Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Πως και γιατί επικράτησαν οι κ. Νίκας και Τζιούμης

Τα βασικά αίτια για τις "ανατροπές" του δευτέρου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών σε Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δήμο Τρίπολης

 

Μην περιμένετε να διαβάσετε στην παρακάτω ανάλυση "καφενειακού" επιπέδου επιχειρήματα και παραπολιτικά "κουτσομπολιά".

 

Θα παραθέσουμε στοιχεία, όχι "φήμες", "κραυγές" και.."ψιθύρους"..Όντως, μπορεί να υπήρξαν και "απροσμέτρητοι" παράγοντες που έπαιξαν το ρόλο τους στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών-ειδικά στο Δήμο Τρίπολης- αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν απέβησαν καθοριστικοί.

 

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Η "Πύρρειος"* νίκη

 

Τρεις υπήρξαν οι βασικοί λόγοι για την τελική επικράτηση του κ. Νίκα: Η "κομματικοποίηση" της επαναληπτικής εκλογής, η αύξηση των ποσοστών της αποχής και η "υποτίμηση" της υποψηφιότητας του κ. Νίκα.

 

Το "μομέντουμ" που έχει, σαφώς, κερδίσει η Ν.Δ. μετά τις Ευρωεκλογές, η "κάθοδος Μητσοτάκη" στην Πελοπόννησο, οι "πιέσεις" διαφόρων ειδών σε στελέχη της Ν.Δ. που δεν είχαν στηρίξει εξαρχής τον επίσημο υποψήφιο του κόμματος και ο "λυσσαλέος" επικοινωνιακός πόλεμος- σε προσωπικό επίπεδο, κατά του ιδίου του Τατούλη- λειτούργησαν κατά της "Νέας Πελοποννήσου".

 

Την ίδια στιγμή, η απόλυτη "ανατροπή" σε τρεις Περιφερειακές Ενότητες, οφείλεται σε διαφορετικούς, καθαρά "τοπικούς" παράγοντες: Στην Κορινθία, όπου είχαμε και το "Βατερλώ" για τον κ. Τατούλη, μεγάλο ρόλο έπαιξε η ανεπίσημη στάση του κ. Γιώργου Δέδε. Η δε επίσημη γραμμή του κυβερνώντος κόμματος, ουσιαστικά, "έκλεισε" το μάτι στην αποχή. Είναι γεγονός πως, εξαρχής, η "ρητορική" των βασικών "ανθυποψηφίων" στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν "όχι άλλο Τατούλη".. 

 

Στην πόλη του Άργους, ο κ. Τατούλης υπερίσχυσε και τη δεύτερη Κυριακή αλλά οι ψήφοι που έλαβε ήταν, σχεδόν, το 1/3 της πρώτης Κυριακής.."Καταλυτική" εδώ η αποχή, καθώς ο κ. Καμπόσος είχε ήδη εκλεγεί Δήμαρχος από τις 26 Μαΐου.

 

Στη Λακωνία, "φυσιολογική" η εξέλιξη, μέσω συσπείρωσης των Νεοδημοκρατών ψηφοφόρων. 

 

Από εκεί και πέρα, ο Πέτρος Τατούλης ποτέ δεν πίστεψε πως θα χάσει τις Περιφερειακές Εκλογές από τον κ. Νίκα, ακόμα και με τη στήριξη που ο τελευταίος απολάμβανε..

 

Δήμος Τρίπολης: Το "μπούμερανγκ" και η.."διάλυση"

 

Ο κ. Σμυρνιώτης δεν μπόρεσε να ενισχυθεί, όσο θα ήθελε, από την επίσημη στήριξη του κ. Τσιαμούλου και την ανεπίσημη του κ. Παυλή. Η κατάσταση εξελίχθηκε αντίθετα με τις προσδοκίες του, καθώς είναι εμφανές πως ο κ. Τζιούμης έλαβε πολλές από τις ψήφους που είχαν κατευθυνθεί προς τις δημοτικές παρατάξεις των παραπάνω "ανθυποψηφίων" του. Ειδικά δε η παράταξη "Τρίπολη Πρωτεύουσα του Μοριά" διαλύθηκε, και τυπικά, αμέσως μετά την πρώτη Κυριακή..

 

Όπως προείπαμε, υπήρξαν "αστάθμητοι" παράγοντες και "υπόγειες" διαδικασίες..Αυτά πάντα συμβαίνουν σε εκλογικές διαδικασίες τοπικού επιπέδου..Για τους παλαιότερους, να θυμίσω τι συνέβη στις Δημοτικές Εκλογές του 2006..

 

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν καθόρισαν το αποτέλεσμα οι..εσωκομματικοί "τραυματισμοί" και οι.."προδοσίες"..Οι συζητήσεις αυτές είναι μεν "βολικές", αλλά, εξ ορισμού, υποβαθμίζουν το όποιο επίπεδο της δημοκρατικής διαδικασίας και υποτιμούν τη νοημοσύνη των δημοτών..

 

Τώρα, αν αυτοί οι τελευταίοι "άγονται και φέρονται" από τον κάθε "παραγοντίσκο" ή "εξαγοράζουν" τις ψήφους τους, είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αποδεχθούμε καθώς αυτό θα σήμαινε πως η όλη διαδικασία είναι "διάτρητη" και "βρώμικη".

 

Φυσικά, ακόμα και στη μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη υφίστανται "στρεβλώσεις" στις εκλογικές διαδικασίες..Βλέπε "νίκη Trump" και "e-mails Clinton"..

 

Aλλά, εδώ ασχολούμαστε με την πολιτική, όχι την "παραπολιτική" και τις "αθέμιτες" πρακτικές..

 

*Πύρρος: Βασιλιάς της Ηπείρου, κατά την ελληνιστική περίοδο, ο οποίος ήρθε σε σύγκρουση με την ραγδαία αναπτυσσόμενη Ρωμαϊκή ισχύ. Κέρδισε σημαντικές μάχες αλλά με τόσες απώλειες στις τάξεις του στρατεύματός του, που, ουσιαστικά, του απέκλειαν τη δυνατότητα να "κεφαλαιοποιήσει" τις νίκες του. 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.