Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Ευρωεκλογές: Δημοσκοπική "απαξίωση" όλων των κομμάτων

Ηχηρή "καμπάνα" κινδύνου για το ελληνικό πολιτικό σύστημα από πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση

 

Πρόκειται για συγκριτική και σε βάθος χρόνου έρευνα κοινής γνώμης που διεξάγεται από μη κερδοσκοπική ανάλογη εταιρεία, για λογαριασμό της Ε.Ε, βασίζεται δε σε "εθνικές" δημοσκοπήσεις, μετά από συνολική τους επεξεργασία μέσω στατιστικής μεθόδου.

 

Στη συγκεκριμένη μέτρηση, εμφανίζονται, πέρα από τα συνολικά πανευρωπαϊκά ποσοστά, τα ποσοστά εκλογικής επιρροής των κομμάτων σε κάθε χώρα της Ένωσης.

 

Στην Ελλάδα, το Μάρτιο του 2019, η Ν.Δ. εμφανίζεται να προηγείται με ποσοστό 27% και ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 20%. Από εκεί και πέρα, τα λοιπά κόμματα βρίσκονται όλα κάτω από το 7%, με τη Χρυσή Αυγή να έχει "βραχεία κεφαλή" από το ΚΙΝΑΛ.

 

Τα "ευρήματα" αυτά είναι εξόχως ανησυχητικά, καθώς διαφαίνεται μια συνολική "απαξίωση" των πολιτικών κομμάτων, ακόμα και σε μια εκλογική διαδικασία που, διαχρονικά, θεωρείται "χαλαρή" ή ως ευκαιρία "διαμαρτυρίας".

 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το σύνολο σχεδόν των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου-πλην Ποταμιού- θεωρεί τις Ευρωεκλογές του 2019 ως "δημοψήφισμα" σχετικά με την αποδοχή ή όχι της κυβερνητικής πολιτικής στην Ελλάδα.

 

Εάν επιβεβαιωθεί και στην κάλπη των Ευρωεκλογών το αποτέλεσμα που περιγράφεται παραπάνω, είναι βέβαιο πως η αστική, αντιπροσωπευτική δημοκρατία στην Ελλάδα θα υποστεί σοβαρό "πλήγμα", ενώ είναι επίσης βέβαιο πως-σε κάθε περίπτωση- χρειάζεται ένας "μετασχηματισμός" της ίδιας της πολιτικής πρακτικής στο πλαίσιο της Ε.Ε.

 

Στο εσωτερικό, η παγκοίνως διαπιστωμένη "απαξίωση" της πολιτικής, νομοτελειακά θα οδηγήσει είτε στην υιοθέτηση ενός περισσότερο "ομόσπονδου" συστήματος, με δυο μεγάλους πολιτικούς σχηματισμούς να εναλλάσσονται στην εξουσία ή θα παρουσιαστούν φαινόμενα τύπου Μπέπε Γκρίλο και Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

 

Είναι δεδομένο πως τα λεγόμενα "συστημικά" κόμματα πρέπει να αφουγκραστούν-κάποια στιγμή-τις κυρίαρχες τάσεις της κοινής γνώμης και όχι να "βολεύονται" με την επικοινωνιακή διαχείριση μιας, ούτως ή άλλως, παρωχημένης αντίληψης για την κοινωνικοπολιτική πρακτική.

 

Στη χειρότερη περίπτωση, μεγάλο μέρος των Ελλήνων ψηφοφόρων θα "ριζοσπαστικοποιηθεί βίαια", ακολουθώντας ακραίες αντιλήψεις και ρητορικές.

 

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η παραπάνω έρευνα βρίσκεται στην ιστοσελίδα pollofpolls.eu. Eπίσης, θα πρέπει να πούμε πως τα αντίστοιχα "ευρήματα" για τις Ελληνικές εκλογές-όποτε γίνουν..-εμφανίζουν τη Ν.Δ στο 35% και το ΣΥΡΙΖΑ στο 26%.

 

ΥΓ. Για να προλάβουμε τους τυχόν "κακεντρεχείς", θα πρέπει να σημειώσουμε πως, συχνά, μεγάλα ΜΜΕ χρησιμοποιούν ή επικαλούνται δημοσκοπήσεις του συγκεκριμένου φορέα, με.."επιλεκτικό" τρόπο, ενώ κανείς δεν αμφισβητεί την εγκυρότητά τους.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.