Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Πρωτομαγιά: "Υποχρεωτική αργία", για το εργατικό κίνημα...

Η πρώτη Μαΐου υποτίθεται πως είναι ημέρα μνήμης των αγώνων και των επιτευγμάτων της διεθνούς εργατικής τάξης.

 

Καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση του "Μακελειού του Σικάγο" το 1886, όπου η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά εργατών που διαμαρτύρονταν υπέρ της διεκδίκησης της οκτάωρης εργασίας και καλύτερων εργασιακών συνθηκών. Ωθούμενοι από τις πετυχημένες διεκδικήσεις Καναδών συντρόφων τους, τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886.

 

Φυσικά, υιοθετήθηκε, όπως φαντάζεστε, πρώτα από καθεστώτα που, υποθετικά, στηρίζονταν και στήριζαν τις εργατο-υπαλληλικές διεκδικήσεις -όπως η οκτάωρη εργασία, για παράδειγμα-, αλλά και από πανίσχυρα καθεστώτα των ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών. Εξαίρεση, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς που η "ημέρα εργασίας", όπως ονομάζεται, εορτάζεται την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου. 

 

Στην Ελλάδα "εορτάστηκε" πρώτη φορά, με...περιπετειώδη τρόπο το 1893 (διαδήλωση, ξυλοδαρμοί, φυλακίσεις) και, μετά, πάλι το 1911. Ουσιαστικά, καθιερώθηκε ως εορτή το 1919. Εν τω μεταξύ, είχε ιδρυθεί ήδη η ΓΣΕΕ, η γενική συνομοσπονδία εργατών Ελλάδας, το συνδικαλιστικό σωματείο με τα περισσότερα μέλη σήμερα.

 

Σήμερα, βάσει νόμου, οι αργίες διακρίνονται σε αυτές που έχουν καθοριστεί ως ημέρες υποχρεωτικής αργίας, κατά τις οποίες απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική εν γένει δραστηριότητα, καθώς βέβαια και η απασχόληση των μισθωτών, και ως ημέρες προαιρετικής αργίας, στις οποίες επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη η λειτουργία της επιχείρησης και η απασχόληση ή μη των μισθωτών που απασχολούνται από αυτόν.

 

Η 1η Μαΐου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Α.Ν. 380/68, αποτελεί υποχρεωτική αργία, όταν κηρύσσεται ως τέτοια με απόφαση του υπουργού Απασχόλησης, διαφορετικά εντάσσεται στις προαιρετικές αργίες.

 

 Ενώ όλοι, φαντάζομαι, συνδυάζετε την "Πρωτομαγιά" με την "Αριστερά", αυτή που την καθιέρωσε ως, δυνητική, "υποχρεωτική αργία" ήταν...η Χούντα! Με υπογραφή και του τότε Βασιλέως, φυσικά...

 

Η πρακτική αυτή, ιδιαίτερα δημοφιλής άλλωστε, ακολουθείται στην ημεδαπή εδώ και πολλά χρόνια...

 

Σήμερα, δεν δουλεύουν και τόσοι πολλοί, πλέον, στην Ελλάδα, μια αργία πάνω-μια κάτω, δεν λέει και πολλά πράγματα, παραγωγικώς....

 

Τέλος, μην περιμένετε να σας αναφέρουμε κάτι για την όποια ουσία της ημέρας αυτής...Στην Ελλάδα, τουλάχιστον, το λεγόμενο "εργατικό" κίνημα δεν θα μπορούσε να έχει τη δυναμική και τη φιλοσοφία που είχε και έχει σε χώρες με μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη...Ορισμένως, οι καπνεργάτες, κάποτε, είχαν έντονη κοινωνικοπολιτική παρουσία...

 

Οπωσδήποτε, ειδικά μετά το 1981, όλα "καπελώθηκαν" από τον συνδικαλισμό- τον "αρρωστημένο", όχι τον υγιή..- και το 2017 πια, η "Πρωτομαγιά", στην καλύτερη περίπτωση, είναι μια καλή ευκαιρία για εκδρομή...

 

Να μην ξεχάσω...Υπάρχει και ένα πολύ αξιόλογο κομμάτι του μουσικοσυνθέτη Μάνου Λοϊζου...

 

(κεντρική φωτογραφία: Το original σύνθημα της ημέρας αναφέρει: "8 ώρες εργασίας, 8 ώρες ψυχαγωγίας, 8 ώρες ξεκούρασης"...)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.