Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Αρκαδία Eθνικές Εκλογές: Οι υποψήφιοι που διεκδικούν τις 3 έδρες

25 ημέρες πριν τις εκλογές ξεκαθαρίζουν τα πράγματα..

 Με τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρά σ' επίσημη ανακοίνωση την Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019, το ΚΙΝΑΛ να έχει ανακοινώσει τον πυρήνα του ψηφοδελτίου του εδώ και καιρό και τη Ν.Δ. να βρίσκεται στις τελευταίες "ζυμώσεις", η προεκλογική περίοδος αρχίζει και αποκτά "πραγματικό" περιεχόμενο.

Mένουν, λοιπόν, οι τυπικές ανακοινώσεις, ωστόσο, είναι λίγο πολύ γνωστά τα περισσότερα ονόματα που θα στελεχώσουν τα κύρια κομματικά ψηφοδέλτια στην Αρκαδία.

Φυσικά, όπως δικαίως λέγεται κατά κόρον, ο πολιτικός χρόνος είναι "πυκνός" και συχνά αρκούν μερικές ώρες ή ακόμα και..λεπτά για να σημειωθεί μια "ανατροπή"..

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν οι  υποψήφιοι σ΄ όλες τις πλευρές του φάσματος..Να σημειωθεί πως για κάθε ψηφοδέλτιο ισχύει η "ποσόστωση", δηλαδή η σχέση 60%-40% σχετικά με τη συμμετοχή κάθε φύλου.

Αναπόφευκτα, μας απασχολούν οι υποψήφιοι των τριών κομμάτων που ήδη καταλαμβάνουν από μια έδρα της "τριεδρικής" Εκλογικής μας Περιφέρειας, καθώς εκεί εδράζεται και το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των πολιτών.

Αυτό δεν σημαίνει πως οι υποψήφιοι των υπολοίπων κομμάτων είναι "ανάξιοι" αναφοράς. Απλά, φαντάζει πολύ δύσκολο έως απίθανο να γίνει η "μεγάλη έκπληξη" στις Εθνικές Εκλογές του 2019, με ένα τέταρτο κόμμα να "κατακτά" έδρα στην Αρκαδία.

Συνεπώς, οι παρακάτω υποψήφιοι είναι εκείνοι που θα μας απασχολήσουν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εκπροσωπήσουν το νομό στο επόμενο Κοινοβούλιο.

 

Οι αναφορές μας σε ονόματα είναι προϊόν "διασταύρωσης" πληροφοριών και όχι "φημών", "προσωπικών επιθυμιών" ή "σπέκουλας". Διατηρούμε μια ελάχιστη επιφύλαξη, ειδικά όσον αφορά τη Ν.Δ. γιατί εκεί.."πέφτουν κορμιά"-ας μας επιτραπεί η αγοραία αυτή έκφραση.

 

ΣΥΡΙΖΑ

"Κλείδωσαν" τα ονόματα των ανδρών στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι οι κύριοι Γιώργος Παπαηλιού (νυν Βουλευτής τυπικά), Μαρίνος Ρουσιάς (πρώην ειδικός Σύμβουλος του ΥΠΕΣ, συντονιστής Κυβερνητικού Έργου) και Χρήστος Στάικος (μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. της "Enterprise Greece").

Για τις θέσεις των γυναικών, σχεδόν βέβαιες είναι οι κυρίες Αντωνία Γιαννούλη (πρώην υποψήφια Δήμαρχος Τρίπολης με την παράταξη "Μαντινειακή Συμπολιτεία") και Μαρία Μητροπούλου (υποψήφια με την παράταξη του κ. Δέδε στις πρόσφατες Περιφερειακές Εκλογές).

Στόχος η διατήρηση της έδρας, αρκετά ρεαλιστικός, αν σκεφθεί κανείς πως στις Ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να συγκεντρώνει περίπου το 25% των ψήφων.

 

ΝΔ

Εδώ, τα πράγματα είναι, ακόμα, σε.."κίνηση". Σίγουρη η υποψηφιότητα του νυν Βουλευτή, κ. Κώστα Βλάση, σχεδόν βεβαία αυτή του κ. Σωκράτη Κοσμίδη κι από εκεί και πέρα.. Πολλά τα "ερωτηματικά", με κυρίαρχο το τι θα κάνει ο πρώην Υπουργός κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος αλλά και το "στρατόπεδο" Τατούλη, μιας και ο απερχόμενος Περιφερειάρχης παραμένει.."Αρκαδάρχης", μέχρι εκλογικής αποδείξεως του εναντίου..

Σύμφωνα, πάντως, με τη γνωστή εφημερίδα "Παραπολιτικά", εκτός των κυρίων Βλάση και Κοσμίδη, υποψήφιος θα είναι και ένας εκ των κ. Νίκου Γιαννακόπουλου, Κωνσταντίνου Μπεντεβή και Γιάννη Κατσίρη. Γυναίκα δεν βλέπουμε ακόμα στον.."ορίζοντα".. Αρκετές πιθανότητες, σύμφωνα με πληροφορίες του arcadia 938, συγκεντρώνει η υποψηφιότητα της κυρίας Αικατερίνης Τσατσαράγκου, η οποία ήταν πρόσφατα υποψήφια στην Π.Ε. Αρκαδίας για τις Περιφερειακές Εκλογές.

ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ: Να υπενθυμίσουμε πως ο νόμος περί "ποσόστωσης" σε κάθε Εκλογική Περιφέρεια έχει ως εξής:

Νόμος 4604/2019 "Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας - Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας - Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Λοιπές διατάξεις"

Άρθρο 15 Ποσοστό υποψηφίων κατά φύλο στις βουλευτικές εκλογές και στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών αυτοτελών κομμάτων, συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων και ανεξαρτήτων, ο αριθμός των υποψήφιων Βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, ανά εκλογική περιφέρεια. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τις επόμενες εκλογές.».  Περιττό να πούμε πως η Αρκαδία είναι "Εκλογική Περιφέρεια" και ο ανώτερος αριθμός των υποψηφίων ενός κόμματος μπορεί να είναι πέντε (5).

Ο στόχος των δυο εδρών φαντάζει "δύσκολος" αλλά όχι, πλέον, "ακατόρθωτος", λόγω του "momentum" της Ν.Δ., της διαφαινόμενης "βέβαιης" νίκης της στις Εθνικές Εκλογές και της μεγάλης πιθανότητας να υπάρξει "αυτοδυναμία".. Η τελευταία αυτή εξασφαλίζει την "σταθερότητα" αλλά και την "αυτοπεποίθηση" που τόσο ανάγκη έχει η Ν.Δ. για να προχωρήσει στις αλλαγές που θεωρεί απαραίτητες για την ανάκαμψη, κυρίως, της οικονομίας.

 

ΚΙΝΑΛ

Εδώ, "ξεχωρίζουν" τα ονόματα των κυρίων Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και Γιώργου Πραχαλιά. Το ΚΙΝΑΛ έχει ξεκαθαρίσει, εδώ και καιρό, το ποιοι θα στελεχώσουν το ψηφοδελτιό του, αν και είχαμε την οικειοθελή αποχώρηση εξ αυτού του κ. Δημήτρη Μπερτζελέτου, στελέχους του ΚΙΔΗΣΟ. Μια αποχώρηση που είχαμε αναφέρει προ καιρού ως "πολύ πιθανή", επιβεβαιώθηκε μετά το τελευταίο συνέδριο και, φυσικά, επέφερε αλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό που κατέλαβε στην Αρκαδία ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, κ. Γιάννης Μπουντρούκας, ο οποίος στηρίχθηκε επίσημα από το ΚΙΝΑΛ, δίνει τη δυνατότητα στο Κίνημα να είναι πολύ αισιόδοξο, πως θα διατηρήσει την μια έδρα στο νομό.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.