Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Οι απολίτιστοι.."πολιτισμένοι"

Σκέψεις επάνω σε μια συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου, στις 20 Φεβρουαρίου 2019, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης

 

Όταν έχεις μπροστά σου μια πόλη που διάγει το απόλυτο πολιτιστικό "τέλμα", οι εξαιρέσεις είναι ευπρόσδεκτες αλλά δεν επιλύουν το πρόβλημα..

 

To φεστιβάλ "Arcadian Screenings" είναι, καταρχάς, αυτό που είναι και, παράλληλα, μια ευκαιρία για τους Τριπολίτες να έρθουν, έμμεσα ή άμεσα, σε επαφή με τη "δημιουργία".

 

Είναι, δυστυχώς, φανερό πως η ίδια η πόλη θέτει σε...έσχατη μοίρα την καλλιτεχνική δημιουργία, την οποία αντιμετωπίζει είτε αποκλειστικά ως "φθηνή" διασκέδαση, είτε, στην καλύτερη περίπτωση, ως.."ζεν", δωρεάν ψυχαγωγία!

 

Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει στην "πρωτεύουσα της Πελοποννήσου" ένας σχετικά, έστω, κατάλληλος χώρος για συναυλίες κατά τη χειμερινή περίοδο.

 

Δεν είναι δυνατόν να "φιλοξενεί" το Πνευματικό Κέντρο- με τις ανύπαρκτες υποδομές- εκδηλώσεις απαιτήσεων και η.."εναλλακτική λύση" να είναι το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Δ.Α.Κ.!

 

Απ' όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου, η Τρίπολη έρχεται, εδώ και καιρό, τελευταία ως προς τις υφιστάμενες υποδομές και προϋποθέσεις παρουσίασης μιας αμιγούς πολιτιστικής εκδήλωσης-πλην, ίσως, μιας θεατρικής τέτοιας, αλλά και αυτό συζητείται..

 

Ορίστε, "πεδίο δόξης λαμπρόν" ανοίγεται εμπρός στους επερχόμενους αιρετούς..Έτσι κι αλλιώς, η Τρίπολη βρίσκεται, ουσιαστικά, στο "μηδέν"..Ότι κι αν γίνει, με ορθολογικούς και αξιοκρατικούς όρους, κέρδος μόνο μπορεί να είναι..

 

Είναι δεδομένο πως η πόλη διαθέτει ατομικές οντότητες ή και συλλογικότητες με διάθεση και τεχνογνωσία περί των πολιτιστικών..Κάποιοι μπορεί να έχουν ακόμα και, άκουσον άκουσον, "όραμα"..Αλλά..

 

Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι, "καθιερωμένοι" όντες, "βολεύονται" από αυτή την πραγματικότητα, καθώς οι ίδιοι εμφανίζονται ως "ταγοί" ενός ασαφούς, πρόχειρου και παντελώς αδιάφορου "πράγματος" που δεν έχει καμία σχέση με το σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι..

 

Θα λέγαμε, απλά, πως οι "μονόφθαλμοι βασιλεύουν επάνω σε τυφλούς" και παρουσιάζουν τα "φύκια" ως "μεταξωτές κορδέλες" στους αυτόχθονες "ιθαγενείς"..

 

Θα πείτε πως "εδώ δεν έχουμε δρόμους, μας κυνηγάνε αδέσποτα και δεν έχουμε που να πετάξουμε τα σκουπίδια, ο πολιτισμός μας μάρανε..;"

 

Κι όμως..Αυτή η μικροαστική λογική (και αυτή) είναι που μας έφθασε σε αυτό το σημείο: Να μην έχουμε όλα τα παραπάνω και, παράλληλα, να "τρεφόμαστε" συνεχώς με πολιτιστικά "υποπροϊόντα" που "βαφτίζονται" ως "παράδοση", "συνήθεια", "έθιμο" και, κυρίως, "εντοπιότητα¨..

 

Την ίδια στιγμή που, από άγνοια ή αδιαφορία ή απλή ανοησία, "σνομπάρονται" προσπάθειες που, σίγουρα, δεν αποτελούν μέρος του προβλήματος και θα μπορούσαν να είναι μέρος της λύσης..

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.