Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

"Survivor"...mania

Ο Διονύσης Σιμόπουλος είναι διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και, πριν από λίγες ημέρες, έκανε την εξής δήλωση:

"Μόλις πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε ότι τον ερχόμενο Ιούνιο θα γίνει η εκτόξευση και η τοποθέτηση του δορυφόρου Hellas Sat 3, που έχει το μέγεθος ενός λεωφορείου, στο «οικόπεδο» που διαθέτει η χώρα μας στο Διάστημα. Μετά την εκτόξευσή του θα είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος σε τροχιά και θα ελέγχεται από Έλληνες μηχανικούς στο Κορωπί.

Κι όμως, απασχολημένοι από την καθημερινότητά μας, πολλές φορές δεν είμαστε σε θέση ν’ αναγνωρίσουμε τα όρια των σύγχρονων αυτών εξερευνήσεων του ανθρώπου και των δυνατοτήτων που μας έχουν δοθεί από την παρουσία των μηχανών μας στο Διάστημα. Δεν θα ήταν υπερβολή, για παράδειγμα, αν λέγαμε ότι ο βασικότερος παράγοντας στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτισμού μας είναι οι τηλεπικοινωνίες, με κύριο μοχλό της ανάπτυξης αυτής τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους που κυριολεκτικά έχουν επιφέρει μια πραγματική επανάσταση στον τρόπο της ζωής μας".

 

Ψιλά γράμματα, θα μου πείτε, όταν η "καθημερινότητά" μας απαρτίζεται από τόσο..."ενδιαφέροντα" θέματα, όπως το τηλεπαιχνίδι της "Επιβίωσης" γραφικών οντοτήτων-που, αντιμετωπίζοντας το φάσμα είτε της ανεργίας ("διάσημοι") είτε της απλής κοινωνικής αφάνειας ("ανώνυμοι")- ή η αντιπαράθεση μεταξύ πολιτικών για το...Champions League!

 

Ενδεικτικά όλα αυτά της πνευματικής αλλά και της οικονομικής ένδειας ενός κοινωνικού συνόλου που απ' τον ασύδοτο νεοπλουτισμό πέρασε στην απόλυτη μιζέρια, σε χρόνο dt, χωρίς να διαθέτει κανέναν σοβαρό "μηχανισμό" αυτοελέγχου και μη διαθέτοντας καμία διάθεση ή ικανότητα αυτοκριτικής...

 

Άρα, φυσιολογικός ο εκτραχηλισμός της σε νεοπαγείς "βαρβαρισμούς" και συνήθειες που παραπέμπουν σε ένα παρακμιακό, "uncool", life style, που μοιάζει να προσπαθεί να θυμίσει τις "ένδοξες" ημέρες της υπερκατανάλωσης και της "ασφάλειας" των μικροαστών, όπως αυτά εκφράζονταν με τις μεζονέτες, τα γρήγορα αυτοκίνητα και το shopping στου...Macy's κάθε Χριστούγεννα....

 

Το τραγικότερο, όμως, είναι πως σε αυτό το τριπάκι του ανόητου και ανέξοδου "νεοπλουτισμού", είχαν μπει, λίγο πολύ, όλοι οι Έλληνες, ακόμα και οι ταγοί ή οι διανοούμενοι και οι καλλιτέχνες...

 

Αυτό το αδιαμφισβήτητο γεγονός, κατέστησε το νεοελληνικό, κοινωνικό μόρφωμα- ή "μπάχαλο", αν θέλετε-, ανίκανο να διαχειριστεί στοιχειωδώς την αναπόφευκτη "αποκάλυψη της φενάκης" και την προσγείωσή του στη δυσάρεστη πραγματικότητα!

 

Τα τηλεπαιχνίδια τζόγου και τα κάθε "Survivor", απλώς "ξεγυμνώνουν" μια κοινωνία στα πρόθυρα νευρικής κρίσης...

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.