Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Η προμελετημένη "ρήξη" Τσίπρα-Καμμένου

Η "αγωνία" του Υπουργού Άμυνας για το πολιτικό του μέλλον και η αργή, αλλά σταθερή και προμελετημένη "αποδόμηση" της συγκυβέρνησης, με ορίζοντα τον Αύγουστο του 2018 και τις πιθανές εθνικές εκλογές του Φθινοπώρου

 

Ένα ακόμη δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" ήταν αρκετό, τη Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018, για να πυροδοτήσει εκ νέου σενάρια ρήξης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑNΕΛ, με αφορμή προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Άμυνας. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος, μάλιστα, για ραντεβού μεταξύ των δύο ανδρών, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, στο σπίτι του κ. Καμμένου, στο Καβούρι. Πηγή των προβλημάτων, φέρεται ο τρόπος με τον οποίο πλέον αντιμετωπίζεται πλέον ο κυβερνητικός εταίρος, κυρίως αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

 

Την πληροφορία, φυσικά, διέψευσε ο ίδιος ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τη Δευτέρα, τόσο ως γεγονός όσο και για το περιεχόμενο που της αποδίδει η εφημερίδα.

 

Σε σχόλιό του στο Twitter, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης σημειώνει: «Κατά φαντασίαν συνάντηση από τον κατά φαντασίαν "Φιλελεύθερο" του κ. Μητσοτάκη. Τα μόνα "εκρηκτικά ραντεβού" που απασχολούν αυτή την περίοδο την κοινή γνώμη είναι αυτά της Novartis με τα στελέχη της ΝΔ». Με την τελευταία του φράση ο κ. Παππάς απαντά και στον τίτλο της εφημερίδας, «Το εκρηκτικό ραντεβού στο Καβούρι».

 

Σημειώνεται πως από το πρωί της Δευτέρας, αρκετά είναι τα μέσα ενημέρωσης που αναδεικνύουν παρόμοια προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Ναυτεμπορική κάνει λόγο για «σημείο καμπής» μεταξύ των δύο ανδρών, σημειώνοντας τα βήματα προσέγγισης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού, και τον προβληματισμό που προκαλεί μία τέτοια εξέλιξη στους ΑΝΕΛ. Από κοντά, δημοσίευμα του in.gr, που με τον τίτλο «Οι όμορφες συγκυβερνήσεις... όμορφα καίγονται», θέτει στο επίκεντρο τον προβληματισμό που προκαλεί η αντιμετώπιση του ζητήματος Σαββίδη, καθώς και τα κυβερνητικά ανοίγματα στην κεντροαριστερά.

 

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, προχώρησε εξίσου σε διάψευση των πληροφοριών για προβλήματα στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων, σημειώνοντας πως «κάθε φημολογία ή ψίθυρος για ρήξη είναι μία προσπάθεια της ΝΔ να αλλάξει η ιεράρχηση της προτεραιότητας της δημόσιας συζήτησης».

 

Όπως ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος στο ΣΚΑΪ, Α. Τσίπρας και Π. Καμμένος αναμένεται να συναντηθούν την Τρίτη για να εξετάσουν τις περαιτέρω ενέργειες της χώρας για το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν φυλακισμένοι στην Ανδριανούπολη.

 

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί πως την Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, ενώ από την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, ο Π. Καμμένος έχει δώσει εντολή για «σιωπητήριο» στις τάξεις του μικρού κυβερνητικού εταίρου.

 

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως ο υπουργός Άμυνας έδωσε "εντολή σιγής" προς Βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ μέχρι και την Τρίτη και την κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς μετά τη συνεδρίαση αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις.

 

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του arcadia 938, ένα σενάριο που ήδη έχει "πέσει" στο τραπέζι από στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού είναι αυτό που σχετίζεται με τη "λήξη" της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αμέσως μετά την επίσημη, τουλάχιστο, έξοδο της χώρας από το καθεστώς οικονομικής επιτροπείας.

Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό πως ο κ. Τσίπρας δέχεται πολλές εισηγήσεις για την προκήρυξη εκλογών μέσα στο Φθινόπωρο-γεγονός που κάποιοι δεν θεωρούν πιθανό, όπως ο Βουλευτής Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Κωνσταντινόπουλος.

Είναι δεδομένο πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι ΑΝΕΛ θέλουν να πάνε σε εκλογές "ενωμένοι", αλλά ως διακριτές και μερικώς αντίθετες "οντότητες" που, απλά, συνεργάστηκαν για λόγους "πατριωτισμού". Αυτή θα είναι η στρατηγική τους και, σίγουρα, απηχεί, εν πολλοίς, την πραγματικότητα, ως προς τις σχέσεις των δυο κομμάτων.

Ωστόσο, μένει να αποδειχθεί αν ο κ. Καμμένος είναι διατεθειμένος να ρισκάρει μια ρήξη από τώρα, χρησιμοποιώντας τα εθνικά θέματα για να ισχυροποιήσει το, έτσι κι αλλιώς, τρωθέν πολιτικό του προφίλ.

 

Mε στοιχεία από: thepressproject.gr, in.gr, naftemporiki.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.