Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Ο ακραίος νεοσυντηρητισμός επελαύνει...

 

To, ενίοτε, "παράδοξο και γκροτέσκο" πρόσωπο της εξουσίας..

Ο Γάλλος Μισέλ Φουκό ήταν πασίγνωστος διανοούμενος και ακαδημαϊκός του εικοστού αιώνα.

 

Ακολουθεί απόσπασμα από διάλεξή του στο Κολέγιο της Γαλλίας, μεταξύ 1974 και 1975:

 

«Όταν η εξουσία εμφανίζεται ρητά ως αχρεία, άτιμη ή απλά γελοία, δεν νομίζω ότι ο σκοπός είναι να περιοριστούν οι συνέπειές της και να αφαιρεθεί μαγικά το στέμμα από αυτόν στον οποίο δόθηκε. Μου φαίνεται, αντιθέτως, ότι ο σκοπός είναι να καταδειχθεί με τρανταχτό τρόπο ότι η εξουσία είναι αναγκαία και αναπόφευκτη, ότι μπορεί ακριβώς να λειτουργεί με όλη της την αυστηρότητα και στο αποκορύφωμα της βίαιης ορθολογικότητάς της, ακόμη κι όταν βρίσκεται στα χέρια κάποιου πραγματικά απαξιωμένου» (“Οι μη κανονικοί”, Εστία, 2010).

 

Μη μου πείτε πως δεν αναγνωρίζετε την περιγραφή κάποιου σαν τον Ντόναλντ Τραμπ...

 

"Γελοία" στην όψη, λοιπόν, η εξουσία αυτή επαναφέρει, ή αν προτιμάτε, διαιωνίζει κλασσικές φόρμες του πολιτικού συντηρητισμού: ένας διττού χαρακτήρα εθνικισμός ("Πρώτα οι ΗΠΑ") που, κατά κύριο λόγο, υπόσχεται ασφάλεια δια μέσου της πλήρους επαναφοράς της εθνικής κυριαρχίας και του οικονομικού προστατευτισμού. Υπεράσπιση της παράδοσης και των αυστηρών ιεραρχιών έναντι της ανεκτικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων.

 

Στην ουσία, μιλάμε για την επιστροφή μιας "αριστοκρατίας" που θα προστατέψει τους λιγότερο ευνοημένους ή και τους αποκλεισμένους απ' τη σύγχρονη κοινωνικο-οικονομική εξέλιξη, που έχει παγκοσμιοποιημένα χαρακτηριστικά.

 

Ο συντηρητισμός αυτός συνάπτεται ταυτόχρονα με τις πιο εγωιστικές εκδοχές ενός νεοφιλελευθερισμού που αποθεώνει την ατομική ευθύνη και το προμηθεϊκό πνεύμα των «my way» αυτοδημιούργητων κόντρα στις αγκυλώσεις του (κοινωνικού) κράτους-γκουβερνάντα – "Να πάψουν οι άνθρωποι να ζουν από τα επιδόματα (του Obamacare, υπονοείται) και να επιστρέψουν στα αμερικανικά εργοστάσια", λέει ο Τραμπ, θυμίζοντας, αναπόφευκτα, τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

 

Στην πρόσφατη συνάντησή τους, η ανερχόμενη Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η Μαρίν Λεπέν, ο Γκέερτ Βίλντερς, ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά υποσχέθηκαν «μια νέα Ευρώπη», επικρότησαν το Brexit και τον Τραμπ, κατήγγειλαν «το πολιτικό Ισλάμ», εγκαλώντας την Ανγκελα Μέρκελ ότι άνοιξε την πόρτα σε χιλιάδες πρόσφυγες ενάντια στη βούληση του γερμανικού λαού.

 

Η ανοιχτή αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος δεν έρχεται, όπως πολλοί περίμεναν, από τον «μεσογειακό λαϊκισμό» της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά από την άκρα Δεξιά – ει μη και από mainstream δυνάμεις όπως οι Βρετανοί Συντηρητικοί.

 

Το επόμενο επεισόδιο του "δράματος" θα παιχτεί στη Γαλλία.....

 

φώτο: Κοιτώνας υπηρετικού προσωπικού στην Αγγλία, αρχές εικοστού αιώνα

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.