Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Βαρουφάκης, είπατε; Ποιος είναι αυτός;

 

O Γιάνης Βαρουφάκης είναι αυτός που είναι, πέρασε ως "κομήτης" ή "διάττων αστέρας" καλύτερα, απ' τα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας και της Ευρώπης, δεν αποκλείεται δε να επανέλθει δριμύτερος.

Aυτή τη στιγμή, ο Βαρουφάκης είναι ο ιδανικός, "αποδιοπομπαίος τράγος" για το ελληνικό, πολιτικό σύστημα, προκειμένου το τελευταίο να "δικαιολογήσει" τη θλιβερή ανεπάρκειά του. Και ο ίδιος ο Βαρουφάκης, δεν έχει κανένα πρόβλημα να παίξει αυτό το ρόλο, άλλωστε πάντοτε ήταν ο "κακός", ο "δυσάρεστος", ο "αντικομφορμιστής" και, ενίοτε, αυτός που επιβεβαιωνόταν, τελικά...

 

Αυτό, φοβάμαι, πως θα συμβεί και τώρα, καθώς οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο απ' το Ευρώ, με χειρότερους όρους απ' αυτούς που θα ίσχυαν είτε το 2010 είτε το 2014-15, εκτός αν συμβούν..."σημεία και τέρατα"!

 

Σε κάθε περίπτωση, ο Βαρουφάκης είναι, αδιαμφισβήτητα, ένας χαρισματικός άνθρωπος, που, ίσως, δεν θα έπρεπε ν' αναλάβει ποτέ μια υπουργική θέση στην Ελλάδα, γιατί όπως και να το κάνουμε, δεν είμαστε "έτοιμοι" για ριζοσπαστικές πρακτικές και θεωρίες, ούτε, φυσικά, και για τους κομιστές τους. Προτιμούμε την ασφάλεια και τις "πατροπαράδοτες" συνήθειες. Ότι κι αν πιστεύει κανείς για την πολιτεία του υπουργού Βαρουφάκη, η συντηρητική φύση της κουλτούρας μας, είναι δεδομένη...

 

Νο 1 ήταν, προ εβδομάδων, στη λίστα των κυριακάτικων λονδρέζικων Times το νέο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη κι ας έχει κυκλοφορήσει εδώ και μήνες στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, όπου το παρουσιάζει στο εξωτερικό, επικρατεί ένας μικρός πανικός.

 

Στην Ελλάδα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, ειδικά όσον αφορά τα ΜΜΕ. Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βαρουφάκη «Η αρπαγή της Ευρώπης» από τις εκδόσεις Πατάκη, στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, δεν ήταν ούτε ένα... τηλεοπτικό κανάλι!

Ούτε τα ιδιωτικά, αλλά ούτε και η ΕΡΤ. Προφανώς δεν θεώρησαν...σημαντικό το γεγονός πως κυκλοφορεί και στα ελληνικά το βιβλίο του Βαρουφάκη, ένα βιβλίο που "σαρώνει" παντού όπου έχει βγει και δικαίως, καθώς είναι μια εύληπτη και ακριβής καταγραφή των γεγονότων που οδήγησαν στη σύγχρονη, 

 

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι περιλαμβάνεται στις βραχείες λίστες των Κοινοβουλευτικών Βραβείων Βιβλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, έναν θεσμό που θεσπίστηκε από τον Σύνδεσμο Βιβλιοπωλών και τον Σύνδεσμο Εκδοτών για να υπογραμμίσει τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η βιομηχανία του βιβλίου στην οικονομία και την κοινωνία!! Και μιλάμε για θεσμούς με τεράστιο κύρος, για όσους γνωρίζουν περί αγοράς βιβλίου, παγκοσμίως...

 

Εδώ, στην..."Ελλαδάρα", "ποίησαν όλοι, σχεδόν, τη νήσσαν"...

 

Και ας το παρουσίαζαν οι Κώστας Βαξεβάνης, Νίκος Θεοχαράκης και Θάνος Μικρούτσικος. Δεν κάλεσαν τον Άδωνι Γεωργιάδη βλέπετε που ξέρει από βιβλία...

 

Η αίθουσα ωστόσο γέμισε. Αλλά και αυτό ίσως να μην έχει σημασία. Ο Βαρουφάκης λοιδωρείται καθημερινά στην Ελλάδα. Από εκείνους που δεν τον κατάλαβαν ποτέ. Και, φυσικά, από εκείνους που ήταν ευθύς εξαρχής πολιτικοί του αντίπαλοι. 

 

Οι πιο δριμείς επικριτές του, όμως, είναι-αν δεν το καταλάβατε ήδη- οι πρώην "σύντροφοί" του στον Σύριζα. Ειδικά αυτούς τους τελευταίους είναι να τους λυπάσαι. Όχι τίποτε άλλο, όταν κατηγορούν και λοιδορούν κάποιον στο όνομα του οποίου "έπιναν νερό", τότε είναι σαν να λοιδορούν τον ίδιο τους τον εαυτό.

 

Έγινε "γραφικός", ξαφνικά,  ο Γιάννης Βαρουφάκης και συνωστίζονται στο μέτωπο της λογικής οι νεοφιλελεύθεροι-"Μένουμε Ευρώπη"-κεντροαριστεροί και οι «λογικοί» αριστεροί της διαπραγμάτευσης και του ρεαλισμού.

 

Θυμήθηκε ένα παλιότερο περιστατικό, ο Θάνος Μικρούτσικος, κατά την παρουσίαση. Όταν του ζήτησαν το 2012 να συζητήσει δημοσίως σε ένα θέατρο με κάποιον οικονομολόγο που θα επέλεγε αυτός. Πρότεινε, λοιπόν, τον Βαρουφάκη. Δέχτηκαν οι διοργανωτές (δεν μας είπε δυστυχώς ποιοι ήταν)  αρχικά, αλλά δύο μέρες μετά του είπαν πως είχαν άνωθεν εντολές να μην είναι ο Βαρουφάκης.

 

«Θέλεις να συνομιλήσεις με τον Γιάννη Στουρνάρα;» του αντέτειναν του Μικρούτσικου. 

 

Συστήνω, ανεπιφύλακτα, το βιβλίο "Η αρπαγή της Ευρώπης" του Γ. Βαρουφάκη. Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε περί οικονομικών θεωριών και θα κατανοήσετε πολλά απ' όσα σας έχουν συμβεί, γεγονός που ΠΟΤΕ δεν θα συμβεί αν περιορίζεστε στις συνήθεις πηγές..."πληροφόρησης".... 

 

(με πληροφορίες από την " Εφημερίδα των συντακτών" και άρθρο του Δ. Κανελλόπουλου) 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.