Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

"Kαθωσπρεπισμός" και "γοητεία" της ακροδεξιάς

Η άνοδος ακροδεξιών ή έστω ακραία συντηρητικών ιδεών και πρακτικών παρατηρείται, γι' άλλη μια φορά, στην παρούσα ιστορική περίοδο που διανύουμε και στην Ελλάδα

 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα μπορούσαν να "πιστωθούν" με το αποτέλεσμα αυτό..Ο βασικός, καινοφανής, λόγος είναι η σχεδόν γραφική προσήλωση των "πολιτισμένων αστών"- και, συνακόλουθα, των λεγόμενων "συστημικών" μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας- στον "καθωσπρεπισμό" και την "πολιτική ορθότητα".

 

Η άκριτη υιοθέτηση φιλελεύθερων, δήθεν, τσιτάτων και ανούσιων πρακτικών, οδηγεί όλο και μεγαλύτερα τμήματα του κοινωνικού συνόλου στη Δύση να αναζητά κάτι πιο "δυνατό" και "αληθινό", καθώς η επικρατούσα αισθητική φαντάζει "ψεύτικη", "ξύλινη" και "αφύσικη".

 

Φυσικά, η οικονομική ύφεση, οι ανισότητες μεταξύ των λίγων προνομιούχων και της συντριπτικής πλειοψηφίας, η διόγκωση των μεταναστευτικών ρευμάτων και η "κακοποίηση" εννοιών όπως "δημιουργία", "τέχνη" και, ειδικά, "ενημέρωση" (ή "γνώση"), συμβάλλουν αποφασιστικά στην άνοδο ακραίων πολιτικών και κοινωνικών "ρευμάτων".

 

Τα τελευταία αυτά προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από τον ονομαζόμενο "ακροδεξιό" χώρο διότι, όπως και να το κάνουμε, ο χώρος αυτός είναι ικανός να μεταδίδει σαφή και εύπεπτα μηνύματα στο επικοινωνιακό πεδίο, συνοδεύοντάς τα, όπου δύναται, με πράξεις.

 

Αυτό έχει αποδειχθεί ιστορικά και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

 

Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές θα αποτελέσουν "κόλαφο"-σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- για τις λεγόμενες "αστικές δημοκρατικές" πολιτικές δυνάμεις, στο βαθμό που οι τελευταίες αδυνατούν να κατανοήσουν πως οι πρακτικές "στείρας διαχείρισης" που ακολουθούν εδώ και χρόνια, δεν θα ήταν δυνατόν να αποτελέσουν ικανό "κυματοθραύστη" της "βουβής" κοινωνικής αγανάκτησης με την πρώτη ευκαιρία που θα δινόταν μέσω οικονομικής δυσπραγίας.

 

Άλλωστε, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την άβολη, οπωσδήποτε, πραγματικότητα που συνίσταται στο ρόλο που παίζει η βία στους πολιτιστικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς καθ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορικής δραστηριότητας.

 

Συνακόλουθα, όποτε η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την επανεμφάνιση και κυριαρχία "βίαιων συμπεριφορών"- σε γενικότερο επίπεδο και όχι ατομικό-, είναι λογικό να επικρατήσουν φαινόμενα και ομάδες που υποδαυλίζουν ή και εξασκούν τη βία.

 

Όταν δε στην "εξίσωση" προστίθεται και το ιδιαίτερα χαμηλό μορφωτικό και πολιτισμικό "status" , η άγνοια των ιστορικών δεδομένων, η "κατανάλωση" αποτυχημένων, παρωχημένων και "μπλαζέ" μοντέλων διαβίωσης και η "αποχαυνωτική" λειτουργία των ΜΜΕ- συμπεριλαμβανομένων και των καλλιτεχνικών μέσων έκφρασης-, το παραγόμενο αποτέλεσμα θα είναι, με μαθηματική ακρίβεια, "εκρηκτικό".

 

 

(φωτογραφία από την ταινία: "The house that Jack built" του Δανού Lars von Trier)

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.