Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Το ελληνικό.."ανέκδοτο" περί ελευθερίας του τύπου

Η 3η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η "Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου", κατά τα "πολιτικώς ορθά" ειωθότα της δυτικογενούς, πολιτισμικά, πρακτικής συμβολικών "υπενθυμίσεων" των αξιών του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού

 

Επί της ουσίας, όμως, μπορεί κανείς, αβίαστα, να συμπεράνει πως η όποια ελευθερία είχε ο Τύπος- και τα ΜΜΕ εν γένει-, βαίνει σταδιακά συρρικνούμενη και απειλείται με πλήρη εξαφάνιση..

 

Σε αυτό συντελούν αρκετοί παράγοντες. Αν πάρουμε ως ενδεικτικό παράδειγμα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, οι κυριότερες "απειλές" για την ελευθερία του Τύπου είναι οι εξής:

 

 

Η έλλειψη πολυφωνίας στην ενημέρωση

 

Ούτως ή άλλως, η ελευθερία βασίζεται στην πολυφωνία. Εφόσον η τελευταία πλήττεται από την οικονομική ύφεση, τις κάκιστες εργασιακές συνθήκες που διέπουν το δημοσιογραφικό επάγγελμα και την "υπερσυγκέντρωση" της ιδιοκτησίας των κύριων ΜΜΕ σε λιγοστούς επιχειρηματίες, δεν μπορούμε να μιλάμε για απρόσκοπτη και ορθολογική λειτουργία του χώρου.

 

Η "ασυδοσία" του διαδικτύου

 

Όπως είναι γνωστό, οι αισιόδοξες προβλέψεις των "γκουρού" της επικοινωνίας ( Μακ Λούαν, Νεγροπόντης, Μακ Κουέιλ κ.α) περί "ψηφιακού κόσμου" και αναβάθμισης της ανθρώπινης επικοινωνίας, μάλλον δεν επιβεβαιώνονται- στο βαθμό, τουλάχιστον, που ήλπιζαν οι προαναφερθέντες. Αν λάβουμε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το επονομαζόμενο "ελληνικό internet" -το οποίο, φυσικά, είναι "σταγόνα στον ωκεανό"..-, το διαδίκτυο αποδομεί την ίδια την έννοια της ελευθερίας του τύπου, "μεταφράζοντάς" την σε "ασυδοσία", καθώς δεν απαιτείται, πλέον, καμία ειδική εκπαίδευση για να καταστεί κάποιος, έστω και ατύπως, "δημοσιογράφος". 

 

 

Η "τυραννία" της αγοράς

 

Από τη στιγμή που μια οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα, ένας από τους πρώτους τομείς που θίγεται, είναι αυτός της ενημέρωσης. Φυσιολογικό, μεν, καθώς αντιπροσωπεύει το "περιττό"- υπό την έννοια πως δεν είναι απαραίτητη για την επιβίωση του είδους μας-, καταστροφικό δε αν αναλογιστούμε πως, ουσιαστικά, αν η πληροφόρηση των πολιτών είναι προϊόν χειραγώγησης ή χαμηλού επιπέδου, αυτό οδηγεί σε ιδιαίτερα δυσάρεστες επιπλοκές, ως προς την κοινωνικό-οικονομική εξέλιξη ενός συνόλου ανθρώπων. Έτι χειρότερα, εάν οι λειτουργοί της ενημέρωσης έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την προσέλκυση διαφήμισης ή "κλικαρισμάτων"-κατά τα διαδικτυακά "ήθη"-, αυτομάτως υπονομεύεται και η ελευθερία τους αλλά και, προοδευτικά, η κριτική τους ικανότητα.

 

Ο κρατικός παρεμβατισμός

 

Το κράτος οφείλει να "παίζει" το ρόλο του άνωθεν ρυθμιστή και εγγυητή ενός εκσυγχρονισμένου νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει τα ΜΜΕ και όχι να έχει ως στόχο τον έλεγχό τους. Τουλάχιστον, όσον αφορά τα δημοκρατικά καθεστώτα. Δυστυχώς, τα φαινόμενα "χειραγώγησης" είναι πολλά ΚΑΙ στη χώρα μας.

 

 

Τέλος, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί δικαιολογημένα πως τείνει να γίνει "καθεστώς" στην ημεδαπή-και όχι μόνο- η επίκληση της "ελευθερίας της έκφρασης και του λόγου", για να μπορούν διάφοροι ακατάλληλοι άνθρωποι να "κάνουν" τους δημοσιογραφους. Ωστόσο, αυτό δεν θα ήταν σημαντικό-ούτε καν ενοχλητικό-, αν δεν ήταν ήδη περίτρανα αποδεδειγμένο πως το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού-εδώ και.. αλλού- καθίσταται εύκολα αντικείμενο κακής επιρροής, είτε λόγω χαμηλού μορφωτικού επιπέδου είτε λόγω έλλειψης προσοχής και χρόνου, είτε τέλος λόγω...αδιαφορίας.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.