίου η οδός Δημητρακοπούλου και η οδός Μιχαλακοπούλου Καίτης και στο βάθος οι ποινικές φυλακές Τριπόλεως, που κρατούν φυλακισμένους αιμομίκτες και ελαφροποινίτες που έχουν σχέση με την πορνεία, το σεξ, αφύσικοι, έκφυλοι.

Μια ταμπέλα στην είσοδο των φυλακών γράφει "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ".

Τα κτίρια που στεγάζουν τις φυλακές είναι παλιά και χρονολογούνται από το 1927 έως το 1930. Οι φυλακές μοιάζουν να μην έχουν σχέδιο - τουλάχιστον η εξωτερική τους εμφάνιση - αφού οι προσθήκες δεν έχουν καμία διάταξη και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το προσωπικό.

Οι φυλακές αυτές πριν λίγα χρόνια - τις διακετίες 1960 - 1970 - 1980 -  ήταν απομονωμένες και χωρίς οικοδομές κοντά τους, τουλάχιστον από τη συμβολή των οδών Ερυθρού Σταυρού και Αγίου Αθανασίου. Στην περιοχή εκείνη υπήρχε μόνο το Στρατόπεδο 11ου Συντάγματος Πεζικού, το νεκροταφείο και οι φυλακές. 

Περίεργες ιστορίες έχουν ακουστεί κατά καιρούς για τις φυλακές της Τρίπολης, ένα βιβλίο μάλιστα που υπάρχει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει τίτλο "Το κολαστήρι της Τριπολιτσάς" του Αντώνη Δεληγιάννη. Ειδική αναφορά θα κάνουμε σε άλλο άρθρο στη στήλη "Δρόμοι της Τρίπολης".

 

Πληροφορίες και φωτογραφίες από το βιβλίο "Ο χώρος έχει τη δική του ιστορία"

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.