Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

"Iερή" οργή Εκκλησίας για το Υπουργείο Εξωτερικών

Σοβαρή "εμπλοκή" στις σχέσεις Εκκλησίας και Κυβέρνησης προκαλεί ανακοίνωση του Υπουργείου που παραλληλίζει την Ιερά Σύνοδο με τη...Χρυσή Αυγή!

 

Αφορμή η ανακοίνωση της Ιερής Συνόδου περί ονομασίας των Σκοπίων. Όπως τόνισε και ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, η Εκκλησία είναι πλήρως αρνητική σε οποιαδήποτε χρήση του όρου "Μακεδονία", αλλά, παράλληλα, δεν υποστηρίζει τη διεξαγωγή συλλαλητηρίων για το θέμα.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος  και οι δηλώσεις του, κατεξοχήν ενδιαφερομένου, Μητροπολίτη Ανθίμου, ο οποίος, ενώ στην Τελετή Αγιασμού των Υδάτων που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 6 Ιανουαρίου προέτρεψε σε συμμετοχή των πολιτών στο συλλαλητήριο της 21ης Ιανουαρίου στη συμπρωτεύουσα, σήμερα, 11η Ιανουαρίου, εναρμονίστηκε πλήρως με τις αποφάσεις της Ιερής Συνόδου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά, "άλλο το 1991, άλλο το 2017".

 

Οπωσδήποτε, η ανακοίνωση του Υπουργείου των Εξωτερικών, αλλά και οι σχετικές "διαρροές"από στελέχη του προς τα Μ.Μ.Ε., προκάλεσαν την οργή της Εκκλησίας, η οποία υποστηρίζει πως δεν έχει καμία σχέση με κομματικούς φορείς όπως η Χρυσή Αυγή.

 

Είναι δεδομένο, πάντως, πως, καθώς πλησιάζουμε στη 19η Ιανουαρίου, όταν και αναμένεται να δημοσιοποιηθούν επισήμως οι προτεινόμενες λύσεις για την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ, φορείς και οργανώσεις που "ποντάρουν" πολιτικά στο θέμα της ονομασίας, θα αρχίσουν να εκφράζουν δημόσιες θέσεις περί αυτού με ολοένα και πιο "επιθετικό" τρόπο.

 

Από την άλλη, θεσμοί, όπως η Ελλαδική Εκκλησία, που εκπροσωπούν, διαχρονικά, τις πιο παραδοσιακές και συντηρητικές αντιλήψεις μερίδας των ελλήνων πολιτών, είναι φυσικό να πάρουν και αυτοί θέση επάνω στο ζήτημα. 

 

Παρόλα αυτά, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι να καθορίζεται από το πολιτικό κόστος ή να επηρεάζεται από τις πάγιες θέσεις θεσμών, όπως η Εκκλησία.

 

Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές φορές το λάθος αυτό, κατά το πρόσφατο ή απώτερο, παρελθόν, και το έχει πληρώσει ακριβά...

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.