Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Μην πυροβολείτε τον "Ντάνο"!

Οι "ουρές" που εμφανίστηκαν σε βιβλιοπωλεία όπου πωλείται το βιβλίο του γνωστού "Survivor", Γιώργου Αγγελόπουλου, "πυροδότησαν" τις γνωστές αντιδράσεις..

 

Κοινώς, στα social media, κυρίως, εμφανίστηκαν τα γνωστά μηνύματα περί κατάντιας, πολιτιστικής παρακμής και απαξίωσης για τους θιασώτες του λογοτεχνικού πονήματος του κ. Αγγελόπουλου.

 

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια υποκριτική στάση ενός μέρους της νεοελληνικής κοινωνίας που "πέφτει από τα σύννεφα" σε κάθε παρόμοιο "φαινόμενο" εκμετάλλευσης της πρόσκαιρης δημοσιότητας ενός ατόμου για οικονομικό όφελος.

 

Απολύτως φυσιολογικό και θεμιτό αυτό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσοι έβγαλαν και βγάζουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι το φαινόμενο "Ντάνος".

 

Από εκεί και πέρα, σε αρκετούς ανθρώπους ο εν λόγω (και) συγγραφέας είναι αδιάφορος. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει λόγος σχολιασμού μιας πραγματικότητας που, ουσιαστικά, εκπορεύεται από ένα μιντιακό "hype" και δεν αποτελεί, σίγουρα, "επικίνδυνη" εξέλιξη για τον πολιτισμό μας.

 

Είναι δεδομένο πως το βιβλίο είναι γεμάτο αφόρητες κοινοτοπίες, εξυπνακισμούς της "οκάς" και διέπεται από μια ιδιότυπη "ατμόσφαιρα" μιας δήθεν θρησκευτικότητας. Ακόμα κι αν το έγραψε ο ίδιος ο νικητής του "Survivor" όμως, δεν είναι τίποτε περισσότερο από σκόρπιες περιγραφές και σκέψεις, προορισμένες να ικανοποιήσουν ένα, μέτριο προς κακό, γούστο αναγνωστών που αρέσκονται σε "μελοδράματα βγαλμένα από τη ζωή". (σ.σ Διαβάσαμε εκτεταμένα αποσπάσματα, όχι ολόκληρο το βιβλίο)

 

Το ίδιο κάνει, σε πιο επαγγελματικό επίπεδο, η πολύ επιτυχημένη Λένα Μαντά. Αυτά τα φαινόμενα υφίστανται σε ολόκληρη την υφήλιο. Κάθε χώρα έχει πολλούς "Ντάνους", χωρίς να "απειλείται" η πολιτιστική της υπόσταση. Για να μην αναφέρουμε εκδόσεις της "πλάκας" που είχαν "βαρύγδουπες" υπογραφές..

 

Αν κάποιος επιθυμεί, σώνει και καλά, να στηλιτεύσει την "πολιτιστική και κοινωνική" παρακμή της Ελλάδας, θα έπρεπε να στρέψει τα "βέλη" του προς πολύ πιο καθιερωμένες και πανδήμως αποδεκτές καταστάσεις-όπως είναι, λόγου χάρη, πολλά από τα "Φεστιβάλ" και τις "πολιτιστικές δράσεις" που "ξεφυτρώνουν" σαν τα μανιτάρια σε ολόκληρη την Επικράτεια, για ευνόητους λόγους..-

 

 

Στην πράξη, όμως, αυτό που επιζητά ο κάθε "κριτικός" φαινομένων μαζικής κατανάλωσης υποπροϊόντων πολιτισμού, είναι να πείσει τον εαυτό του πως ο ίδιος δεν ανήκει στην "πλέμπα" που θαυμάζει τον κάθε "Ντάνο", τον κάθε "Παντελίδη" ή τον κάθε "Σεφερλή"..

 

Δυστυχώς, αυτό δεν αποδεικνύεται με λίγα "ποσταρίσματα" στο facebook..

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.