Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Πέντε "αγκάθια" για Μητσοτάκη και Ν.Δ.

Η υποτονική προεκλογική περίοδος εξελίσσεται σε "χρονικό ενός προαναγγελθέντος" αποτελέσματος..

 

Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο γεγονός πως η 8η Ιουλίου 2019 θα βρει το κόμμα της Ν.Δ. στην Κυβέρνηση, πιθανότατα αυτοδύναμα-αν και είναι πολύ σημαντικό ποιος ακριβώς θα είναι ο αριθμός των Βουλευτών που θα εκλέξει η "γαλάζια" παράταξη.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως, στην προσπάθειά του να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές τον..Δεκαπενταύγουστο! "Κλασσική" προσπάθεια άσκησης ψυχολογικής πίεσης σ' ένα μέρος του εκλογικού "σώματος" απογοητευμένο, αδιάφορο και απρόθυμο να πάει έστω στην κάλπη.

 

Από εκεί και πέρα, οι "προκλήσεις" της επόμενης μέρας για τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ είναι πολλές, εμείς επιλέξαμε τις πέντε πιο.."πονηρές":

 

- "Δημόσιος Τομέας"

 

Ο κατεξοχήν "αντι-αναπτυξιακός" τομέας της ελληνικής οικονομίας, χρειάζεται πολλές και στοχευμένες αλλαγές- ή "μεταρρυθμίσεις", αν θέλετε-. Παράλληλα, η νέα Κυβέρνηση οφείλει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της Δημόσιας Διοίκησης και να τεθεί απέναντι σε "πελατειακές" λογικές και "κομματικοποιήσεις". Μεγάλο "στοίχημα", φυσικά, η "αξιολόγηση" και ο συνακόλουθος αναγκαίος "μετασχηματισμός" του Δημοσίου σ' "ευέλικτο ρυθμιστή και εγγυητή" της απρόσκοπτης κοινωνικής και οικονομικής πορείας. Καθόλου ενθαρρυντική η προηγούμενη θητεία του κ. Μητσοτάκη στο αντίστοιχο Υπουργείο, αλλά οι εποχές αλλάζουν..

 

- "Η Πέμπτη Φάλαγγα"

 

Όποιος έχει μια σχετική επαφή με στελέχη της Ν.Δ.- και, παράλληλα, έχει μια υποτυπώδη ικανότητα συνθετικής σκέψης και ενσυναίσθησης-, διαπιστώνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν "ελέγχει" το κόμμα όπως ίσως θα επιθυμούσε. Σίγουρο είναι πως θα επιδιώξει να "ελέγξει" απόλυτα το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και κάποιες "νευραλγικές" θέσεις διοίκησης. Κατά τη δική μας άποψη, η οποία εδράζεται σε πληροφορίες αλλά και εμπειρικές διαπιστώσεις, ο αρχηγός της Ν.Δ. δεν έχει ξεχάσει τι συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και είναι, αρκούντως, προετοιμασμένος ακόμα και για εσωκομματικές συγκρούσεις.

 

- "Η ακροδεξιά ατζέντα"

 

Ο ηγέτης της φιλελεύθερης, φιλοευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα "χρησιμοποίησε" όσο του χρειάστηκε την λεγόμενη "ακροδεξιά ατζέντα"- κυρίως στο θέμα της "Συμφωνίας των Πρεσπών"- και δεν παραγνωρίζει πως μεγάλο κομμάτι της νεοδημοκρατικής "βάσης" εμφορείται από έντονα "πατριωτικά" αισθήματα. Το "στοίχημα" είναι πως θα "απονευρώσει" τους βασικούς εκφραστές της ακροδεξιάς ρητορικής εντός κόμματος, "ανταμείβοντάς" τους, παράλληλα, για την αδιαμφισβήτητη δημοφιλία τους. Σ' αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να "δανειστεί" τακτικές από τον ιδρυτή της Ν.Δ., τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

 

- "Η Διαπλοκή"

 

Μια συστημική "παθογένεια" του νεοελληνικού πολιτικού βίου είναι η περίφημη "διαπλοκή". Εάν όντως ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να βελτιώσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, θα πρέπει να διαχειριστεί και αυτό το ζήτημα, γεγονός που σίγουρα θα τον φέρει σε αντιπαράθεση με πλείστα όσα "κέντρα αποφάσεων". Αλλά, σε τελική ανάλυση, μένει ακριβώς ν' αποδειχθεί κατά πόσο ο αρχηγός της Ν.Δ. έχει εμπιστοσύνη στις "υγιείς" δυνάμεις εντός της νεοελληνικής κοινωνίας και, επιπρόσθετα, πόσο ικανός είναι να επιφέρει αλλαγές μέσω της μετριοπαθούς, τεχνοκρατικής προσέγγισης, "μπολιασμένης" με ικανή ποσότητα "διπλωματίας".

 

- "Ανεξαρτησία και αξιοπιστία Θεσμών"

 

Ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα εκ συστάσεως του νέου ελληνικού κράτους, η έλλειψη εμπιστοσύνης στους "Θεσμούς" καθιστά "απαγορευτική" κάθε εκσυγχρονιστική προσπάθεια. Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει ν' αποδείξουν στην πράξη πως δεν ενδιαφέρονται να "ελέγξουν"- και αυτοί- τις θεσμικές λειτουργίες της αστικής, κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας αλλά να τις αναβαθμίσουν σε τέτοιο σημείο που να μην "τρομάζει" κανείς από μια, για παράδειγμα, ενδεχόμενη αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης. Σίγουρα, πρόκειται για "τιτάνιο" έργο αφού είναι "κοινός τόπος" πως στην ελληνική επικράτεια έννοιες όπως η "αμερόληπτη δικαιοσύνη", η "ίση μεταχείριση των πολιτών από το κράτος", η "αξιοκρατία" και η "διαφάνεια" είναι, λίγο έως πολύ, κενές περιεχομένου. Μπορεί να έχουν γίνει κάποια "βήματα" προς τη σωστή κατεύθυνση κατά το παρελθόν, ωστόσο ακόμα υπάρχουν βασικά ελλείμματα που σε μια, υποτίθεται, ευρωπαϊκή χώρα δεν θα έπρεπε να απαντώνται.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.